dijous, 11 d’agost del 2016

Presentació solemne del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 (i II)



President Puigdemont: “Des de fa anys hem sabut dissenyar una política sanitària planificada i robusta que ha permès, amb l’esforç de tothom, resistir la forta crisi que ens ha vingut a sobre”.

   

Conseller Comin: “Les polítiques de salut no es poden entendre sense el Pla de Salut”.



(...Continua de l’entrada anterior)

Després de la intervenció de la directora general de Planificació en Salut, va prendre la paraula David Elvira director del Servei Català de la Salut. Cal agrair-li  la brevetat de la seva intervenció en la que es va limitar a assenyalar els aspectes que en la seva opinió calia destacar d’un Pla de Salut que era el full de ruta que el CatSalut seguiria aquests propers anys. Va destacar la implicació de tothom en la seva elaboració, i va donar rellevància a l’exercici de retiment de comptes que la seva realització i el seu seguiment impliquen, i tot plegat per aconseguir que el sistema sanitari català continuï sent un sistema d’excel·lència.

Després de la intervenció de David Elvira, va ser el conseller Comin que es va dirigir als assistents. He de dir que aquesta ha estat des del meu punt de vista una de les actuacions més lluïdes del conseller Comin, des que aquest va assumir el càrrec ara fa set mesos. Comin va començar parlant d’algunes dades de salut del nostre sistema sanitari entre elles l’esperança de vida, en que els resultats de Catalunya respecte a Europa són molt bons. Aquest “èxit de país”, en paraules de Comin, el va atribuir a diversos factors i entre ells el nostre sistema públic de salut, gràcies a la feina que s’ha fet durant tots aquests anys. “Les polítiques de Salut no es poden entendre sense el Pla de Salut” va afegir i va continuar lloant “l’esforç de la quantitat de gent que hi ha participat, molt plural i que tot i així és capaç de remar en al mateixa direcció”

Va continuar dient que “el Pla de Salut neix amb molt bona salut, perquè hi ha hagut una participació amplíssima de professionals, de col·legis professionals, de diverses organitzacions, etc. Més de 1000 persones per fer una obra col·lectiva; això és la garantia d’èxit, com ho han estat dels anteriors plans de salut.” El conseller va aprofitar per fer arribar als professionals un reconeixement per haver mantingut intacte la qualitat de la assistència, atès que els indicadors de salut així ho indiquen. “el comportament vocacional dels professionals ha estat clau” va dir.

Ja en la part final del seu discurs va assenyalar la demografia i la tecnologia com els reptes immediats del sistema sanitari i va anunciar una aposta decidida per la política del medicament i a la creació de l’Agència del medicament com a una estructura d’estar. Comin va acabar la seva intervenció afirmant que “volem un sistema sanitari universal, equitatiu, públic però amb diversitat de proveïdors, de qualitat incloent la recerca, participatiu, transparent i sostenible, i volem que la lluita contra les desigualtats en salut sigui l’estrella polar de la nostra actuació.” Els aplaudiments van ser llargs i generalizas.

Finalment va cloure l’acte el president de la Generalitat Carles Puigdemont. Val a dir que és la primera vegada que he sentit al president Puigdemont parlar de sanitat, i per tant era tot un interrogant saber si dominava o no aquest escenari de la sanitat molt més específic que el general de la política, i he de dir que el president Puigdemont sent va sortir amb molta solvència i que va arreplegar en la seva intervenció els aplaudiments més llargs de l’acte.

El president Puigdemont va començar dient que com a govern els preocupa la millora de la qualitat de vida dels catalans, i en aquest sentit se sent molt satisfet que Catalunya disposi d’un sistema sanitari d’avantguarda i això no ho diuen només les dades sanitàries sinó que també es desprèn del grau de satisfacció dels usuaris i el reconeixement que el nostre sistema sanitari ha rebut de l’OMS.

En aquest punt es va referir a la il·lusió del conseller Comin quan en el sí del consell de govern el conseller va explicar als seus companys de govern les característiques del Pla de Salut, de manera que mentre ho explicava “la il·lusió li brillava en els ulls” va assegurar el president  Puigdemont que va continuar el seu discurs dient que aquesta il·lusió és bàsica per que les coses vagin bé. “Des de fa anys hem sabut dissenyar una política sanitària planificada i robusta, una robustesa que era necessària per poder resistir la crisi que ens ha arribat. El sistema sanitari estava ben apuntalat i hem aconseguit entre tots que no caigui”. També va dir que “aquesta robustesa del sistema sanitari li ha permès resistir també el miserable i persistent finançament tan insuficient del govern espanyol”.

El president Puigdemont també es va felicitar de la aposta sense complexos  per la innovació i la recerca, i va assegurar que el govern de Catalunya farà tot el possible per aconseguir que l’Agència Europea del Medicament vingui a Barcelona.


Va acabar la seva intervenció felicitant a tots els que havien participat en l’elaboració del Pla de Salut, i la seva frase final va ser: “Volem ser un país lliure  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada