dilluns, 8 d’agost del 2016

Presentació solemne del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 (I)


Quatre eixos de transformació, dotze línies estratègiques, 28 objectius i 58 projectes, emmarquen el contingut del Pla de Salut 


Tres novetats respecte de Plans de Salut anteriors



El 25 de juliol, el Palau de laGeneralitat va ser l’escenari de la presentació del Pla de Salut 2016-2020 que ha de marcar les directrius del sistema sanitari per aquests propers 5 anys. Va presidir l’acte Carles Puigdemont president de la Generalitat de Catalunya. Abans d’entrar en el contingut de la presentació vull fer un reconeixement a l’elegància de l’anterior equip directiu del departament de Salut. Com és sabut, el Pla de Salut celebrava cada any a Sitges una jornada que servia per avaluar el grau d’acompliment del Pla. En aquesta mateixa jornada, cada 5 anys es presentava el nou Pla de Salut per al quinquenni següent, i just en la jornada de l’any passat (27 de novembre) tocava fer la presentació del Pla de Salut 2016-2020. En lloc de presentar el Pla, com hauria estat lògic, el departament de Salut va optar per donar un lleuger esbós del mateix, atenent a la possibilitat de canvis polítics que podien produir-se a tenor del resultat de les eleccions del 27 de setembre de l’any passat. Per tant, el gest educat del conseller Boi Ruiz i de Carles Constante que llavors era el director general de Planificació Sanitària  respon no tant a les pressions insistents que varen patir de la diputada Alba Vergés d’Esquerra Republicana de Catalunya, sinó al seu bon criteri i respecte polític a una situació que podia canviar.

El fet de no avançar un Pla de Salut que estava perfectament dibuixat i estructurat, és el que ha possibilitat que aquest 25 de juliol passat, el Palau de la Generalitat hagi estat testimoni de la presentació d’aquell Pla de Salut al qual el nou equip de govern del departament de Salut ha pogut afegir-hi algunes capes de vernís addicionals i canviar la infografia del Pla probablement per sentir-lo més seu. Val a dir però que també s’hi han afegit en aquests més de 8 mesos transcorreguts des de llavors, alguns elements que aporten valor al sistema sanitari.

Feta aquesta introducció, que crec necessària per situar al lector en un escenari correcte, cal ara explicar com es va desenvolupar l’acte. La presentació del Pla de Salut 2016-2020 va anar a càrrec de Pilar Magrinyà directora general de Planificació en Salut. La seva presentació sens dubte interessant pel contingut, va ser llarga i es va fer pesada. Per tant estalviaré al lector entrar excessivament en el detall.

El Pla de Salut es configura en 4 eixos: compromís i participació, atenció de qualitat, bon govern i salut a totes les polítiques. A la seva vegada, aquests quatre eixos determinen 12 línies estratègiques: les persones, la seva salut i el sistema sanitari; implicació dels professionals; salut pública, accessibilitat i resolució, política farmacèutica i del medicament; atenció integral i cronicitat; recerca i innovació en salut; excel·lència i seguretat; avaluació de resultats i transparència; salut digital; integració territorial i  finalment la últim línia estratègica seria les polítiques interdepartamentals i intersectorials. Aquestes 12 línies estratègiques acaben configurant 28 objectius que determinaran al seu torn fins a 58 projectes. Cada un d’aquests projectes serà avaluat anualment per analitzar el seu grau d’acompliment, i pel que sembla això es podrà conèixer en la jornada anual del Pla de Salut que tot indica que es continuarà desenvolupant a Sitges.

Aquest Pla de Salut de Catalunya2016-2020 presenta sobre plans de salut anteriors tres novetats significatives, tot i que des del departament de Salut en volen veure unes quantes més. La primera és un nou enfocament per combatre les desigualtats socials, la  segona és la incorporació del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) dins del Pla de Salut i la tercera seria la política del medicament. La resta de novetats anunciades (reforçar el paper de la salut pública, i el reconeixement dels professionals) són una mica de “farciment”.


(Continuarà...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada