diumenge, 14 d’agost del 2016

Les llistes d’espera no milloren, malgrat les promeses


A 30 de juny hi ha 8.627 persones més en llista d’espera de les que hi havia a 31 de desembre passat.


La “desprivatització més gran de la història” repercutirà en allargar encara més les llistes d’espera a l’Hospital Taulí i al de Terrassa




A l'abril presidia la roda de premsa el conseller Comin...
El mes de juliol ha estat un mes prolífic pel que fa a l’exercici de la transparència al departament de Salut. D’una banda la presentació dels informes de la Central de Resultats i del Pla de Salut 2016-2020 ja comentats en aquest blog i de l’altre, l’informe de situació de les llistes d’espera a 30 de juny. Res que no s’hagués fet en anys anteriors.

Així com l’any passat vàrem assistir a una davallada de les llistes d’espera quirúrgiques que va possibilitar que assolissin una demora similar a la de l’any 2010, aquest any no es pot dir que les llistes hagin mostrat una avantatge comparatiu significatiu respecte a l’any passat.

Abans però de comentar les dades més significatives del tall de les llistes d’espera a 30 de juny del 2016, voldria situar-me a la data del 4 d’abril, quan a bombo i plateret el CatSalut va convocar una roda de premsa per presentar l’anomenat “Pla Integral per la Millora de la Gestió de les Llistes d’Espera Sanitàries”. En aquest Pla es recollien una sèrie de mesures (en teoria pactades amb la CUP) per reduir les llistes d’espera. Aquest Pla no s’ha pogut desenvolupar atès que la CUP va tombar el projecte de pressupostos de la Generalitat que incloïen les partides pressupostàries en teoria necessàries per aconseguir els objectius proposats. Per tant, una primera explicació encara que parcial, del fet que algunes llistes d’espera hagin empitjorat respecte del tall a 31 de desembre. En aquesta data hi havien a Catalunya 153.103 persones en espera de ser intervingudes quirúrgicament.

Sobta però que aquella presentació pomposa en roda de premsa del 4 d’abril fos presidida pel conseller de Salut Antoni Comin, i en canvi la roda de premsa del 28 de juliol hagi estat presidida per David Elvira director del CatSalut, que és qui s’ha tingut d’empassar el gripau que explicar una situació poc agradable. Sembla que el conseller Comin és l’home dels anuncis (farem, farem, farem...) i també dels resultats quan aquests són bons. Quan no és així, en els moments menys agradables, és David Elvira qui té tots el números per tenir que donar la cara.

...i al juliol la presidia David Elvira 
Hi ha encara un altre curiositat. La diputada al Parlament de Catalunya Alba Vergés, no es perd un sol acte del departament de Salut de certa rellevància. El seu twitter s’omple de missatges propagandístics de lo bé que ho fa el seu admirat conseller Comin. Doncs bé, el 28 de juliol, ni una sola piulada fent referència a les llistes d’espera. Què fàcil resulta veure de quin peu calça el personal...  Però és que Marc Bataller cap de premsa del conseller Comin, sempre molt actiu a twitter quan hi ha un esdeveniment important a Salut, a la presentació de l’estat de situació de les llistes d’espera hi dedica una sola piulada. Tot plegat evidencia uns mals resultats, i un intent de difuminar tant com sigui possible la realitat. Deu ser allò de la  paraula “transparència” que tant agrada utilitzar al conseller, i que sembla donar tota la raó a la dita castellana que diu “dime de que alardeas y te diré de que careces...”

Entrant en la realitat de les llistes d’espera, val a dir que a 30 de juny a Catalunya hi havia 161.730 persones pendents de ser operades; això vol dir que la llista d’espera quirúrgica s’ha incrementat en 6 mesos de 8.627 persones. De seguir aquesta tendència a final d’any ens podem trobar amb un increment de malalts pendents de ser operats proper a l’11,3% respecte als que hi havia l’any 2015. Algú l’hi hauria de poder explicar a la CUP que el resultat del seu sistema assembleari i dels pactes que muten, és que aquest any a Catalunya hi haurà més de 17.000 persones més, esperant per ser intervingudes. Felicitats sinceres senyors cupaires...

Però no tot és culpa de la CUP si més no d’una manera directa. Hi ha altres responsabilitats en aquest incompliment. I més que n’hi haurà a partir del desembre. El departament de Salut ha continuat derivant malalts a centres privats per poder apaivagar l’efecte de les llistes d’espera quirúrgiques, i tot i així  aquestes s’han incrementat. La pregunta és que succeirà quan “la desprivatització més gran de la història de la sanitat a Catalunya” tingui efectes? Recordem que aquest mes d’agost la Clínica del Vallès haurà deixat de rebre malalts, i a partir de desembre també els deixarà de rebre l’Hospital General de Catalunya. Què passarà amb les llistes d’espera? L’Hospital Taulí i l’Hospital de Terrassa tenen unes llistes d’espera força més elevades que les que tenien aquests dos centres privats, per tant rebre més malalts implicarà encara més llista d’espera. Sr., Comin, qui explicarà als malalts que perquè vostè s’hagi donat el gust de fer la "desprivatització" més gran de la història alguns malalts s’hauran d’esperar més del que ja s’esperaven abans per ser intervinguts? També delegarà les explicacions en David Elvira?


Tanmateix no tot és negatiu en els informes de les llistes d’espera; en alguns apartats es veuen algunes millores que només el temps permetrà saber si es consoliden o són conjunturals. Les dades positives remarcables són: reducció del tant-per-cent de persones que superen els terminis garantits per intervencions, per proves diagnòstiques i per primeres visites a consultes externes. Cal destacar també que s’ha anat millorant l’accés a la informació sobre llistes d’espera quirúrgiques i de consultes externes, centre per centre. Es pot accedir a aquesta informació a través de la pàgina web del CatSalut




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada