dimarts, 17 de maig del 2016

Quan la política interfereix en la gestió (i II)


“Dr. Colomer: ara no és moment de la gestió; ara és moment de la política” és la frase d’un alt funcionari de l’Ajuntament de Reus per justificar la “pèrdua de confiança” amb l’equip gestor de SAGESSA


L’estructura actual del nou Hospital de Reus, triplica la que hi havia en l’antic hospital


(... Continua de l'entrada anterior)


Els 3 milions d’€ de dèficit de l’exercici passat equivalen a un 2% dels ingressos de l’Hospital. Si no es prenen mesures urgents, aquest dèficit creixerà i posarà en risc la viabilitat econòmica del centre. Un dels factors que més incidència ha tingut en aquests 3 milions de dèficit, correspon al pagament no pressupostat de les DPO que va impactar amb 1,9 milions d’€. En opinió del Dr. Colomer els problemes de l’Hospital de Reus es poden solucionar sense masses dificultats. Per fer front a aquesta situació el Dr. Colomer i el seu equip van dissenyar un conjunt de propostes d’ajust, que van ser filtrades a la premsa just abans de ser tractades en el consell d’administració, fet que òbviament va condicionar absolutament la discussió de manera que es pot dir que ni tan sols varen ser debatudes. Veiem quienes eren algunes d'aquestes propostes:
  • Accions de control de la despesa lligades a l’activitat assistencial: Ajust de la capacitat instal·lada a l’activitat de radioteràpia, Reducció de l’estada Mitjana de l’activitat mèdica, entre d’altres. Només aquestes dues mesures representaven una mica més de 550.000€ d’estalvi
  • Accions de control de la despesa lligades a ajustos laborals i de recursos humans: Adequació de la plantilla a l’activitat que l’Hospital ha de realitzar, Adequació i Reorganització de les guàrdies de presència i localitzades, entre d’altres. Aquestes dues accions implicaven un estalvi de 600.000€
  • Accions de control de la despesa lligades a l’estructura: Espais utilitzats per la Universitat Rovira i Virgili, Rescabalament de despeses de la Unitat de referència en Psiquiatria Infantil, entre d’altres mesures. Només aquestes dues mesures implicaven un estalvi de de 200.000€       
  • Accions d’augment dels ingressos: Adequació del pagament del CatSalut de l’activitat d’atenció al malalt oncològic a les característiques d’hospital monogràfic d’oncologia, que representava uns més ingressos de 500.000€ apr0ximadament 
  • Altre mesures d’estalvi que amb conjunt superaven els 200.000€

En total més de 2,4 milions d’estalvi, en tot el conjunt de les mesures proposades

El Dr. Colomer exposa tres motius que explicarien en bona part el dèficit existent:
  1. El canvi del sistema retributiu del CatSalut ha perjudicat als hospitals situats en el nivell 4, que s’ha convertit en una mena de calaix de sastre i en particular a l’Hospital de Reus  
  2. L’estructura de l’Hospital actual triplica la que tenia l’antic Hospital Sant Joan de Reus. L’edifici està ocupat en un 70% de la seva capacitat, disposa un robot de farmàcia d’última generació que podria donar servei a totes les comarques tarragonines, quatre acceleradors lineals, un PET utilitzat al 10% de la seva capacitat etc.
  3. Factura excessiva que es paga a l’Ajuntament de Reus, i que tal com recull l’auditoria equival al 7% de les despeses del centre 
Si el portal de la Transparència és un dels elements dels que el Dr. Colomer se sent satisfet del seu pas per Reus, també s’ha de mencionar el “Procés Integral de Regularització de les Contractacions”  que ha comportat la creació d’un registre de contractes, d’una “instrucció interna” en matèria de contractació, el perfil del contractant, el registre de contractes menors, un protocol transitori mentre els contractes existents es van adaptant a la nova normativa, etc. El resultat d’aquesta regularització és un canvi absolut en el conjunt de contractes que estan d’acord amb els requisits que exigeix el Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic. A l’any 2015 els resultats sobre el 2014 no admeten compareció. En apuesta línea, també cal citar l'elaboració del Pla Estratègic que es pot trobar en el portal de "dades obertes" del Grup SAGESSA.   


A l'Hospital de Reus, sembla que el m2 siguin de franc
Jordi Colomer, com a gestor, entén que avui en dia la gestió està mal considerada i cal posar-la en valor. Lamenta que un exercici de transparència com el que ell ha realitzat, posant negre sobre blanc els problemes de l’Hospital i les seves solucions hagi servit per “perdre-li la confiança”. També lamenta que alguns sindicats avui estiguin discutint privilegis i no drets, sobretot si es té en consideració el nivell d’atur existent en el país i a aquelles persones que han perdut el dret a qualsevol prestació d’ajut. Però no és només el comitè d’empresa qui ha pressionat al consell d’administració, també ha estat influenciat per la subtil manera d’actuar d’alguns elements interns, que han vist com l’exercici de transparència amenaçava els seus estatus personals en el sí de l’Hospital. 

Tot plegat ve a posar al descobert amb quina alegria alguns juguen amb els diners públics. Els polítics estan molt més preocupats pels vots i per la posició que adopten els partits rivals, que no pas en assegurar un ús eficient dels recursos escassos, que a més provenen dels impostos que paguem els ciutadans. Aquesta manca de responsabilitat a l’hora de fixar prioritats és el que des de fa molt de temps m’ha portat a reclamar que els polítics abandonin les responsabilitats de gestió, que es retirin als seus ajuntaments, als consells comarcals, a les diputacions o al Parlament de Catalunya. En els consells d’administració de les entitats sanitàries públiques hi hauria d’haver ciutadans experimentats, capaços d’entendre que la sostenibilitat de les entitats públiques és fonamental, que els diners de què es disposa són diners de tots i que en ocasions cal prendre mesures que no són gens populars, però que cal prendre-les per assegurar la millor utilització d’aquests diners de tothom. Aquest tipus de mesures són les que un polític, dels d'avui en dia,  malauradament mai prendrà.      

Acabo lamentant profundament que un professional de la gestió com el Dr. Colomer es vegi afectat per aquesta manera de fer dels polítics i que alguns dels professionals que l’acompanyaven en el seu equip, hagin patit també les conseqüències tan negatives que es produeixen quan els polítics prioritzen mesures populistes pel davant de mesures professionals. Mentre l’actitud sigui aquesta no anem bé com a país.  




4 comentaris:

  1. Be crec que tindrien que explicar las coses com son, en primer lloc Sr.Colomer, voste es pensa que el seu pla d'ajust es correcte quant esta fen un Ero encobert, i despedir treballadors de primera linea. Com poden ser enfermeras i auxiliars, vinga va home, baixi de la lluna.
    En segon lloc quina gestio ha fet per porta serveis al hospital de Reus(cap) ara si amb el seu sou i fent referencia al seu equip, equip ja doblat i que es una doble despesa per las ,"arcas "del Hospital.
    En tercer lloc, els sindicats com voste explica fan la seva feina, defensar uns treballadors que desde el any 2008 no han rebut cap augment salarial i el nivell de vida ha pujat un disbarat, no creu que la classe obrera a de dir prou.
    Que ens diu del seu curriculum, que ha passat als centres que voste ha dirigit (caos total) crec que es especialista en la mala gestio.
    Per quart, no fa referencia al seu comportament com a lider amb els seus subordinats ( despota total i si no jugues al meu joc vas fora)
    En cinque lloc, no parla de las sevas dietes i hotels que voste ha estat utilitzant,
    En sise lloc Sr Colomer faci un analissi i miri si ha fet una bona tasca, quantes consultories ha pagat aquest Hospital sense ser necesaries.
    En sete lloc,quant fa referencia als politics, crec que tindria que callar qui el va possar a voste aqui, vol que ho anomenem.
    Ha pensat amb el tancament de llits cara a la poblacio?.
    Meyns demagocia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Respecto el teu comentari perquè crec en la llibertat d’expressió, cosa que tu no fas com resulta evident
      El Dr. Colomer és mereix tot el respecte com qualsevol persona, i el que ell no fa és amagar-se darrere un pseudònim galdós com fas tu.
      No mereixes ni que respongui als teu comentaris fets des de la rancúnia i el menys preu. Et desqualifiques sol...
      Per cert, tot el que es diu en el post, ho dic jo, Ricard Bosch. No el Dr. Colomer...
      Què siguis molt feliç...

      Elimina
  2. Sr Bosch, cregui que si sere feliç, tambe pensi voste que abans de publicar se han de saber totes les parts, pero voste deu ser un gran amic del Sr Colomer. Te rao a las persones se les te que respecta, pero el respecte no es un dret, el respecte te l'has de guanyar si fas las coses ben fetes. Amb el cas del seu article repugna la ignorancia del voler saber la realitat, tingui un feliç dia voste tambe i Sr defensen de una vegada la Sanitat publica i de qualitat, no els negocis que pague el ciudata. Moltes gracies per lleixirme

    ResponElimina