dissabte, 5 de març del 2016

Continua la moguda de càrrecs a Salut


Nomenats alguns nous gerents de regió sanitària del CatSalut

 

ERC imposa a militants del seu partit, independentment de la seva validesa per ocupar els diferents càrrecs. Possible conflicte d’interessos a Lleida



El Dr. Lluís Franch en l'època de conseller delegat de
l'IAS a Girona
Des de fa alguns dies, es coneixen dos nomenaments al departament de Salut que ja són definitius; es tracta dels nomenaments de Lluís Franch com a nou gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, i Joan Puigdollers com a nou gerent de l’Àmbit Barcelona Metropolitana de la Regió Sanitària de Barcelona.

Lluís Franch substitueix en el càrrec a Oriol Morera que s’ha reincorporat a l’Hospital de Vic. El Dr. Franch és ben conegut a la sanitat catalana en la que ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat tant en la sanitat gironina (va ser gerent i conseller delegat de l’empresa pública IAS) com a Barcelona on ha treballat en diferents càrrecs de responsabilitat tant a l’ICS com al Servei Català de la Salut on últimament ocupava el càrrec de Cap de la Divisió d’Avaluació de Serveis Assistencials.   

Per la seva banda, Joan Puigdollers té com a currículum sanitari el fet de ser president del Consorci Mar Parc de Salut i recentment haver estat màxim responsable de la Secretaria de Salut Pública. Puigdollers ha substituït a Alfredo Garcia. El Sr. Puigdollers té en canvi una àmplia experiència en el camp de la política sobretot municipal.

Més enllà d’aquests noms ha transcendit també el nomenament de Roger Pla com a nou Delegat de Salut al Camp de Tarragona, substituint a Josep Mercadé. El Dr. Pla té una llarga experiència en l’àmbit sanitari tant assistencial com de gestió doncs a banda d’exercir com a cirurgià va ser gerent territorial de l’Institut Català de la Salut a les terres de l’Ebre, i subdirector mèdic a l’Hospital de Bellvitge.

Per la seva banda l’actual Delegat a Girona, el Dr. Josep Trias va anunciar fa algunes setmanes que no volia continuar en el càrrec, sense que de moment es sàpiga qui el substituirà. El que si que sembla que hi ha és una lluita aferrissada entre Convergència i Esquerra per veure quina de les dues formacions hi col·loca a un home “seu”.  ERC vol de totes, totes, que el càrrec l’ocupi un home del partit  

On sembla que hi poden haver dificultats és a Lleida. El rumors hi situen a Jordi Cortada, militant d’ERC i fill d’un conegut uròleg lleidatà traspassat fa dos anys i mig aproximadament. Tanmateix, i sempre segons els rumors, sembla que David Elvira, director del CatSalut és una mica reticent a aquest nomenament. De fet, hi ha raons per posar en dubte la idoneïtat d’aquest nomenament, i aquestes raons no tenen a veure amb el fet que Jordi Cortada sigui infermer, sinó que estan relacionades amb l’activitat privada que havia desenvolupat el seu pare a la Clínica Montserrat (que avui pertany al grup privat  Vithas) i en la que el Dr. Berbegal i ell com a soci majoritari hi van instal·lar una litotrícia que està concertada amb el CatSalut, però en la que probablement el seu pare hi tenia interessos econòmics tot i que el concert estigui a nom de la Clínica.  Ens podríem trobar doncs davant d’un conflicte d’interessos, en el cas que ell fill Cortada hagi heretat accions o participacions en aquesta litotrícia, o aquestes estiguin en mans d’algun familiar o testaferro. .

El Sr. Jordi Cortada, possible nou delegat de Salut a Ponent
Jordi Cortada fill, és militant d’ERC i treballa com a coordinador a FIV Lleida centre on es tracten privadament molts dels problemes d’infertilitat de les comarques de Ponent. Aquest centre en l’actualitat no està concertat amb el CatSalut, però fa uns quatre anys havia participat en un Pla Pilot autoritzat pel CatSalut on subministraven les medicacions  als afectats. Pel que diuen la participació del pare Cortada en aquest centre també era important.

Estem doncs davant d’una situació de molt compromís, atès que aquells que amb la falsa excusa d’una privatització s’oposaven a la creació de un consorci sanitari públic a Lleida, ara proposen pel càrrec de delegat territorial de Salut, i per tant també gerent de la Regió Sanitària de Lleida a una persona que treballa a la sanitat privada, i que a través de l’herència de seu pare, ell o la seva família o un testaferro, podria tenir participacions accionarials en empreses sanitàries privades, una de les quals a més té concert amb el Servei Català de Salut. 


No em sé ni imaginar quina cara posarà la Sra. Alba Vergés, diputada d’ERC, presidenta de la Comissió de Salut del Parlament, i autèntic martell piconador de l’exconseller Ruiz en el tema del Consorci de Lleida, així com en moltes altres qüestions relacionades amb el que ella entén com a privatització de la sanitat, quan hagi de justificar aquest nomenament si és que s’arriba a fer. Una vegada més queda ben palès que ERC no té gent preparada a sanitat per assolir amb garanties i amb transparència la responsabilitat d’una gestió pública.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada