dimarts, 2 de febrer del 2016

Degoteig de nomenaments al Departament de Salut


David Elvira, a més de la direcció del CatSalut assumirà també la presidència de l’ICS


Tal com els rumors assenyalaven, Antoni Dedeu és el nou director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)



Antoni Comin, conseller de Salut
Feia ja alguns dies que havia transcendit que David Elvira estava  contemplant assumir ell mateix la presidència del consell d’administració de l’Institut Català de la Salut per tal de deixar clar que l’ICS era un instrument propi del Servei Català de la Salut bàsic per atendre als malalts del sistema sanitari públic català, de la mateixa manera que ho són les empreses públiques i consorcis (EPIC). En aplicació d’aquesta manera d’entendre el paper de l’ICS i acabar amb els tradicionals i històrics enfrontaments entre el CatSalut i l’ICS, i eliminar també els recels que sempre hi havia al voltant del suposat mal tracte del CatSalut vers l’ICS en el sentit que el Servei Català de la Salut tractava millor als centres concertats que no pas al propi ICS, el govern de la Generalitat ha pres avui l’acord de nomenar president de l’ICS a David Elvira director del CatSalut. És una mesura per donar una imatge de major coordinació entre ambdues entitats. Només té al meu entendre una dificultat: podrà David Elvira ocupar-se d’aquestes dues àrees de responsabilitat (CatSalut i ICS)?  Haurem de veure el propers dies si el director del CatSalut també  presideix o no el SEM, que tradicionalment ha estat presidit pel director del CatSalut. Alguns rumors apunten a que David Elvira podria declinar aquesta última presidència.  

El segon nomenament que ha efectuat el govern de la Generalitat ha estat el del Dr. Antoni Dedeu Baraldés com a director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), en substitució de Josep Maria Argimón que ahir mateix va ser nomenat subdirector del CatSalut. El Dr. Dedeu manresà de naixement i a qui el sector relaciona amb la famosa llista de 20 noms d’ERC, és metge de família amb un important currículum internacional com assessor del govern escocès i de la OMS, a banda d’haver col·laborat en la reforma de l’assistència primària a la Federació Russa o haver treballat com a consultor en països com Sri Lanka, Bangladesh i Nepal. A Europa el Dr. Dedeu ha treballat per diverses organitzacions al Regne Unit, Països Baixos i Alemanya. Darrerament el Dr. Dedeu era director de Recerca i Intercanvi de Coneixement  al Digital Health Institute a Edimburg (Escòcia). A Catalunya el Dr. Dedeu havia estat director de l’Oficina Internacional i Cooperació del departament de Salut, i també havia exercit com a metge de família.

Amb aquest últim nomenament del departament de Salut va tancant amb excessiva lentitud l’organigrama  directiu. Queden però pendents de nomenament o en algun cas de possible confirmació en el càrrec, les direccions generals del propi departament de Salut que són: la direcció general de Planificació en Salut, de la que va dimitir fa pocs dies el Dr. Carles Constante, la direcció general d’Ordenació Professional i regulació Sanitària  que actualment està ocupada per la Dra. Cristina Iniesta però que no ha transcendit si està ratificada o no, i la direcció general de Recerca i Innovació en Salut, que tenia un possible candidat que finalment va refusar el nomenament.

David Elvira director del CatSalut
Sobre la lentitud en tancar els nomenaments voldria fer algunes consideracions. La primera relativa al fet que tant el conseller Comin, com el propi David Elvira sabien que si es tancava l’acord entre “Junts pel Sí” i la CUP ells assumirien els càrrecs de conseller i director del Servei respectivament. Per tant han tingut temps de sobres per dissenyar un equip de professionals, i al mateix temps un pla B per si es produïa alguna baixa.


Però hi ha encara un altre aspecte que considero de molt més pes: els càrrecs estan ocupats per persones; aquestes persones tenen dret a saber quan abans millor que serà d’ells, si continuaran o si seran acomiadats. Com tothom, aquests professionals tenen famílies i necessiten saber quin és el seu futur. No és agradable per a ningú estar tres setmanes en un càrrec, sentint noms de candidats per ocupar la teva plaça, sense que ningú et digui “vostè no continuarà” o pel contrari, “contem amb vostè”. Són persones, no simples ninots al servei d’una política que ni siquiera té un detall amb la condició humana d’aquells que amb més o menys encert han estat durant anys donant el millor de si mateixos per la “cosa pública”. Des d’aquest punt de vista, totes aquestes indecisions i pèrdues de temps són autènticament lamentables. Algú ho havia de dir…


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada