dimecres, 6 de gener del 2016

Trobada amb el Conseller Ruiz (i III)


En la sessió de govern del dia 29 de desembre, el govern de la Generalitat ha autoritzat al Departament de Salut a actuar contra el Reial Decret Llei que regula la indicació de medicaments per part dels professionals d’infermeria


El nou Reial Decret Llei publicat pel govern espanyol obvia que a Catalunya el personal d’infermeria ja fa molts anys que està assumint aquestes funcions



(...Continua de l’entrada anterior)


El replantejament de les funcions del personal d’infermeria pel que fa a la dispensació de medicaments i altres productes sanitaris, també està en l’agenda del conseller Ruiz, que espera trobar el consens necessari per poder adaptar a la realitat catalana el Reial Decret LLei estatal que regula aquest tema.

Com és sabut  el dia 23 d’octubre el govern espanyol va promulgar un Reial Decret Llei que abans de la seva publicació semblava que tenia per objectiu obrir la prescripció de determinats productes farmacèutics al personal d’infermeria, però que en la realitat, i una vegada publicat el text en el BOE, s’ha pogut comprovar que a última hora hi ha hagut un gir important en el text, que no és en cap cas el que s’havia discutit en el sí del Consejo Interterritorial  del Sistema Nacional de Salut. Aquest canvi d’última hora ha desencadenat una sèrie de protestes per part del personal d’infermeria que fins i tot han arribat a amenaçar amb vagues sinó es troba una solució satisfactòria.

En concret el text finalment publicat conté dues qüestions controvertides: la primera  relativa a la frase: “Serà necessari que el professional prescriptor hagi determinat prèviament el diagnòstic i la prescripció”. Aquesta frase que està en l’article 3 del decret, si s’aplica al peu de la lletra pot portar a que infermeria, per exemple, no pugui ni tan sols aplicar les vacunes contra la grip, atès que en la campanya anual contra al grip no hi ha mai cap prescripció prèvia feta per un metge. Una segona qüestió que també ha generat un rebuig important per part del col·lectiu és la referent a la obtenció d’una acreditació per part del personal d’infermeria a l’hora de poder indicar determinats fàrmacs. Els infermers volien un recolzament legal atès que en la pràctica estaven ja subministrant medicaments que no necessiten recepta, o fins i tot alguns que si que la necessiten com és el cas dels medicaments contra la diabetis o les vacunes esmentades abans. El Reial Decret els deixa doncs sense aquesta cobertura legal, subjectes a qualsevol denúncia que se’ls pugui fer.

És per això que a Catalunya el conseller Ruiz ha estat sensible a aquesta situació i presentarà un requeriment contra aquest Reial Decret Llei i en particular sobre la necessitat d’obtenir una acreditació mitjançant un curs de formació per una funció que ja és pròpia de la infermeria i que desenvolupa ordinàriament a Catalunya. El Departament de Salut considera que la indicació per part dels professionals d’infermeria de medicaments o productes sanitaris, lliures de recepta mèdica, aporta un valor afegit important davant de l’automedicació practicada per molts ciutadans en el nostre país.


El Departament vol actuar per potenciar aquesta funció professional de la infermeria i ho farà en el marc del conveni signat  el passat 1 de juliol entre el propi Departament de Salut i l’Ics, el Consell de Col·legis d’Infermeres/ers de Catalunya, i els Col·legis Oficials d’Infermeres/ers de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. A l’empara d’aquest conveni s’ha constituït una mesa de treball per, entre d’altres, analitzar aquest tema.

Estem doncs davant de quatre mesos que serviran per fer coses, i no restar parats com alguns volen fer veure. El conseller Ruiz té clar el seu full de ruta fins a l’abril ; els malalts catalans poden estar tranquils davant de la manca d’un  govern constituït com a tal. El “Departament de Salut en funcions” té ben decidit el camí a seguir.

El conseller Ruiz s’acomiada amb allò que tantes vegades li hem sentit dir: “de tota manera el gran problema de la sanitat catalana és la “pela”. Que ningú pateixi, continuarem treballant al màxim, fins l’últim dia, intentant aprofitar qualsevol cèntim d’Euro que puguem recuperar d’una major eficiència del treball de tots …”



                

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada