divendres, 22 de gener del 2016

Relleu a la presidència de la Unió Catalana d’Hospitals


Enric Mangas serà  el nou president de l’entitat patronal, en substitució de Manel Jovells


Amb aquest canvi, els germans de l’Ordre de Sant Joan de Déu mantenen les importants quotes de presència adquirides aquests últims anys



Manel Jovells, el president sortint de la Unió
Manel Jovells havia anunciat fa ja algunes setmanes la seva voluntat de deixar la presidència de la Unió Catalana d’Hospitals. Va ser escollit president de l’entitat el dia 17 de gener de 2011, i ho deixa 5 anys més tard, després de ser reelegit per unanimitat al desembre del 2011, substituint en la presidència d’UCH a Boi Ruiz, que acabava de ser nomenat conseller de Salut, en el primer govern del president Mas.

Manel Jovells no ho ha tingut fàcil al front d’una de les associacions patronals catalanes més significativa del que és el sector Salut a Catalunya. Entre les retallades pressupostàries, i les diferents pressions i interessos dels associats Jovells ha tingut un mandat complicat que ha resolt amb l’elegància i l’eficiència que el caracteritza tot i els molts entrebancs que ha trobat pel camí. Durant el seu mandat l’administració ha castigat al sector sanitari no només amb les retallades de tothom conegudes, sinó que a més s’han produït dificultats de tresoreria que han fet que les tensions entre administració i administrats hagin sovintejat, malgrat els intents mediadors que Manel Jovells ha tingut que protagonitzar. De tot plegat se n’ha ressentit fins i tot la relació, sempre cordial, però en alguna ocasió distant, amb el departament de Salut. Han estat doncs 5 anys complicats, que Manel Jovells ha resolt satisfactòriament, posant sempre pel davant els interessos del sector sanitari per sobre de qualsevol altre qüestió.

El seu substitut serà Enric Mangas, ben conegut en el sector sanitari amb una llarga trajectòria que es va iniciar ja fa forces anys a l’antiga DGOPS (Direcció general d’Ordenació i Planificació Sanitàries) per després ser nomenat cap de la divisió Econòmic-Financera de l’Àrea de Recursos Econòmics del CatSalut. Amb una formació de base d’economista, al 1995 Enric Mangas va iniciar la seva carrera en la gestió sanitària sent gerent en una primera etapa de l’hospital de Vilafranca i després del d’Igualada. Posteriorment Enric Mangas va tornar al Departament de Salut com a gerent de Coordinació d’Empreses Públiques i Consorcis, i després va ser nomenat director general de Règim Econòmic de la Seguretat Social dins del Departament d’Economia i Fiances. També i per curt espai de temps, va ser director del Servei Català de la Salut. Posteriorment va ocupar el càrrec de gerent de la Regió Metropolitana de Barcelona del CatSalut, fins que a l’any 2009, de la ma de l’exconseller Pomés va accedir a la direcció general del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu a Sant Boi del Llobregat o avui encara hi continua exercint les seves funcions. Una llarga trajectòria que sens dubte l’ajudarà molt en aquesta nova etapa en la que tenir la doble visió del que és l’administració pública i al mateix temps conèixer les necessitats i problemes del sector concertat, és fonamental. En aquest aspecte el seu perfil és molt similar al de Manel Jovells qui també havia ocupat càrrecs importants a l’Institut Català de la Salut, del que en va ser gerent.

Enric Mangas proper president de la Unió
A l’igual que Manel Jovells, Enric Mangas prové del “grup” de l’Ordre de Sant Joan de Déu. Aquesta organització ha anat mica en mica dotant-se d’un equip de professionals de la gestió de primer nivell. A més de Mangas i Jovells formen part d’aquest equip de professionals Manel del Castillo, Pere Vallribera, Ignasi Riera, i Miquel Pons entre d’altres, gent potent i ben preparada al voltant del germà Joaquim Erra. Sens dubte un gran equip, el millor dels que avui hi ha a Catalunya tant a la sanitat pública com a la sanitat privada pertanyents al mateix grup. Joaquim Erra continua sent vicepresident d’UCH, de manera que l’Ordre continuarà tenint un pes destacat en la Junta Directiva de la Unió una part de la qual serà renovada  en la propera assemblea que es celebrarà el dia 4 de febrer i a la que la Junta Directiva de la Unió elevarà la proposta de nou president de l’entitat en la persona d’Enric Mangas.


Tot i que els temps no acompanyen, cal desitjar a Enric Mangas tots els encerts en la seva gestió, per que si es així, serà sens dubte positiu per la sanitat catalana en el seu conjunt. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada