dilluns, 11 de gener del 2016

Incertesa a Salut


Sobta que per una legislatura curta (18 mesos màxim) s’opti per persones que desconeixen el funcionament actual del departament de Salut.


Perdre alguns dels valors actuals del departament de Salut és un luxe que cap país seriós del món es podria permetre, i mantenir-ne a d’altres en els seus llocs és perpetuar la ineficiència en la presa de decisions.



A l'esquerra, Toni Comin 
Una vegada s’ha produït la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat de Catalunya, han començat a propagar-se tota mena de rumors al voltant de qui ha de ser el nou  conseller de Salut.

Fa ja alguns mesos, just quan la coalició de Junts pel SÍ s’estava configurant vaig llegir en algun mitjà, que Convergència i ERC es disputaven les conselleries d’Ensenyament i de Salut, i que semblava que finalment hi havia hagut un acord pel qual Convergència es quedaria amb Salut i ERC es responsabilitzaria d’Ensenyament.  Doncs bé, segons diuen obertament molts mitjans semblaria com si fos justament al revés, a tenor dels candidats que sonen per les dues conselleries.

El rumor més estès  situa a Toni Comin com a nou conseller de Salut. Comin té un perfil molt polític, fins i tot massa per un conseller de Salut. Va treure el cap en política dins de Ciutadans pel canvi, grup creat per ajudar Maragall a arribar a la presidència de la Generalitat. Des de la retirada de Maragall de la política Comin ha tingut un difícil encaix dins d’un PSC al que ha defensat sense embuts des del seu blog, fins i tot en qüestions difícilment defensables. Cansat de no se considerat per la direcció actual del PSC, Toni Comin va decidir deixar el partit emparant-se en l’incompliment del programa electoral per part del PSC i mantenir una certa independència a través de l’associació “Socialisme, Catalunya i Llibertat” tot i que orbitant molt a prop d’ERC. Aquest òrbita al voltant d’ERC és la que finalment li pot permetre assolir la conselleria de Salut. El 27S va resultar escollit diputat del Parlament de Catalunya formant part de la candidatura de Junts pel Sí.  

Antoni Comin és llicenciat en filosofia i ciències polítiques; serà doncs, si el seu nomenament s’acaba confirmant el primer conseller de Salut no metge de la Generalitat moderna. Tots els seus antecessors des de l’any 1979 havien estat llicenciats en medicina i cirurgia. Caldrà veure com reacciona el col·lectiu mèdic davant d’aquest possible nomenament. Tot i això, aquesta és una possibilitat fonamentada i molt real, atès que ahir, en el ple d’investidura, vaig poder observar a través de la televisió, una abraçada abans que el Ple comences entre el conseller Ruiz i Toni Comin. Quina significació pot tenir aquesta abraçada sinó?

Sembla que si arriba Toni Comin, arribaria de la seva ma un nou director del CatSalut, i per aquest càrrec es rumoreja el nom de David Elvira. Elvira és economista d’empresa i l’eterna promesa del PSC, que actualment treballa en uns laboratoris farmacèutics. Ha treballat en el departament de Salut en el càrrec de director general de recursos sanitaris durant 2 anys i ha estat cap del gabinet d’informació i estratègia també altres 2 anys i prèviament havia treballat en l’oficina de gestió de projectes del departament. Tot plegat em sembla una experiència una mica minsa per assumir amb garanties la direcció del CatSalut tot i que per altre banda és molt ben valorat per moltes persones. A banda d’això Elvira pot tenir un inconvenient: de la mateixa manera que Josep Maria Padrosa va ser crucificat per haver treballat prèviament en una empresa sanitària privada, ell pot rebre la mateixa crítica per que prové, també, d’una empresa sanitària privada del camp farmacèutic en aquest cas. Veurem doncs com és rebut si es confirma realment en aquest càrrec.

David Elvira
El tercer rumor afecta a Manel Balcells. Militant d’ERC, metge, va ser conseller del departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació en el govern tripartit, i prèviament havia estat (2004-2006) director d’Estratègia i Coordinació del departament de Salut. En aquest càrrec va ser considerat com a “comissari polític” de la consellera Geli, i és recorda que ell explicava les seves funcions venent-se com a “viceconseller de Salut” quan aquest càrrec no ha existit mai en l’estructura administrativa de la Generalitat de Catalunya. En l’actualitat Balcells està en el Consorci Sanitari de Terrassa, ocupant un càrrec al voltant de la coordinació entre el consorci del Taulí i el consorci de Terrassa.

Coneguts els rumors, vull ara expressar al meva sorpresa davant d’aquests possibles nomenaments. Estem davant d’una legislatura que com a molt ha de durar 18 mesos. En aquests 18 mesos caldrà ocupar-se fonamentalment de resoldre el dia a dia, sense comptar amb recursos econòmics addicionals. Em pregunto quina eficiència aporta al sistema sanitari el nomenament de persones que avui en dia no tenen la visió que cal tenir per agafar amb immediatesa el timó de la sanitat catalana. D’aquests 18 mesos quants n’hauran de consumir per posar-se al dia, per conèixer totes les prioritats i per poder decidir? A l’estiu, el més calent a l’aigüera si aquests nomenaments es confirmen.

Pel que sembla haurem  d’esperar ben poc per passar dels rumors a la realitat.


   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada