dijous, 3 de desembre del 2015

Sitges 2015: cinquena Jornada del Pla de Salut (I)

Més de 2.000 assistents, i més de 1.300 pòsters presentats a la Jornada


Alguns dels objectius de salut, han mostrat un resultat millor del que s'havia marcat com a objectiu



Un any més s’ha celebrat a Sitges la Jornada del Pla de Salut, que havia de servir per presentar el Pla de Salut 2016-2020 en funció dels resultats assolits en el Pla de Salut vigent. Atesa la situació política del país que passa per un nivell d’indefinició que el fa oscil·lar des d’investir un nou president a convocar noves eleccions, i per respecte al nou govern que pugui sorgir a partir de qualsevol d’aquestes dues possibilitats, aquesta vegada no s’ha presentat un Pla de Salut entès com a tal, sinó que el Departament de Salut s’ha limitat a efectuar un repàs de com ha anat l’assoliment d’objectius del Pla de Salut actual, i establir el que haurien de ser les grans línies estratègiques del Pla de Salut 2016-2020. Explicaré doncs el desenvolupament d’aquesta Jornada, i en una entrada posterior faré algun comentari crític al voltant d’una Jornada amb clars-obscurs que va significar al meu entendre un pas enrere respecte al que havien sigut les jornades del Pla de Salut d’anys anteriors.

Va donar la benvinguda als assistents la Sra. Roser Fernández, secretaria general del Departament de Salut. En el seu parlament Roser Fernández va explicar que a Sitges es parla de polítiques de Salut, que és allò que realment interessa a les persones. Va comentar la gran participació de professionals que al llarg d’aquests 4 anys de vigència del Pla de Salut actual l’han enriquit amb les seves aportacions dins de les diferents trobades de treball que s’han organitzat, a qui va agrair la seva dedicació i també als gestors i malalts que hi han participat. També va fer referència a la massiva assistència a aquesta 5ª Jornada en la que més de 2000 persones s’han donat cita a Sitges. El seu reconeixement també es va fer extensiu als autors dels més de 1300 pòsters presentats a la Jornada. Va cloure la seva intervenció agraint a tots els assistents la seva presència i donant la benvinguda a tothom a la 5ª Jornada del Pla de Salut a Sitges.

A continuació va ser el torn de Victor Küpper, com a ponent convidat. Küpper és un holandès resident des de fa molts anys a Catalunya i que està especialitzat en transmetre un missatge positiu amb l’objectiu d’ajudar a les persones a viure amb passió i amb entusiasme, i tot això ho fa fent riure a la gent que l’escolta. Té l’habilitat de fer-se escoltar i atreure l’atenció de l’auditori, tot i que el missatge sigui d’allò més elemental: Viure amb entusiasme.

Va començar dient que totes les persones som com bombetes, doncs tots transmetem sensacions i és molt important que aquestes sensacions siguin positives. Va assegurar que estem molt tarats i si vivim envoltats de tarats no ens en donem ni compte quant ho arribem a estar. Segons Küpper l’estat d’ànim que tens, és el que tu vols tenir, i que l’estat natural d’una persona hauria de passar per somriure i ser feliç. Tanmateix hi ha persones que van per la vida de mediocres i que perden l’alegria per tonteries. Cal aprendre a somriure i cuidar l’estat d’ànim. Pels que no són capaços de fer-ho, els va recomanar escriure en un paper les preocupacions i senyalar entre elles aquelles que per la persona són un drama. Si tens algun  drama entre les teves preocupacions se’t perdona que el teu ànim no estigui per anar repartint somriures, però sinó tens cap drama a la teva vida, ets un privilegiat. En la vida de les persones sempre hi ha circumstàncies a resoldre, però cal saber relativitzar. També caldria escriure les coses fantàstiques que et passen. Sempre hi ha algun punt de la nostra realitat que és fantàstic. La rutina mata, va assegurar. Victor Küpper va acabar la seva intervenció dient que al final “Tu Tries”. Sempre podem escollir la nostra actitud. Cada instant de la nostra vida ens apropa o bé a la grandesa, o bé a la mediocritat.

Tot seguit va ser Carles Constante director general de Planificació i Recerca en Salut qui va fer un balanç del Pla de Salut 2011-2015 analitzant la tendència dels 27 objectius del Pla de Salut 2011-2015, i si el ritme d’assoliment ha estat superior, igual o inferior a l’esperat. També va fer una certa autocrítica amb aquells objectius que no s’han assolit i en els que cal canviar la tendència. Dels 27 objectius que integren el Pla de Salut 2011-2015, n’hi ha 16 en els que el grau d’assoliment evoluciona favorablement; n’hi ha 4 que tot i evolucionar favorablement evolucionen a un ritme inferior a l’esperat; n’hi ha 6 en els que cal canviar la tendència, i finalment hi ha 1 objectiu no valorable, atès que no ha passat suficient temps per fer-ne l’avaluació. Pel que fa als projectes operatius del Pla de Salut, Carles Constante va explicar que dels 32 projectes, 22 assoliran l’objectiu, i altres 10 ho faran parcialment. Com a dades a destacar, comentar que l’esperança de vida en bona salut, en el període 2011-2013, ha augmentat en 2,1 anys en els homes i 5,7 anys en les dones, i que en el mateix període de temps, la mortalitat estandarditzada per edat s’ha reduït en un 8,5%.

Continuant amb el Balanç del Pla de Salut 2011-2015, van intervenir Ricard Tresserras i Àlex Guarga, que van aprofundir amb més de detall sobre els resultats de cada un dels objectius del Pla de Salut  2011-2015.


Josep Maria Padrosa director del CatSalut es va dirigir als presents per cloure aquesta primera mitat de la Jornada, agraint la presència dels molts professionals que es van donar cita a Sitges, així com a tots els que han participat en l’elaboració dels més de 1300 pòsters, i a tots els professionals del sector sanitari en general, sense l’esforç i la dedicació dels quals, no s’hauria pogut mantenir la qualitat dels sistema públic de salut català atesa la situació econòmica que estem patint.

(Continuarà)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada