dimecres, 28 d’octubre del 2015

Rellançament de la Fundació Puigvert


Esperança Martí continua com a presidenta del Patronat, però en un gest de generositat vers la institució, abandona totes les funcions executives


Ramon Massaguer pren el relleu com a patró delegat i director general de la Fundació



La rellevància d'Esperança Martí en la sanitat catalana es ben coneguda. La presidència executiva a la Fundació Puigvert que ha exercit fins fa ben pocs mesos i durant pràcticament  40 anys, així com la presidència de la Unió Catalana d'Hospitals que també va exercir força temps, afegit als seus coneixements i a la seva forta personalitat li van valdre un prestigi àmpliament reconegut en el mon sanitari català. La seva important tasca i la seva influència positiva en la nostra sanitat li van valgué ser distingida per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi. Ara, a la Fundació Puigvert s'acaba d'engegar una nova etapa, atès que la Sra. Esperança Martí, per raons d'edat, ha deixat les seves responsabilitats executives, i ha passat a un segon pla en el dia a dia de la Institució, presidint però, el Patronat de la Fundació de la que es patró vitalici.

L'encarregat d'agafar el relleu és Ramon Massaguer. Tot i que Massaguer no prové directament del món sanitari, el seu coneixement del sector es molt important atesa la seva trajectòria professional que es va iniciar al Departament de Governació amb responsabilitats en l'àmbit de la funció publica. D'allà va passar a l'ICS on va assumir una gerència de recursos humans, quan el gerent de la Institució era Antoni Garcia. Uns anys més tard va ser nomenar gerent de l'Institut Català de la Salut, en substitució de Xavier Pomes. Quan Jaume Roma va deixar la direcció del llavors recent creat Servei Català de la Salut, Ramon Massaguer va ser la persona escollida per ocupar el càrrec, on s'hi va estar fins a l'any 2003. En aquell any, Ramon Massaguer es va incorporar a l'Ajuntament de Barcelona com a gerent d'Urbanisme, i en l'etapa de Xavier Trias com alcalde de Barcelona, Ramon Massaguer va ocupar la gerència de coordinació de les empreses municipals. Llicenciat en dret com a formació de base, Massaguer té doncs una amplia trajectòria professional una bona part de la qual l'ha desenvolupat en càrrecs de molta responsabilitat en el món de la sanitat catalana. El relleu generacional afecta no només a la direcció general de l'Hospital, sinó que també passa per la renovació d'alguns membres del patronat per raons d'edat i per complir les condicions establertes en els estatuts de la Fundació que preveuen que dues persones de l'Hospital de Sant Pau formin part del patronat de la Fundació Puigvert.

Des del dia 1 de juliol Massaguer ha acceptat aquest nou repte professional. Ara es troba en la fase de conèixer bé i a fons les característiques de l'organització que li toca dirigir. En aquest sentit està molt agraït al procés de transferència d'informació que Esperança Martí ha protagonitzat, tot i que encara queden pendents de tancar alguns temes per acabar aquesta etapa de relleu. També agraeix el pas enrere que ella ha fet, facilitant així la seva plena integració a la Fundació.

Val a dir que des de fa uns anys, semblava com si la Fundació Puigvert hagués vist com es reduïa una mica la posició de lideratge que amb temes urològics històricament sempre havia tingut, tant a Catalunya, com a Espanya com fins i tot a nivell internacional. Segurament alguns conflictes interns al més alt nivell de la Fundació, així com un llarg període sense un director general amb plena capacitar executiva poden haver influït en aquesta situació. Recuperar i incrementar aquest prestigi és doncs un dels reptes més importants que Ramon Massaguer té sobre la taula. Precisament una de les coses que ha sorprès positivament al nou director general es l'excel·lència clínica que ha pogut notar en tots els serveis mèdics de l'Hospital.

És en aquest sentit que Massaguer destaca el curs d'urologia celebrat recentment, en el que hi han participat 700 persones vingudes d'arreu del mon, i que ha comptat amb professorat propi de la Fundació però també amb experts internacionals. Ramon Massaguer explica que es feien intervencions en els quatre quiròfans de que disposa l'Hospital, i aquestes podien seguir-se pels assistents al curs, en la sala de l'hotel en el que el curs es celebrava. Fins i tot, els assistents podien fer preguntes als membres de l'equip quirúrgic, algun dels quals contestava des del mateix quiròfan. En la mateixa línia, Massaguer destaca que a la Fundació Puigvert durant aquest mes de juny passat s'ha fet el primer transplantament robòtic de ronyó a Europa.

Seguint amb els aspectes positius Massaguer destaca que el personal mèdic, d'infermeria o auxiliar son gent molt bona en les seves respectives professions, i això vol dir que els processos de selecció estan molt ben fets. En general tothom és molt col·laborador i tots tenen un "esperit d'adhesió" a la Fundació que de cap manera es pot perdre.

Però també hi ha hagut alguna sorpresa que no s’esperava. En aquest punt Massaguer destaca que els sistemes d'informació tenen marge de millora, i algunes instal·lacions industrials presenten una certa obsolescència especialment les de l'edifici antic. Caldrà fer un Pla de Renovació de les instal·lacions. També comenta que fruit de més de dos anys sense la presencia d'un director general, cal millorar la coordinació entre els diferents serveis.

Com a objectius a curt i mig termini Ramon Massaguer es planteja tancar el concert amb el CatSalut que ja esta pràcticament enllestit, elaborar un pla Director, renovar l'organigrama i el comitè de direcció que no existeix, establir acords amb les mútues i companyies asseguradores per que  només determinats procediments quirúrgics es puguin fer a la Fundació Puigvert. Potenciar els malalts privats de l'Estat espanyol i les assegurances amb reemborsament també esta entre les seves prioritats.

Recordem, que des de fa ja molts anys a la Fundació Puigvert l'activitat publica es fa pels matins, mentre que l'activitat privada es du a terme a les tardes.

Per Massaguer també és molt important aprofundir les relacions amb el Departament de Salut i amb el CatSalut, que no són dolentes, amb l’objectiu de millorar la posició de la Fundació Puigvert dins del sistema sanitari català. També es planteja preparar un relleu d'alguns professionals que per raons d'edat ben aviat hauran de deixar l'Hospital i que tot i això quedi garantit un futur brillant per la Fundació. I entre els seus objectius més a llarg termini, li agradaria aconseguir que la Fundació Puigvert fos considerada com a centre nacional de referencia en Urologia, Neurologia i Andrologia.

Acabo amb una frase de Ramon Massaguer: "estic al front d'un projecte molt important dins de l'àmbit sanitari català, i afortunadament la Institució disposa de molt bons vímets per fer un magnífic cistell, de prestigi internacional"


Ramon Messeguer molt bona sort i molt d’encert en aquesta nova etapa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada