dijous, 3 d’abril del 2014

De com la ACES s’ha despenjat del Pacte Nacional de la Salut



S’hauria de clarificar si en un sector com el de la sanitat pública, són necessàries tres patronals; alguna cosa no va


No té cap sentit que ACES estigui present en la mesa de negociació del conveni de la sanitat pública



Tal com va explicar el coordinador de la comissió pel Pacte Nacional de la Salut, en l’entrevista de la setmana passada, el motiu formal pel qual la ACES ha abandonat la comissió és la seva negativa a acceptar que els centres públics i del SISCAT puguin atendre malats privats.  La frase de la presidenta de l’associació, la Sra. Cristina Contel, és prou eloqüent: “el fet que en un document , encara que sigui de bases, es pugui contemplar la possibilitat que entitats públiques puguin fer des de les seves instal·lacions i amb recursos humans i materials públics, activitat sanitària privada, resulta del tot inadmissible” Segons la ACES, que els hospitals del SISCAT facin activitat privada és una competència deslleial, i lamenten que la Comissió que ha elaborat el document de bases no hagi acceptat una esmena que feia referència  a l’aplicació d’una normativa reguladora de l’activitat privada en centres del SISCAT.


Cristina Contel i Lluís Munset, presidenta i director general
respectivament d'ACES
La ACES agrupa a més de 250 entitats a tot Catalunya, les quals donen feina a unes 15.000 persones tenint en compte que algunes d’elles treballen també per la sanitat pública.  Entendre la seva postura, lícita sens dubte, no és complicat: avui la medicina privada té l’arrelament  que té, i sembla que és un tant per cent molt estable independent de les crisis; defensen per tant els interessos del centres associats a l’intentar que aquests tinguin “l’exclusiva” pel que fa a la sanitat privada.

El que passa és que a la vida s’ha de ser coherent.  ACES té tot el dret a defensar aquesta postura, però quan es tracta de que un del seus associats (el General de Catalunya) rep a Sant Cugat malalts de la sanitat pública, llavors ACES calla. I per cert, al Vallès occidental entre la Mútua de Terrassa, l’Hospital de Terrassa i el Parc Taulí es basten i sobren per assumir tota l’assistència pública de la comarca. Com és doncs que un hospital privat fa activitat pública en una zona en la que hi ha prou llits públics? Què passaria si el CatSalut incrementés la concertació dels hospitals públics de la zona?

No si val a jugar només a allò que et va a favor; quan ho fas perds tota la credibilitat. I això és el que li passa a ACES, que amb tot el respecte que calgui, se li veu massa el llautó. Què va dir l’ACES quan a les èpoques de les vaques grosses, el CatSalut treia concursos amb l’excusa de reduir les llistes d’espera, per fer intervencions quirúrgiques, als que només si podien presentar entitats privades? Què deia llavors la ACES?  Cal ser seriós i coherent, i en aquest tema, per part de la ACES, de coherència ben poca. No es pot pretendre, ni és de rebut, que els hospitals privats només puguin fer activitat privada i els privats puguin fer activitat pública i privada: senzillament inadmissible.

La clínica Teknon, del Grup Quirón,
associat a ACES

El mercat té unes lleis i aquestes estan a l’abast de tothom. Si els hospitals privats es volen garantir l’activitat privada pràcticament en exclusiva tenen una manera per aconseguir-ho: incrementar la qualitat i baixar els preus: és la llei del mercat; el proteccionisme és cosa del passat...

Però posats a parlar de la ACES, jo em faig una altre pregunta: què hi fa ACES negociant convenis del sector públic? No ho acabo d’entendre. És una associació patronal, d’acord, però els seus interessos no estan precisament en el conveni de la pública.  És possible que tinguin alguna empresa privada associada que tingui contracte amb el CatSalut, però en tot cas són molt poques i en el camp sociosanitari, molt poc significatives en el sector, i sense cap mena de pes específic. Què fa doncs ACES negociant el conveni de la xarxa pública? No hi ha un evident conflicte d’interessos en tot plegat? Algun mal pensat podria especular amb que a ACES li interessa que la pública tingui uns costos molt elevats per així afavorir indirectament la competitivitat de les clíniques privades. Lleig no?


És evident que de la mateixa manera que ACES no ha d’estar en la mesa del conveni de la sanitat pública, ni Consorci ni UCH haurien d’estar tampoc en la mesa del conveni de clíniques privades. De fet seria hora en aquest país deposar una mica d’ordre en tot aquest galimaties de patronals que només serveixen per que alguns facin negocis, d’altres s’assegurin un sou, i moltes organitzacions es vegin obligades a una “doble cotització” per que tothom “pugui viure”. Sembla mentida que en el segle XXI encara subsisteixin relíquies del passat, que no són més que modus vivendi de quatre “llestos” que mai han treballar en serio, en la seva vida. 


www.rbaestudisiprojectes.cat         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada