diumenge, 20 d’abril del 2014

22 Conferència Internacional de la Xara d’Hospitals Promotors de la Salut


Es celebrarà a Barcelona entre els dies 23 i 25 d’abril


Es tracta d’una trobada impulsada per la Delegació de Salut de l’Ajuntament de Barcelona



La Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut (HPH segons les sigles en anglès), fou promoguda a l’any 1992 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Un Hospital Promotor de la Salut a més de les seves activitat curatives i rehabilitadores es preocupa també per la promoció de la salut de la població a la que atén, i de la sostenibilitat del medi ambient.  Per això l’educació de la població en relació a la seva salut esdevé fonamental per aconseguir els coneixements i les habilitats que li permetin millorar la seva salut tant dels individus com de la col·lectivitat.  La comunicació amb els pacients tant per escrit com oral és un element clau en la consecució d’aquests objectius. Actualment la Xarxa europea compta amb més de 800 hospitals adherits que treballen activament en aquesta línia.  

La Dra. Cristina Iniesta, Delegada de Salut de l'Ajuntament
de Barcelona, en l'acte de presentació de la Conferència
Barcelona acollirà per primera vegada aquest congrés que aplegarà a prop de 900 experts en la promoció de la Salut d’arreu del món. El congrés compta amb el suport de la Delegació de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, i entre d’altres personalitats hi participarà la professora Rima Rudd de la Harvard School of Public Health una de les grans expertes mundials en l’àmbit de “l’alfabetització de la Salut”. L’alfabetització de la Salut és la capacitat per obtenir, processar i entendre la informació bàsica  de la salut per a la presa de decisions adequades. Neix com a conseqüència dels molts pacients que hi ha al món que tenen dificultats per entendre bé les seves malalties i aquest fet s’agreuja quan el pacient no demana aclariments o explicacions i amaga  per vergonya, o per sentir-se intimidat, aquesta confusió al seu metge.  Sovint, pacients i familiars tenen la percepció que ningú els ha explicat res, malgrat les diferents explicacions que han anat rebent al llarg del seu procés. Cal una metodologia i unes eines per superar aquests situacions, i aquesta serà sens dubte una de les grans aportacions de la professora Rima Rudd.

La professora Rima Rudd
La Dra. Cristina Iniesta, Delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i que anteriorment havia estat coordinadora de la Xarxa Catalana d’Hospitals i Serveis Promotors de la Salut, va presentar aquesta conferència internacional, destacant la importància d’emprar un llenguatge comprensible per a tothom, que defugi dels tecnicismes i que sigui accessible a totes les persones. Segons la Dra. Iniesta “Cal que els ciutadans tinguin al seu abast informació fàcil d’entendre, perquè puguin incorporar de forma efectiva els hàbits saludables i deixar de banda conductes de risc”. La Delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona pronunciarà una conferència en la sessió inaugural amb el títol “Barcelona, ciutat saludable” on destacarà el paper que tenen les ciutats per millorar la salut de les persones.

A Catalunya, la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut està integrada per més de 40 centres sanitaris, i es va constituir com una associació científica a l’any 2008. La seva secretaria tècnica està a la Càtedra de Promoció de la salut de la Universitat de Girona.

La seu d’aquesta 22 Conferència Internacional serà l’Hotel Fira Palace situat a la cantonada entre l’Avinguda Rius i Taulet i el carrer Lleida de Barcelona, i es celebrarà els dies 23, 24 i 25 d’abril propers.

Calen aquest tipus de conferències en una sanitat tan propera a l’excel·lència com la nostra? La realitat és que el metge, com qualsevol mortal no té la veritat absoluta, però si que habitualment té molta més informació sobre la malaltia de la que té el pacient. Aquesta informació li ha de servir per fer un diagnòstic correcte i un tractament adequat, però no és de la seva propietat. Aquesta informació ha de ser transmesa de forma mesurada i comprensible al pacient, perquè d’aquesta manera  el pacient pugui cooperar en el seu guariment .

No hi ha res que creï més ansietat i fins i tot por,  que el desconeixement. Si el pacient no sap a que s’enfronta, be sigui davant d’un procediment diagnòstic o d’un tractament, el més probable es que imagini fets o situacions desproporcionades i angoixants, o al revés que menyspreï totalment la importància dels fets.


Una part important de la tasca  del metge en la seva pràctica clínica es la transmissió de la informació pertinent al pacient.  Malauradament sembla que alguns professionals de la Salut (metges i infermers/eres) ho hagin oblidat i no informen adequadament fins i tot quan el pacient ho sol·licita. Però això no vol dir que sigui una pràctica comuna ni molt menys. De ser així potser les facultats de medicina haurien de replantejar-se el currículum acadèmic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada