dimarts, 4 de març del 2014

Pacte Nacional de Salut de Catalunya


Sembla que finalment hi ha un document de consens pel Pacte Nacional de Salut  a Catalunya


Després de 14 reunions de treball ara els integrants de la comissió hauran de definir si s’adhereixen o no al pacte



Amb l’objectiu d’assolir un pacte polític i social que garanteixi la sostenibilitat, la qualitat i la igualtat del sistema sanitari públic català el govern de la Generalitat va prendre l’acord al maig de l’any passat de crear una comissió que havia d’impulsar, promoure el consens i elaborar el document de bases del Pacte de la Salut, recollint les aportacions dels grups parlamentaris i els principals agents del sistema sanitari català.
El conseller Ruiz
Doncs bé, després de 14 reunions i moments complicats, sembla que finalment els integrants de la comissió han arribat en la reunió del 21 de febrer a consensuar un document de base que tots els integrants de la comissió han de sotmetre a una anàlisi interna. Sembla que serà en la reunió del 13 de març quan els diferents integrants de la comissió hauran de  manifestar el seu posicionament davant el document, que es redueix a tres situacions: subscriure íntegrament el document; subscriure’l amb vots particulars respecte a algun dels punts del pacte, o no subscriure el document. El resultat serà presentat al Parlament de Catalunya unes setmanes més tard, i en base al contingut final del document, el Parlament haurà de definir com s’ha de configurar el model sanitari català en els propers anys.

Aquestes darreres setmanes hem anat veient com alguns dels integrants de la comissió s’han anat despenjant del pacte: ho va fer en primer lloc les CUP; després van ser ICV- EUiA i CCOO qui van baixar del vaixell, i també ho va fer UGT. El sindicat Metges de Catalunya va posar dificultats en alguns del temes que formen part del Pacte com per exemple que les aportacions reduïdes dels usuaris (copagament) puguin completar el finançament de la despesa sanitària per la via dels impostos sense que siguin una barrera d’accés a l’assistència  i s’ajustin al nivell de renda dels usuaris, o demanant que el finançament de la sanitat catalana s’ajusti a la mitjana dels països europeus similars al nostre,   o evitant que els professionals sanitaris hagin de acreditar les seves competències amb certa periodicitat entre altres aportacions.

El coordinador de la comissió
Pere Ibern
També Ciutadans en alguna ocasió ha qüestionat alguns aspectes del pacte al que observa amb distància i fredor, deixant dubtes sobre si s’adheriran amb matisos o sense al pacte.  Tot plegat demostra les dificultats que comporta una pacte com aquest en el que s’ha volgut que al voltant de la taula si asseguin organitzacions tan diferents com  sindicats, partits polítics, patronals, administració pública, empreses públiques (ICS), associacions de municipis, associacions de malalts, col·legis professionals, associacions de proveïdors, etc. Realment la tasca del coordinador d’aquest treball (Pere Ibern) no haurà estat precisament fàcil.

Per complicar-ho més la comissió s’ha vist afectada pels problemes interns del PSC, quan l’exconsellera Marina Geli, que ha tingut un dels papers més rellevants en la gestació d’aquest possible pacte, ha estat substituïda per un altre companya del partit, i per uns moments fins i tot semblava que el PSC podia sortir també del pacte. Afortunadament sembla que finalment no ha estat així i la Sra. Núria Segú ha dit que “entenen que val la pena fer un esforç per tal de construir el sistema sanitari del futur”. Confiem doncs que el PSC finalment hi sigui.

L'exconsellera Geli

Pendents doncs que el proper dia 13 aquest document de bases, sigui assumit per una majoria prou àmplia, cal insistir en la importància dels lideratges. Si en el paràgraf anterior ressaltava el paper clau que ha tingut l’exconsellera Geli, ara cal que el conseller Ruiz lideri el tema i el condueixi amb èxit fins el final. I aquest final ha de comportar entre altres coses que la Sanitat deixi de ser camp de batalla política entre els partits. És evident que alguns han abandonat el consens precisament per no veure’s atrapats en aquesta dinàmica i poder exercir el populisme polític quan els convingui, però és evident també que altres partits han entès molt bé l’esforç que se’ls demana i accepten les regles del joc. Esperem que tot plegat sigui positiu per la sanitat catalana. Contràriament al que alguns estan dient, tot i les baixes, considerant la heterogeneïtat de la comissió i les seves dimensions, serà un autèntic Pacte Nacional de la Salut..


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada