diumenge, 22 de desembre del 2013

L’Hospital Transfronterer de Puigcerdà


  • Es preveu la seva posada en funcionament pel dia 1 d’abril de 2014



  • Amb la meitat dels llits que s’han construït n’hi hauria prou per satisfer la pressió assistencial que l’hospital haurà de suportar




El CatSalut ha comunicat a la Fundació Hospital de Puigcerdà, que a partir del 31 de març proper queda extingit el contracte pel qual la Fundació prestava serveis d’atenció especialitzada a la població de la Cerdanya. A partir d’aquella data aquests serveis passaran a ser realitzats pel nou ens que s’ha constituït com una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) amb personalitat jurídica i amb el nom d’Hospital Transfronterer de Puigcerdà. Aquesta entitat jurídica estarà constituïda pel govern francès i la Generalitat de Catalunya. 

El nou Hospital Transfronterer de la Cerdanya
Una construcció de qualitat
Aquest Hospital Transfronterer de Puigcerdà substitueix doncs a l’antic hospital. Aquest té al seva arrel segons els historiadors entre els anys 1185 i 1189 amb el nom d’Hospital Major o Hospital de Pobres. És als anys 80 quan es constitueix l’actual Fundació després d’innombrables vicissituds sorgides després de tants anys d’història i de servei a la població de la comarca. L’edifici actual va ser objecte d’una important remodelació i modernització l’any 1973. 

L’idea d’un Hospital transfronterer va ser concebuda en l’imaginari del President Maragall. En concret, sent president del l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i després d’una reunió a Tolosa de Llenguadoc, va tenir l’idea de proposar en el marc d’aquesta Euroregió la possibilitat de construir a Puigcerdà un hospital que pogués ser utilitzat tant pels ceretans catalans com pels francesos de la Cerdanya i el Capcir.  Aquesta idea va tenir una bona acollida per part de les autoritats franceses i immediatament es va posar fil a l’agulla per tirar endavant els primers estudis de viabilitat.

En primer terme, l'alcalde Planelles de Puigcerdà; al mig
el Dr. Boix, i al fons el Dr. Victorià Peralta
De tot plegat, d’allò que havia estat una bona idea en va acabar resultant un Hospital que de ben segur tindrà problemes greus d’equilibri pressupostari atès que d’entrada començarà a funcionar amb unes condicions que el fan insostenible. El cost de l’hospital ha rondat els  40 milions d’€, amb més de 19.000 m2 construïts per un total de 56 llits, el que dona una relació de més de 300 m2 per llit d’hospitalització. Des de les èpoques dels faraons i les piràmides no es construïen edificis tan desproporcionats entre les necessitats i la realitat construïda, a banda de l’Hospital de Reus o l’aeroport de Castelló entre d’altres. Això comportarà unes despeses de calor i fred, de neteja, d’enllumenat, de manteniment, etc., molt superiors a les que correspondrien per l’activitat que l’hospital tindrà, i per tant del que cobrarà pels serveis que prestarà, a banda d’unes despeses d’amortització massa elevades per l’equilibri del seu compte d’explotació. 

Per entendre millor el disbarat constructiu que s’ha fet a Puigcerdà, només cal analitzar algunes dades de la memòria de l’Hospital de l’any2012:  Durant aquest any es van ocupar una mitjana 12,7 llits per una població que no arriba als 20.000 habitants. Si ara, incorporant el Capcir i la Cerdanya francesa s’arriba a una població de referència d’uns 32.000 habitants a tot estirar, considerant la mateixa freqüentació, s’utilitzarien uns 21 llits, i considerant una ocupació del 85%, vol dir que amb 24 llits es podria donar el servei. Se  n’han construït i equipat 56 quan amb els mateixos 30 llits que ara té l’hospital hauria estat més que suficient.  Segons aquesta memòria l’estada mitjana dels malalts en el centre és de 2,6 dies, el que dona idea de la complexitat dels malalts atesos. En total s’han donat 1725 altes hospitalàries a l’any 2012. 

La construcció s’ha finançat amb fons FEDER (18,6 milions d’€) i la resta, un 60% l’ha aportat la Generalitat de Catalunya, i el 40% restant l’aportarà l’estat francès que sembla que acabarà abonant-ho mitjançant el pagament de l’activitat que l’hospital faci pels súbdits francesos. En total la construcció de l’hospital beneficiarà a una mica més de 30.000 habitants, xifra que a l’hivern s’incrementa molt, sobretot els caps de setmana, com a  conseqüència de les estacions d’esquí que hi ha en aquests territoris. Durant l’estiu i en especial al mes d’agost la població de referència també s’incrementa a nivells similars als de l’hivern.

El Dr. Jordi Boix
Aquest projecte té dues persones que l’han  fet possible: d’una banda una idea inicial de Pasqual Maragall, i de l’altre una persona que l’ha lluitat cada dia, intentant superar totes les dificultats que el dia a dia l’hi ha anat posant pel davant. Em refereixo al gerent de l’antiga Fundació Hospital de Puigcerdà, el Dr. Jordi Boix. Ell ha estat qui a banda de dirigir el centre actual, s’ha ocupat des de l'any 2004, de les relacions amb els interlocutors francesos del territori amb  innumerables reunions de treball, de convèncer a alguns professionals francesos en principi contraris al projecte, s’ha ocupat de seguir les fases de pla funcional, avantprojecte i projecte executiu i la seva aprovació en el CatSalut, de la licitació i del seguiment de la construcció i equipament del nou edifici, etc. És cert que tot això ho ha fet amb el suport del Consorci de Salut i Social de Catalunya, però també és cert que sense la seva capacitat de lideratge aquella idea de Pasqual Maragall potser no s’hauria arribat a materialitzar mai.

Pel que sembla el nou hospital serà dirigit pel Dr. Victorià Peralta, mentre que el Dr. Jordi Boix continuarà com a màxim responsable de la Fundació actual que a partir d’abril gestionarà el sociosanitari, l’assistència primària i altres prestacions socials de la Cerdanya catalana amb el suport del Consorci.


A vegades costa entendre la lògica de determinades decisions, i encara costa més deslligar-les del “clientelisme” polític.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada