diumenge, 15 de desembre del 2013

Efectes col·laterals de la III Jornada del Pla de Salut de Catalunya


Sitges ha viscut una mostra pràctica de la capacitat innovadora dels professionals de la Salut de Catalunya


S’han presentat més de 600 experiències  per millorar des del territori l’eficiència del Sistema de Salut



Explicava ahir en aquest blog, el desenvolupament de la III Jornada del Pla de Salut de Catalunya, que es va desenvolupar a Sitges aquest passat divendres. No tronaré a incidir en el tema; l’èxit de la convocatòria el prova les més de 1500 personesque hi van assistir.



Avui em vull centrar en una frase del Dr. Carles Constante dita ahir en resposta a una pregunta del periodista Josep Puigbó. Deia el Dr. Constante “la implicació dels professionals és elevadíssima i això ens obliga a tots” . I certament el Dr. Constante té molta raó. En un moment de crisi i retallades que es venen produint ininterrompudament des de l’any 2010, s’han presentat en aqueta III Jornada més de 600 posters exposant iniciatives dels professionals de la salut, repartides per tot el territori de Catalunya per millorar l’eficiència del Sistema Sanitari català.

Més enllà de les repercussions que la crisi ha tingut en les butxaques dels treballadors del sector sanitari (reduccions salarials, reduccions o eliminacions de les DPO, increment de jornada, no aplicació de la carrera professional, reducció dels dies de lliure disposició, més feina acumulada al no cobrir-se les baixes o les vacances dels companys, etc.), els professionals de la Salut han evidenciat la seva voluntat d’aportar el seu gra de sorra a les mancances del sistema. Han demostrat una gran capacitat d’innovació malgrat que les circumstàncies i la conjuntura econòmica no ajudaven gens.


I és que tal com ja he dit en alguna altre ocasió, és en les èpoques de crisi quan la gent s’esforça més en millorar, en aportar el millor de si mateixos, per malgrat les dificultats, superar els entrebancs i contribuir a la millora de la societat de la que formen part. Les millores organitzatives, la innovació i les ganes de fer progressar la societat són un motor molt potent.  Molt bé doncs pels professionals de la Salut de Catalunya. Pensin que més de 600 treballs presentats pot comportar més de 3.000 persones implicades en la seva realització. Felicitats! Em sento orgullós d’haver dedicat més de 30 anys de la meva vida professional a treballar en el sí d’aquest col·lectiu.

És per aquest motiu que discuteixo la manera com el Departament de Salut ha tractat a aquests professionals. No estic d’acord que només una petita representació de tots ells hagin aconseguit ser guardonats. Crec que tots els que es van esforçar per presentar els seus treballs haurien estat mereixedors de premis. No discuteixo els criteris pels quals s’han atorgat les distincions, sinó ben al contrari, poso en qüestió quins han estat els criteris per no atorgar distincions a tots els que s’han esforçat. O es premien tots, o no se'n premia cap.


Més enllà de la bondat dels treballs presentats, més enllà fins i tot dels resultats obtinguts, en uns moments com els que estem vivint, tots els que han presentat treballs mereixen el reconeixement de les autoritats del Departament, però sobre tot, mereixien el reconeixement i la gratitud d’aquells que algun dia es podran beneficiar de totes aquestes iniciatives presentades, tant si han estat premiades com si no.

Ja se que ara, en alguns congressos mèdics s'ha "posat de moda" premiar alguna  de les presentacions que es fan dels posters, però aquesta Jornada del Pla de Salut no és cap congrés médic sinó un gran exercici de transparència i de retiment de comptes i per tant al meu entendre seria bo que es replantegin el fet d'atorgar distincions a només a alguns dels participants, que de ben segur mereixen; però el altres 600 també.

Si aquesta implicació tant elevada de tants professionals, com deia el Dr. Constante obliga a l'autoritat sanitària, caldria per començar, agraïr per un igual la dedicació desinteressada de tants i tants profesionals de la Salut 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada