dilluns, 19 d’agost del 2013

La sanitat catalana està de vacances



L’assistència sanitària funciona amb tota normalitat



És ben sabut que el mes d’agost a Barcelona es treballa molt i molt bé. Els telèfons gairebé no truquen mai, els caps de les organitzacions acostumen a estar de vacances, els polítics se’n han anat a agafar bronzo a Menorca, els periodistes han desaparegut de l’escena, les associacions en defensa de la sanitat pública estan somortes per la xafogor de l’agost...en l’àmbit sanitari només queden els professionals que hi treballen i els malalts. Ningú més.

Es curiós observar com any rere any en aquest període de temps no passa res: no hi han denúncies dels comitès d’empresa als jutjats, cap hospital anuncia un ERO als seus treballadors, els directius dels centres sanitaris no dimiteixen, no es parla de l’ICS, la comissió parlamentaria que estudia els cassos de presumpta corrupció a la sanitat catalana no es torna a reunir ni demana compareixences de ningú, no s’anuncien noves retallades, els farmacèutics no amenacen amb deixar de subministrar productes farmacèutics als ciutadans,  etc. etc.



És evident que davant de tanta calma i de tanta tranquil·litat a un li venen ganes de demanar a tots els que estan de vacances, que s’hi quedin. Que no cal que tornin, per que sense ells vivim molt bé, i treballem encara millor.  Com és possible que això pugui ser veritat? Per això paguem polítics, periodistes, vividors i altres il·lustres conciutadans?  Doncs si, és evident que és veritat. Any rere any el mes d’agost és un mes ideal per treballar a la sanitat catalana: tots aquells que estan en condicions de poder emprenyar no hi són. 

Tanmateix sempre hi ha algú que intenta trencar aquesta pau. Aquest any ha estat el Sr. Síndic de Greuges que abans de marxar a la Cerdanya ha volgut deixar un encàrrec una mica malintencionat: el dia 2 d’agost va presentar un informe en el qual denuncia que 50.000 infants a Catalunya tenen privacions alimentàries i 750 pateixen desnutrició i pobresa. A qualsevol persona li ha de semblar d’entrada molt estrany que la situació a Catalunya sigui realment aquesta tot i la cruel crisi econòmica que estem patint. Les coses es van anar aclarint quan ràpidament tots els partits polítics que estan en l’oposició al Parlament de Catalunya van demanar (tot i les vacances) una reunió urgent de la Diputació Permanent per tal de demanar la compareixença urgent de no se quants consellers per que donin explicacions sobre l’informe. Quan vaig llegir que un dels principals líders d’aquesta petició era el Sr. Pere Navarro, ja en vaig tenir prou per entendre que havia passat: el Sr., Ribó per agrair el fet del seu vergonyant nomenament com a Síndic al tripartit els va tornar el favor amb un document enverinat contra el govern.   Val a dir que la maniobra els ha sortit malament (el tir per la culata) atès que la mesa del Parlament va decidir que fos el propi Rafel Ribó qui comparegui el dia 29 d’agost per explicar els termes dels seu informe, el qual ha estat ja rotundament rebatut per la societat catalana de pediatria. Al Sr. Ribó se li ha vist per tant el llautó. 

Un altre que ha estat a punt de donar-nos l’estiu ha estat el Dr. Miquel Vilardell, president del COMB, que ha comparegut a la Universitat Catalana d’Estiu per dir que no es pot retallar més a la sanitat catalana. En moltes ocasions he estat crític amb determinades manifestacions del Dr. Vilardell, però he de reconèixer que en aquesta oportunitat coincideixo al 100% amb ell. La sanitat catalana està al límit dels seu nivell de subsistència, i no es pot aplicar ni mitja retallada més no ja en el pressupost del 2014, sinó en aquest any 2013, en el que la pròrroga pressupostària haurà de comportar encara més retallades, per que si no, no acabem l’any des del punt de vista econòmic. Aquestes retallades addicionals en cap cas podran fer-se a sanitat. Seria el final d’un model que ha subsistit tot i les brutals retallades aplicades per Economia i Finances des de l’any 2010. No hi ha espai per retallar més; no hi ha espai a Sanitat per reduir despeses, més enllà de les RAT que el Departament de Salut pugui aplicar d’aquí fins a finals d’any.


www.rbaestudisiprojectes.cat            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada