dissabte, 21 de gener del 2012

El govern dels millors (II)



Aquest va ser el títol de la meva primera publicació al blog el dia 21 de gener del 2011. En ella feia un anàlisi dels rumors que corrien sobre possibles nomenaments al govern de la Generalitat i alts càrrecs i en particular al Departament de Salut. Expressava els meus temors respecte als noms que anaven corrent i demanava que a Salut hi fossin realment els millors atès que es presentava un any complicat amb les retallades.  Comentava també que malgrat que alguns noms no em mereixien excessiva confiança, valia la pena donar un cert marge de confiança per veure com anaven evolucionant les coses.

Doncs bé; fa poques setmanes La Vanguardia publicava una enquesta en la que es valorava als consellers de la Generalitat una vegada vençut el seu primer any de govern. D’aquesta enquesta en destaca una primera dada: a judici dels enquestats només el President Mas mereix un aprovat.

El President Mas el dia de la seva victoria electoral

En síntesi l’enquesta no ofereix masses sorpreses: situa amb tot mereixement al conseller Boi Ruiz com el pitjor valorat, no només per les retallades, si no també per tal com les ha dut a terme: sense cap mena de panificació prèvia, ni amb explicacions convincents i amb una manca total de lideratge.

L’enquesta situa com a segona persona menys valorada, la consellera Fernandez Bozal. Com que no tinc ni idea de què és el que ha fet aquesta Sra., (si és que ha fet alguna cosa) m’abstindré de valorar-la. En tot cas fer-me ressò de la noticia d’avui: sembla que el seu departament i els funcionaris de presons han arribat a un preacord, que evitarà les situacions viscudes aquestes ultimes setmanes de bloqueig dels accessos a les presons fets que la fiscalia està estudiant per si són constitutius de delicte

El següent en la llista dels pitjors valorats  és el Sr. Felip Puig: tinc sentiments contraposats a l’hora de valorar al personatge. Per algunes coses bé i en altres malament.  No el critico per “l’alliberament” de la Plaça Catalunya doncs al meu entendre va fer el que tocava i si els mossos van repartir una mica massa, els indignats no en són pas aliens. Segurament el critico pels seus dubtes amb la velocitat variable, per la manca de contundència a l’hora d’impedir determinades actuacions dels mossos,  per la seva mala planificació de “l’alliberament” de la plaça de Catalunya que fou retransmès en directe pels mitjans, etc.

El quart menys valorat és el conseller Francesc Xavier Mena: també em moc amb una ambivalència a l’hora de fer una valoració de la seva actuació. Poc a dir al respecte, només ressaltar que l’atur a Catalunya fa dos mesos que té un comportament no tan negatiu com en els mesos anteriors contràriament al que passa a Espanya. Caldrà veure les dades del mes de gener i posteriors. Amb el PIRMI, digui el que digui l’oposició va estar encertat; es podia fer millor? Segur, però ho va fer.

La Sra. Irene Rigau és qui ocupa el lloc següent en la classificació. Tampoc aniré més enllà en la meva valoració. Un sector que ens té habituats a manifestacions i vagues, sembla relativament tranquil, de moment tot i les retallades aplicades.

La Sra. Joana Ortega, vicepresidenta del govern i de qui no se sap massa bé
què és el que aporta al govern de la Generalitat

Ara li correspon a  la Sra. Joana  Ortega  vicepresidenta del govern, que l’enquesta la situa  coma cinquena menys valorada. Jo encara la valoraria molt pitjor: si haig de dir la veritat encara no se que és el que aquesta persona aporta al govern de Catalunya, i si que se que és el que Catalunya li aporta a ella: un sou que no deu estar gens malament.  No entenc que fa aquesta Sra.,  al govern en un càrrec que en època de crisi ens el podríem estalviar perfectament. No tan sols la negociació amb els funcionaris públics  que depèn del departament de vicepresidència no està sent un model de negociació. Recordem també que el personatge es va fer passar per psicologa quan no té el títol.

El cinquè millor valorat és el Sr. Josep Lluís Cleries. No ho puc compartir. Jo el situaria entre el últims. Ho està fent molt malament i a més amb contradiccions molt evidents: al setembre va advertit que el seu departament no pagaria als proveïdors, després va dir que si, i al final va ser que es pagava un 70%. El 30% restant s’havia de cobrar  al mes següent (octubre) i a hores d’ara encara està pendent de pagament. Molt mala gestió la del Sr. Cleries.

El següent a la llista com a pitjor valorat (el quart com a millor valorat) és el Sr. Recoder. Tampoc puc estar d’acord amb l’enquesta. Per a mi és un dels pitjors consellers del govern. A Madrid se’l toregen; ni amb en Pepiño Blanco ni amb l’actual  ministre de foment ha estat capaç d’aconseguir que l’Estat reprengui cap de les obres que va aturar fa any i mig. Però a més, ell ha retardat considerablement la línia 9 del metro de Barcelona, la prolongació del metro a Terrassa i a Sabadell, i a més està minimitzant la connexió per túnel entre Plaça Espanya i Plaça Gala Placidia que és una obra fonamental per la connexió entre les línies del Vallés i del Llobregat dels ferrocarrils de la Generalitat.


El conseller Recoder: un bon alcalde a St Cugat i per a mi un dels pitjors
consellers del govern de la Generalitat. Exemple pràctic
 del principi de Peter o del nivell d'incompetència
La seva gestió amb la transferència de les rodalies de RENFE és igual de desastrosa: passen els dies i és incapaç d’aconseguir que Madrid modernitzi les línies tal com es va comprometre i en millori la seguretat. Diu que traurà a RENFE i canviarà l’operador del servei i dies després ha de rectificar quan la seva gent li diu “conseller, amb l’acord de transferència, des de la Generalitat no tenim competències per poder-ho fer”

Pel que fa a l’ACA (agència catalana de l’aigua) també ho fa tan malament som sap. El problema del dèficit de l’ACA s’ha de resoldre racionalitzant els serveis que aquesta agència presta, aprimant la seva estructura, eliminant organismes innecessaris, etc. El Sr., Recoder ha optat per apujar preus als ciutadans que per un litre d’aigua consumida paguen molt més en cànons i impostos que no pas en cost de l’aigua pròpiament dit. Per apujar els preus no cal fer cap màster a cap escola de negocis; n’hi ha prou amb el batxiller elemental. Suspens absolut de part meva al Sr., Recoder.


Per acabar-ho d'adobar només li ha faltat la marxa enrere del govern espanyol pel que fa a la privatització de l'aeroport del Prat. Aquest conseller tot el que toca ho converteix en problema.

El tercer millor valorat és el Sr. Josep Maria Pelegrí conseller d’agricultura: no ho ha fet malament. Pel moment  els pagesos són els que menys es queixen.

També ho ha fet acceptablement el Sr. Ferran Mascarell a cultura; sembla que finalment les subvencions en cultura deixaran de repartir-se en funció d’afinitats polítiques i que els criteris són a reduir-les i relacionar-les amb al qualitat. A destacar també el seus bons resultats amb les “majors” per l’acord aconseguit amb al presència el català als cinemes evitant els conflictes del tripartit.  


Andreu Mas Colell, de llarg el millor conseller del Govern de la Generalitat

I arribo finalment al millor valorat el Sr., Mas Colell. Ha estat extraordinari. No m’estendré glosant els seus èxits ben coneguts per tothom i valorats en l’enquesta. Només vull ressaltar la seva paciència al Parlament quan sovint ha d’aguantar algunes intervencions d’algun diputat i diputada que poques persones aguantarien. La meva sincera admiració i felicitació per la tasca feta. Tant de bo tinguéssim uns quants Mas Colell al govern! Aniríem molt millor.





1 comentari:

  1. Sr. Bosch,

    D`acord amb tot, enhorabona pels seus encerts. Al menys veiem algú que analitza racionalment i parla clar, des de la competència i des de la llibertat. Per favor, segueixi

    M.Teresa Rojas Pomar

    ResponElimina