divendres, 20 de gener del 2012

Avui fa un any


El dia 21 de gener de 2011 vaig iniciar la primera publicació en aquest blog. Un any després em sento satisfet dels resultats havent superat les 5.000 visites al blog. Agraïment doncs a aquestes persones que han volgut compartir amb mi els diferents temes que he anat tractant al llarg de l’any i agraïment especial a aquells que a més han tingut la valentia de fer-se seguidors del blog. Han estat 82 escrits en un any, el que vol dir una  mitjana de un escrit cada 4,5 dies aproximadament; no se si aquest 2012 podré mantenir el ritme, atès que el 2012 ha estat una any especialment conflictiu en l’àmbit de la sanitat.  



rba salut i gestió


Ha estat un any complicat certament, tant a nivell de país com en el sector salut, on hem patit unes retallades històriques atès que mai s’havia produït una situació semblant en  aquest camp. Un any ple de frustracions de molts professionals que han vist com el seus projectes no han pogut tirar endavant, o de treballadors de la salut que han perdut la feina, o (i això és encara pitjor) aquells malalts que per raons econòmiques han vist endarrerir el seu procés de curació. Els que han tingut la sort de mantenir el lloc de treball poden considerar-se uns privilegiats tot i que en molts cassos els hagin reduït el sou. Tot plegat molt lamentable

No és el moment d’entrar en les raons que ens han dut a aquesta situació, ja ho he fet en alguna de les publicacions, però si que cal dir que les retallades eren del tot necessàries si no es volia portar Catalunya a l’abisme econòmic, a la fallida i a la intervenció de les autoritats econòmiques espanyoles i probablement europees. Altre cosa és la manera com s’han fet: la manca de planificació de les actuacions, la manca de lideratge, les contradiccions, les coses mal explicades, etc. Amb això no hi puc estar d’acord. S’havia de fer és cert, però s’ha fet molt malament.


Estadístiques de visites al blog per mes

Aquesta crítica als governants ha d’anar acompanyada de una crítica igual de negativa a tots els partits de l’oposició del Parlament de Catalunya que han utilitzat les retallades en salut com eina per la confrontació política, i per tant han jugat amb els sentiments de les persones d’una manera absolutament demagògica. La meva repulsa també a aquestes actituds gens ètiques.

Dit això, comentar que el 2012, tot i que ens diuen que les noves retallades no afectaran a l’activitat ni a les tarifes, em queda el dubte de com s’ho farà el Departament de Salut per reduir en un 4,8% les seves despeses. Ens diuen que una part ho assumirà l’ICS, que un altre part vindrà per l’efecte de les mesures preses en el decurs de l’any passat i que tenen un efecte recurrent en el 2012, i que la part més important es pensa reduir en farmàcia. Em pregunto què passarà si al setembre se’n adonen que amb les mesures que s’hagin pres no s’arriba a les previsions d’estalvi. Més val no pensar-hi.

I més val no pensar-hi per que tinc la sensació que al Departament de Salut viuen per sobre del bé i del mal. Dic això per que fa pocs dies vaig tenir ocasió d’assistir a un dinar en el que alts representants del Departament es sentien ufanosos del que havien fet, tot i acceptar que ho havien comunicat molt malament. Deien que el que era important era els resultats que havien aconseguit, i no com ho havien explicat. No entenen res, i d’aquí els meus temors sobre el que pot succeir els propers mesos si s’adonen que les mesures preses no els aporten els resultats esperats. El sistema de salut català no està per masses experiments més. 



Visualitzacions de pàgina avui
9
Visualitzacions de pàgina ahir
16
Visualitzacions de pàgina l'últim mes
502
Historial de totes les visualitzacions de pàgina
5.076
A dia d'avui s'havien produit aquestes visites



Aquestes actituds una mica prepotents ja les conec en algun alt responsable anterior del departament de salut: es creuen en possessió de la veritat, i tot el que els altres puguin opinar ho consideren en un segon terme; el que val és la seva opinió que evidentment mai pot estar equivocada. I és per això que temo el que pugui passar aquest any si no s’acompleixen les previsions d’estalvi.

Tornant al blog, m’agradaria que entre tots en traguéssim el profit que en podríem obtenir si fóssim capaços d’enriquir el debat. He dit al començament que em sento satisfet i agraït per les més de 5000 visites que el blog ha tingut en aquest primer any però no estic satisfet del poc debat que hi ha hagut al voltant dels diferents temes que he anat tractant i és precisament aquest debat el que ens pot enriquir intel·lectualment i no els meus comentaris més o menys encertats. Només 19 del les 5076 visites al blog han manifestat opinions al respecte i ho considero un índex molt baix (0,4%). A veure si aquest 2012 entre tots aconseguim convertir el blog en un element de debat en el nostre dia a dia professional: us convido a intentar-ho. Moltes gràcies novament a tothom


2 comentaris:

  1. MOltes felicitats! Enhorabona per l'aniversari i sobretot pel contingut. Excelents reflexions i opinions sobre el dia a dia, especialment l'actualitat sanitària.

    Segueix així i tindràs més seguidors que la Shakira!

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats!!

    Soc funcionària. Treballo a l'ICS i segueixo incodicionalment el seu blog, espero que seguixi així.

    Moltes gràcies

    ResponElimina