dissabte, 19 de setembre del 2020

Hi haurà vaga dels MIR: la mediació no ha aconseguit l’acord


El conflicte amb els MIR, no és nou d’aquests dies, sinó que la pandèmia ha contribuït a agreujar un problema que es va iniciar al juliol de l’any passat, quan el col·lectiu ja volia convocar una vaga. Les reivindicacions dels MIR es centren en tres eixos: les condicions de treball, la formació i la retribució. El sindicat que els dona suport, Metges de Catalunya, que ha allargat la convocatòria de vaga a la setmana de finals de setembre icomençaments d’octubre, vol expressar una voluntat de negociació en un procés que no es preveu fàcil i que fins ara ha resultat estèril després de les deus reunions celebrades per intentar arribar a acords. Tanmateix, organitzar una vaga en el sector sanitari al bell mig d’una pandèmia, no sembla massa coherent amb la defensa d’un sistema sanitari de qualitat, ni massa acceptable per un departament de Salut que es preocupi per la salut dels seus ciutadans. En quant a les qüestions ètiques, aquesta és una vaga oportunista i reprovable. Els MIR de Catalunya s’han posat a l’alçada dels treballadors del metro o dels taxistes de BCN, quan a les portes del “BCN Mobile World Congress” convoquen les seves vagues...                    

 

 

En la mediació d’aquest divendres al departament de Treball entre el sindicat Metges de Catalunya, l’ICS i la resta de patronals del sector sanitari públic no hi ha hagut acord. Per tant dilluns comença una vaga dels metges en formació al centres sanitaris del SISCAT. Aquesta vaga inicialment de tres dies de durada, pot tenir continuïtat atès que Metges de Catalunya ha convocat una segona tongada de vaga prevista per els dies 28 de setembre a 3 d’octubre. La vaga afecta  als Hospitals i Centres d’Atenció Primària de l’ICS i als concertats amb el Servei Català de la Salut i a tot el personal mèdic especialista en formació (MEF).

Aquesta és la segona reunió de mediació entre les parts que acaba sense acord, tot i que en aquesta segona reunió les patronals han presentat una proposta conjunta per donar resposta a les diferents reivindicacions plantejades per els vaguistes. Proposta que ha estat considerada “insignificant” pel sindicat mèdic, i per tant, rebutjada. La convocatòria de vaga doncs, continua vigent, i des del departament de Treball s’han fixat uns serveis mínims que volen preservar el normal funcionament dels serveis d’urgències, de les unitats especials (UCI, Diàlisis, tractaments de ràdio i quimioteràpia, etc.), o l’activitat quirúrgica inajornable entre d’altres. Pel que fa a l‘assistència primària, el decret de mínims estableix que s’haurà de garantir el funcionament de l’assistència urgent per als centres d'atenció continuada i urgent. Aquests serveis mínims hauran de ser prestats preferentment per el personal que no secundi la vaga.  

 

El sindicat entén que les propostes de les patronals són "insuficients, inconcretes i no donen resposta a les qüestions principals que han donat lloc a la convocatòria de vaga". I en aquest sentit concreten que la proposta de les patronals no inclou de forma explícita cap de les reivindicacions dels MIR pel que fa a la qualitat de la seva formació, ni al compliment dels descansos legalment estipulats després de les guàrdies, ni satisfà tampoc les demandes salarials i de retribució de les guàrdies. 

 

Que els Mir hagin de complementar el seu sou que no arriba als 1000€, amb guàrdies de 24 hores sense el preceptiu descans posterior, per poder tenir un sou digne sembla que no sigui massa raonable; en certa mesura tenen raó al considerar-se ma d’obra barata, amb condicions laborals precàries que s’han vist agreujades per la crisi de la Covid-19. En quant a la reivindicació sobre la formació, aquí ja costa una mica més estar d’acord amb els vaguistes, atès que sempre s’ha dit, i jo crec que es pot continuar dient, que la formació MIR a l’Estat espanyol, és de les millors del món.     


Fins aquí una part dels fets. Tanmateix i a banda de les discussions de si els vaguistes tenen o no raó, i quins serien els punts que l’administració hauria d’intentar resoldre per ser clarament impropis, voldria assenyalar un fet que em sembla rebutjable. Es tracta d’un vídeo que els MIR de l’Hospital de Bellvitge han penjat a les xarxes socials, en el que diuen entre altres disbarats que no reben formació, quan això és del tot fals. Reben una molt bona formació malgrat que algun “listillo” digui el contrari. I si no que ho preguntin als molts metges sud-americans que venen a l’Estat espanyol a seguir la formació MIR. De fet el vídeo és tot ell rebutjable, atès que s’aprofiten dels drames causats per la pandèmia, barrejant els morts a l’Hospital amb les seves reivindicacions, i reclamant el suport de la societat amb amenaces de marxar sinó reben una formació de qualitat. De fet, si no reben una bona formació, des d’un punt de vista deontològic el que hauríem de fer és abstenir-se de participar en l’assistència si és que no es creuen prou preparats per fer-la amb garanties per als malalts. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada