Iniciar una vaga mèdica, al bell mig d’una pandèmia, no es pot considerar una decisió afortunada. De la mateixa manera que la immensa majoria dels ciutadans de Catalunya hem agraït l’esforç, l’abnegació i la dedicació dels professionals sanitaris en el combat contra la pandèmia, ara, quan el virus encara està ben actiu entre nosaltres, hem de lamentar que aquests professionals en pràctiques, i en fase d’aprenentatge, malmetin la imatge dels seus col·legues, convocant una vaga que sens dubte tindrà repercussions en l’assistència. Aquesta manca de responsabilitat dels convocants de la vaga es pot relacionar amb la immaduresa dels que darrere les bambolines han fet possible que es materialitzi la vaga en els moments més inoportuns.
Algunes de les reivindicacions dels vaguistes semblen raonables, però convocar una vaga al bell mig dels rebrots de la Covid-19, així No!. On són els valors ètics d’aquests professionals sanitaris? Aquesta vegada el departament de Salut, conscient dels perills que aquesta vaga entranya per als ciutadans, ha intentat evitar-la fins a l’últim moment amb una oferta econòmica generosa que va ser transmesa als MIR per les patronals. Malgrat això, els que controlen els fils de la vaga han decidit tirar endavant la convocatòria; allà ells amb les seves consciències. El que sembla clar és que el sindicat Metges de Catalunya s’ha ficat al mig d’un conflicte del que no en sortirà massa ben parat. L’afany de captar afiliats entre els MIR no es compatible amb els valors de la professió mèdica que estan molt per sobre d’aquestes actituds.
Avui comença la vaga dels MIR a Catalunya. Una vaga centrada en tres eixos de reivindicació: el de la formació, el de les condicions de treball i el retributiu. Abans que la vagi es faci realitat hi ha hagut reunions de mediació per intentar apropar postures i poder desconvocar la vaga. En aquestes reunions les patronals han anat fent propostes que varen ser rebutjades per els vaguistes al considerar-les “insignificants”. Malgrat això, des del departament de Salut s’ha continuat treballant com mai per intentar aturar aquesta vaga, i aquest diumenge, s’ha donat instruccions a les patronals per que aquestes milloressin la plataforma econòmica
En concret s’ha ofert als MIR un increment salarial del 5,5%. Amb aquestes condicions, els MIR de Catalunya passarien a ser retribuïts gairebé com els de la comunitat de Madrid que són els que cobren més de tot l’Estat, superant als de comunitats com Andalusia o el País Basc. La resposta va arribar per part del comitè de vaga a última hora de la tarda de diumenge: no acceptaven la proposta i emplaçaven a les patronals a la propera reunió de mediació dimarts vinent. Amb aquesta resposta, la vaga afectarà com a mínim avui dilluns i demà dimarts. Caldrà veure que passa dimecres, i sobretot l’espasa de Dàmocles que pesa sobre els sistema sanitari de prolongar la vaga a tota la setmana vinent.
Una de les reivindicacions dels MIR, el lliurar després de les guàrdies, ja la tenen concedida després de les diferents sentències del Suprem, ara bé, no com ells pretenen reduint la jornada anual de treball efectiu, que cal mantenir. Accedir al que demanen podria significar un greu perjudici per a la seva formació atès que podrien arribar a perdre (en un supòsit de fer 4 guàrdies al mes) més de 300 hores de formació a l’any, contravenint així altres reivindicacions del col·lectiu en l’àmbit formatiu.
No acaben aquí les demandes fora de context dels MIR. A nivell retributiu, acceptar les seves peticions podria comportar que cobressin més que els adjunts que contribueixen a la seva formació. També la pretensió de que els centres els financin 10 dies a l’any per anar als congressos que ells decideixin sembla una petició in-assumible, o disposar un 15% de jornada per formació no assistencial. Un autèntic despropòsit.
Per fer més evident el desencert d’aquesta convocatòria de vaga en les circumstàncies actuals, els vaguistes han distribuït entre ells una anomenada “Guia pràctica de respuesta de los MIR a la convocatoria de los servicios mínimos” elaborada en castellà com no podia ser d’altre manera atès el tarannà polític de membres del comitè de vaga. En aquesta vaga es donen consells de com acudir als serveis mínims que se’ls imposin amb consells com:
"Esconderos en una cueva..."
"Si teneis que hacer Servicios mínimos, no teneis que ser el trabajador del mes..."
I els proposen fer assentades d’una hora el que implica necessàriament abandonar els serveis d’urgències.
Sembla que alguns han oblidat el que era el Jurament hipocràtic...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada