Encara no hi ha res definitiu però és possible que el personal de neteja dels hospitals, centres de primària, sociosanitaris i centres de salut mental també puguin cobrar una paga extra segons manifestacions de la portaveu de govern i consellera de presidència Meritxell Budó. Altre col·lectius com Mossos d’Esquadra i Bombers també podrien ser incorporats a alguna mena de compensació econòmica.
Que el personal sanitari ha estat en primera línia de combat contra la pandèmia és un fet indiscutible. Però també ho és que altres col·lectius com és el cas del personal de la neteja també han corregut diferents nivells de risc a l’hora de netejar els espais en el que treballaven els professionals sanitaris i on s’hi concentraven els malalts afectats per la Covid-19. Sembla per tant de justícia que se’ls reconegui la seva feina, també imprescindible, per aconseguir mantenir la higiene dels llocs de treball, les àrees de malalts i les diferents dependències dels centres sanitaris.
El que en tot cas és lamentable és la gasiveria d’un govern que fins que no hi han hagut protestes significades, ni tan sols s’havia plantejat la possibilitat de gratificar amb una paga al personal de neteja. Seria interessant saber quins criteris es van aplicar a l’hora de decidir quins col·lectius mereixien cobrar i quins no i on era la ratlla que separava els diferents nivells de risc que cada col·lectiu assolia.
Ha fet falta que alguns sindicats hagin mostrat el seu rebuig a aquesta exclusió i fins i tot hagin amenaçat amb mobilitzacions si aquest disbarat no s’arreglava, per que el govern “es plantegi” modificar el seu criteri inicial. Ara veurem en quins termes s’acabarà arreglant aquesta injustícia.
De fet, els treballadors discriminats per el decret del govern de la Generalitat es van concentrar davant dels centres sanitaris denunciant que en els seus col·lectius també hi ha hagut contagiats per la Covid-19, algun del quals també ho ha pagat amb la seva vida. La ceguesa del departament de Salut a l’hora de determinar els col·lectius als que calia compensar per la seva feina extraordinària contra la Covid-19 és preocupant per la manca de criteri, o si més no per la manca d’explicacions mínimament convincents. Probablement, estem davant d’una d’aquestes submissions del departament de Salut davant del d’Economia, que tant sovinteja aquesta legislatura.
També sobta la manca de solidaritat d’algun sindicat professional, que una vegada aconseguida la seva “quota” en el decret, no han tingut cap gest vers el personal de neteja. Després es queixen de que els sindicats de classe no els donen suport en les seves reivindicacions. Si no dones... és molt difícil que algun dia puguis rebre...
Fins el moment els sindicats que han recolzat que el personal de neteja pugui cobrar són: CCOO, que va ser dels primers sindicats a demanar que el col·lectiu de neteja també fos considerat personal d’alt risc. D’una manera més atenuada la UGT també ha denunciat la invisibilitat del personal de neteja i ha reclamat una compensació per aquest col·lectiu. El nou sindicat Infermeres de Catalunya també s’ha posicionat a favor que la paga atorgada per la Generalitat abasti tots els treballadors “essencials”. Per la seva banda la USOC defensa a aquest col·lectiu que el formen unes 60.000 persones i reclama que es reverteixin les condicions derivades d’un conveni que consolida salaris baixos i contractació precària. SATSE, el sindicat estatal d’infermeres, auxiliars i tècnics, no fa cap referència a la discriminació soferta pel personal de neteja, igual que Metges de Catalunya que s’oblida que el personal de neteja també existeix.
Així les coses caldrà esperar la decisió del govern de la Generalitat sobre aquesta qüestió que la consellera de presidència Meritxell Budó anunciava que el govern està estudiant. Tanmateix, coneixent el tarannà tan mancat de cintura del vicepresident Aragonès i conseller d’Economia, i la seva manca de visió estratègica pel que fa als conflictes laborals, és possible que fins que no arribin més mobilitzacions, i més problemes per als usuaris de la sanitat pública, no s’acabi de prendre una decisió al respecte. Malauradament, hem vist massa sovint que el conseller Aragonès només mou fitxa (a nivell d’autoritzar més despesa) quan veu la mobilització dels treballadors al carrer... s’espanta i llavors correm-hi tots!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada