Un increment de la demanda de l’atenció urgent, derivat de l’envelliment de la població, està en la base dels problemes del servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, que ha vist com el nombre d’urgències diàries supera les 300 de mitjana, un 10% més que l’any passat.
Afortunadament, a un any vista, el servei veurà incrementat en 500 m2 l’espai destinat a Urgències, fet que contribuirà a millorar les condicions de treball dels professionals i la confortabilitat de malalts i familiars.
La setmana passada CCOO va denunciar mitjançant una nota pública, el col·lapse al servei d’Urgències de Mútua de Terrassa. En aquesta nota el sindicat es queixava de les condicions de treball dels professionals que fins i tot podria posar en risc la qualitat de la seva feina, així com de la situació que pateixen els usuaris del servei. Aquesta nota és conseqüència de l’assemblea de treballadors de l’entitat que es va celebrar el passat dia 3, en la que reclamaven solucions al que ells consideren una manca de recursos humans i materials i una manca d’espai físic. Lamenten que els passadissos estiguin plens de lliteres i culpen a les direccions i a la gerència de l’Hospital de la situació. Per la seva banda, Mútua de Terrassa va emetre un comunicat públic reconeixent les condicions en que es troba el servei d’Urgències de l’Hospital.
Després de les consultes addicionals fetes a la direcció de l’entitat, i contràriament al que insinuen alguns mitjans de comunicació digitals, Mútua de Terrassa afronta el problema del servei d'Urgències, i actua per minimitzar-ne els efectes. Val a dir que el servei d'Urgències de Mútua és dels més eficients de Catalunya si tenim en compte que el nombre d’ingressos hospitalaris de malalts procedents del servei d’Urgències es manté a Mútua entre el 8% i el 9% de les urgències ateses, molt similar a les xifres que s'han manifestat tot l’any. Aquesta dada a nivell de Catalunya, segons l’informe de la Central de Resultats de l’any 2017 es situa al 10,9%. Vol dir per tant que les Urgències de Mútua de Terrassa són més resolutives que la mitjana de Catalunya. El servei d’Hospitalització domiciliària de Mútua, així com el PADES, també són responsables d’aquestes xifres tan positives.
La pressió sobre el servei d’Urgències de l’Hospital s’ha incrementat en un 10% aquest any 2018 respecte a l’any passat, significant una mitjana superior a les 300 urgències diàries. Sens dubte l’envelliment de la població i la consegüent cronificació de determinades patologies està al darrere d’aquest augment tan significatiu. En aquest sentit val a dir que tot i que els serveis d’urgència dels CAP de la zona d’influència de l’Hospital Mútua de Terrassa estan oberts, a tot el Vallès Occidental no hi ha un sol CUAP, que a l’àrea de Barcelona s’han mostrat com una bona eina per reduir visites als serveis d’urgència hospitalaris.
Per altre banda, i per tal de no incidir negativament en les llistes d’espera, Mútua de Terrassa no ha volgut des-programar activitat quirúrgica. Per això s’ha adequat la planta 7 de l’Hospital per ingressar-hi les intervencions quirúrgiques de malalts programats sense afectació per tant a les llistes d’espera, i això ha permès alliberar espais al serveis d’Urgències.
També s’ha de tenir en compte que el servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa es troba en plena fase de les obres d’ampliació. Aquesta ampliació que està previst que es pugui inaugurar en un termini aproximat d’un any, aportarà 500 m2 addicionals a la superfície del servei, i ajudarà a ampliar i esponjar els actuals box, millorant notablement el confort del malalts i acompanyants i les condicions de treball dels professionals. Sens dubte, aquestes obres del tot necessàries, ara poden comportar algun inconvenient per als malalts i els seus acompanyants.
Tornant a la nota de Mútua de Terrassa, la direcció del centre expressa el seu sincer agraïment per l’esforç i dedicació de tots i cadascun dels professionals que treballa al servei d’Urgències. En la nota també es dona una explicació del perquè d’aquestes situacions de saturació dels serveis d’urgències al país, fent referència al problema estructural que té plantejat el sistema sanitari català, tot i la bona disposició de les administracions per intentar encarar i trobar solucions al problema.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada