Aviat farà dos anys que la direcció general de La Unió Catalana d’Hospitals (UCH) va entendre que per millorar l’atenció a les persones, calia anticipar-se a les necessitats futures identificant les tendències que incidiran en la provisió i l’organització dels serveis sanitaris i socials. Helena Ris, que en el orígens del projecte + Futur era la directora general de la Unió va posar en marxa aquesta iniciativa al desembre del 2016. Des de llavors ençà més de 500 persones han col·laborat en la identificació i discussió de tendències en les diferents sessions de treball que s’han dut a terme. Per donar continuïtat i contingut al projecte UCH va constituir el “Grup permanent de direcció i seguiment del projecte”, que és l’encarregat de marcar les pautes dels diferents treballs que es duen a terme. Finalment, al setembre d’aquest any, UCH ha fet públics els resultats d’aquests treballs, que han permès la identificació de 8 Àrees d’acció prioritàries. La nova directora general Roser Fernández ha agafat amb molta il·lusió la responsabilitat de donar continuïtat al projecte endegat per la seva antecessora.
Per tal de contribuir a que el projecte + Futur sigui conegut per tothom, i posar en valor la importància i la transcendència que per el futur de la sanitat catalana tenen aquests treballs, m’ha semblat interessant que la pròpia UCH pogués explicar als lectors del blog en què consisteix el projecte, i com pensen continuar avançant en la detecció d’aquests canvis, i promoure les accions de transformació necessàries per fer front als reptes que aquestes tendències de futur impliquen. He pogut parlar amb la directora general d’UCH Roser Fernández i amb el director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió, Josep Fusté i aquest és el resum de les seves explicacions:
Roser Fernández
El Projecte + Futur endegat per la Unió consisteix en un exercici de prospectiva en el que més de 500 persones entre professionals, usuaris, cuidadors, agents socials i diferents expertes, per tant tots els agents de sector, han posat en comú durant un any i mig els seus punts de vista per captar el canvis de tendència que s’aprecien a un horitzó d’uns 5 anys i veure quines accions de transformació caldrà fer per avançar-nos als canvis. Com a resultat de tot aquest treball es van identificar tres àrees de transformació prioritària, i 5 àrees de canvis que hauran de fer les organitzacions per que aquestes transformacions siguin possibles.
Aquest projecte no s’acaba el dia 13 de setembre quan es va presentar públicament en un acte al que hi van assistir més de 300 persones, sinó que comença a partir d’ara; el dia 13 es va presentar l’agenda d’actuacions per desplegar cada una de les diferents accions. Pretenem adreçar la nostra política comunicativa a l’administració, per influir en les polítiques de salut i sense voler donar classes a ningú sobre com han de ser els sistemes de salut. També volem que aquest projecte sigui un instrument per apropar-nos als professionals i a la ciutadania. Volem que la gent vegi que les organitzacions i els professionals estan intentant incorporar aquests elements de canvi que milloren les seves expectatives i això és un element positiu. És un projecte que genera il·lusió i ho fem amb una mirada oberta al món, lligat al congrés de l’IHF que es celebrarà a Barcelona l’any 2020 i que anirà relacionat amb les transformacions i que permetrà importar i exportar diferents experiències en la transformació del model d’atenció a les persones.
Aquest projecte té un altre valor positiu que és que ens facilitarà el relleu generacional; el desenvolupament de les diferents línies de treball ens permetrà detectar en les diferents organitzacions que hi participin, persones que tinguin potencial directiu i que puguin aportar al sistema els seus coneixements de cara al futur. Per altre banda entenem que a les organitzacions hi ha els òrgans de govern, els equips directius, els professionals, però també els malalts i els seus familiars, que són un actiu de l’organització així com l’entorn territorial i comunitari. Per tant les organitzacions han d’entendre que en totes aquestes transformacions que es produiran, tots aquests actors han d’ajudar i participar en el procés de transformació. El projecte intenta interpel·lar a tots aquests actors d’aquests visió holística de les organitzacions.
El projecte el va començar l’Helena i hem agafat el relleu amb molta il·lusió. Cada any farem una jornada per retre comptes del que hem anant fent. De les 16 actuacions identificades, n’hi ha algunes que abordarem aquest any, altres les deixarem per a l’any que ve; estem decidint quins referents de les organitzacions hi posarem a treballar i quin factor d’èxit caldrà establir per a cada actuació. Estudiarem i mesurarem bé les polítiques comunicatives perquè volem que els professionals en parlin; volem que s’hi impliquin. Començarem immediatament amb el tema de l’acompanyament directiu que t’explicarà ara en Pep Fusté.
Des la Unió volem que tothom, tots els agents del sector participin i s’impliquin en aquesta visió de futur: la governança de les institucions és important, els professionals són molt importants, els agents socials també i els pacients i les seves famílies també.
(Continuarà...)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada