diumenge, 21 de juliol del 2013

Èxit de la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica a Puigcerdà




Escrit per Dr. Toni Iruela
Metge de Família . EBA Vallcarca SLP.
@airuelal













El divendres 19 de juliol va tenir lloc una nova Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica a Puigcerdà que organitzen Universitat d'Estiu Ramon Llull, Aucer, COMB, Hospital de Puigcerdà i Ajuntament de Puigcerdà. Ja fa uns anys que acostumo a assistir a aquesta Jornada i darrerament la faig coincidir amb l’inici de les meves vacances, per la qual cosa, encara les gaudeixo més.

El fil conductor de tota la Jornada va ser en aquesta ocasió “Canvis en la relació metge-pacient: Els nous desafiaments”. No pretenc en aquest post fer un resum formal de la Jornada, només destacar el que més em va agradar o impactar i sobretot que els que encara no la coneixen la tinguin present i es decideixin a assistir en properes edicions.

El nou Hospital "transfronterer" de Puigcerdà
La Jornada es va poder seguir per twitter mitjançant l’etiqueta #puigcerda13 i com és habitual en els actes del COMB, es podrà seguir al canal de  combtv al youtube. Desconec el nombre d’assistents però malgrat les dificultats dels darrers anys, la meva impressió que l’assistència era similar a altres anys i pel que fa al final amb la conferència d’Antoni Bassas la sala estava realment plena de gom a gom.

La Jornada es va estructurar en les següents taules:

Canvis i nous reptes en el sistema sanitari. Moderada pel Dr. Jaume Sellarès va comptar amb la participació de:

  • Dr. Antonio San José. De l’Hospital Vall d’Hebron que va parlar sobre Canvis en la forma d’emmalaltir. Envelliment.
  • El Dr. Marc Soler del COMB va parlar sobre Canvis i reptes en la demografia mèdica. Reflexions molt interessants que potser comentarem en algun altre post i que podem connectar amb la possible nova facultat de Medicina de la Universitat de Vic o amb el programa “Mais Medicos” recentment presentat al COMB i a la CAMFIC.
  • El Dr. Francesc Garcia Cuyàs de la Fundació TicSalut va comentar els canvis tecnològics, assistencials, de comunicació i de seguiment del pacient. Destaco entre el que va anunciar que al setembre tots els catalans podrem accedir a la nostra carpeta de salut en format app.
El Dr. Marc Soler fa temps que treballa estudiant la
piràmide d'edats dels facultatius a Catalunya
La següent taula va ser la de Noves formes d’exercir. Estem davant d’una
oportunitat? Experiències que poden oferir respostes, que va estar moderada pel Dr. Gustavo Tolchinsky del COMB. Va incloure les següents aportacions:

  • Experiències amb el malalt oncològic del Dr. Josep M. Tabernero de l’Hospital Vall d’Hebron.
  • Canvis en la pràctica mèdica dintre d’un quiròfan per part de la Dra. Elvira Bisbe del Parc de Salut Mar COMB.
  • Noves formes d’exercir del metge de capçalera a càrrec del Dr. Antoni Sisó. CAPSE.
  • Ús de les tecnologies al Servei d’Emergències Mèdiques per part del Dr. Francesc Bonet. SEM. També va anunciar que properament tots els usuaris podrem accedir a l’app del SEM que permetrà a tots els pacients un millor accés als serveis del SEM i a aquests la possibilitat d’oferir encara una millor atenció.
  • Finalment, els reptes professionals transfronterers a càrrec del Dr. Enric Subirats. H. Puigcerdà i H. Cerdanya.

Després del dinar vam visitar l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya. El Dr Victorià Peralta va fer de cicerone i ens va mostrar unes excel·lents instal·lacions en un marc incomparable. Va respondre a tots els nostres dubtes. Es tracta d’una excel·lent idea i que hauria de donar resposta assistencial a la Cerdanya-Capcir més enllà de les innumerables dificultats pròpies de les formes de treballar en dos estats diferents.

La darrera taula va ser la de Pràctiques emergents en l’activitat professional mèdica, moderada pel Dr. Ramon Pujol del COMB. Aquesta taula va incloure:

  • Nous instruments per a l’exercici. La visió del clínic per part de la Dra. Mireia Sans. EAP Castelldefels. COMB.
  • Els límits del món digital i el món físic. La visió del ciutadà a càrrec del Sr. Jordi Romañach, periodista.
  • L’exercici professional en un entorn de crisi. Noves relacions metge-pacient. Dr. Albert Mariné. H. Parc Taulí.
  • Nous intermediaris i noves pràctiques. Amenaces. Sr. Ignasi Pidevall, advocat. COMB. Em va agradar molt que anunciés que properament el COMB publicarà un document de posicionament sobte la publicitat mèdica.

L’Acte de cloenda va ser presentat pel Dr. Jaume Padrós, vicepresident del COMB.i va incloure la magnífica conferència:

El periodista Antoni Bassas, en un moment
 de la seva conferència
Els mitjans de comunicació espanyols i Catalunya, una història de construcció i destrucció a càrrec del Sr.Antoni Bassas, periodista.

Els parlament de cloenda els van fer: Dr. Francesc Sancho en representació del Conseller de Salut, Il·lm. Sr. Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà; el Mgfc. Sr. Josep M. Garrell, rector de la URL; el Sr. Francesc Armengol, president de l’AUCER i el Dr. Miquel Vilardell, president del COMB.

Felicitar des d’aquest blog a l’organització i esperar que ens puguem trobar un altre cop l’any que ve, una bona colla d’amics.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada