diumenge, 14 d’abril del 2013

Es reobre al Parlament la comissió d’investigació de sanitat (I)



Tornem-hi que no ha estat res


Aquest divendres el Parlament de Catalunya ha  aprovat la creació d’una comissió d’investigació per tractar els escàndols de la sanitat que van sorgir arran dels fets que es van conèixer d’INNOVA, Hospital de Sant Pau i Consorci Sanitari del Maresme i la Selva.

La diputada de CiU Meritxell Borràs presidirà la comissió
d'investigació de la sanitat catalana
Al mes de juliol de l’any  passat es va constituir ja aquesta comissió en el sí del Parlament, però les eleccions anticipades convocades al mes de setembre la van deixar sense efecte. Només constituït el nou Parlament al desembre passat, el Partit Socialista de Catalunya va manifestar el seu interès per tal que es reprengués la comissió d’investigació de la sanitat.

Abans de continuar, si que voldria expressar una opinió al respecte. Fins fa ben poc, la sanitat havia quedat fora de la confrontació política; només els partits més minoritaris (i per tant més radicals) són els que de tant en tant utilitzaven la sanitat com a cavall de batalla política per intentar desgastar al govern i a través del populisme aconseguir millorar la seva penetració en una societat que normalment no els feia massa cas. Ara, les coses no són ben bé iguals; ja no són només els partits minoritaris els que  utilitzen la sanitat coma a arma per desgastar al govern, sinó que s’hi han afegit partits que en algun moment han estat preponderants a Catalunya, copant diputacions, municipis i fins i tot el govern de la Generalitat. Sincerament no crec que el camí que estem seguint sigui el bo. Des d’aquí voldria fer una crida a recuperar el seny, partint de la base que si hi han hagut fets delictius aquests han de ser jutjats i condemnats si s’escau. Ara bé, sent la sanitat un servei dit “transversal” per que l’utilitza tota la societat, bo seria que els partits polítics no intentin apoderar-se d’una cosa que és de tots i que no pertany a cap d’ells.  Deixin en pau, si us plau, la Sanitat.

Sessió constituva de la comissió al Parlament
Un altre tema que em sobta és el fet que la majoria de temes que es volen “investigar” des d’aquesta comissió, estan en mans dels jutges i en algun cas de la fiscalia. Em pregunto que faran els senyors Diputats en uns temes que s’estan jutjant allà on correspon, és a dir als jutjats. Podrà una persona imputada per un jutge declarar en paral·lel a la comissió d’investigació? No ho tinc clar, però cal pensar que si el Parlament ha decidit fer-ho és que ho deuen poder fer.

La comissió estarà presidida per la Diputada de CiU Sra. Meritxell Borràs, que també és regidora del grup municipal de CiU a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. La Sra. Borràs és llicenciada en Farmàcia. En la seva intervenció  en la creació de la comissió, la Sra. Borràs va fer una defensa del model sanitari català, fet que si més no ens ha de donar una certa tranquil·litat en el sentit que el que es vol analitzar a través de la comissió, no és el model sanitari català, sinó algun dels problemes i irregularitats que persones que han treballat en el sí d’aquest model han creat.  

Núria de Gispert, que ha presidit la sessió constitutiva de la comissions, ha recordat als diputats que assumeixen una alta responsabilitat i els ha encoratjat a treballar amb el màxim consens possible i diligència i els ha demanat que exerceixin totes les seves funcions com a polítics i parlamentaris i que deixin de banda les que corresponen a altres organismes. Aquest deixar de banda funcions que corresponguin a altres organismes és el que alguns dels diputats que formen part de la comissió no voldran fer, i aquí serà on la presidenta de la comissió haurà de saber controlar adequadament la situació.

El conseller Ruiz, igual que l' exconsellera Geli
 de ben segur que hauran de comparèixer
Pel bé de la sanitat catalana, caldria que els treballs d’aquesta comissió es facin amb la màxima diligència i celeritat tal com demana la Presidenta del Parlament, per intentar que la sanitat sigui durant el temps més curt possible, l’argument informatiu de molts mitjans, alguns dels quals més que informar, aprofitaran per adoctrinar a aquells que alguns anomenen “anti-sistema” i fer apologia d’una Administració intervencionista, enlloc d’una Administració al servei dels ciutadans.

Conec personalment a una gran majoria de dirigents de la Sanitat catalana, i posaria la ma al foc per la immensa majoria d’ells. Aquells que ara estan al mig de l’escàndol, algun ho esta per que s’ho mereix, però n’hi d’altres que hi són per que han estat víctimes de la seva bona fe, acceptant irregularitats per poder cobrar feines que estaven fent per la sanitat sense cap remuneració. Esperem esdeveniments, tant al Parlament com als jutjats. D’entrada presumpció d’innocència  per tots els implicats.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada