dilluns, 15 d’abril del 2013

Carles Constante Nou President de l’ICS



S’ha acabat la interinitat de Joan Viñas 

 

És molt probable que demà el Consell Executiu del Govern de la Generalitat aprovi el nomenament de Carles Constante com a nou President de l’ICS. Constante substituirà a Joan Viñas que va ser nomenat interinament President de l’Institut quan al juny de l’any passat Josep Prat va presentar la dimissió.

Carles Constante i Beitia, nou President de l'ICS 
Quan Viñas va assumir la presidència de l’Institut alguns vàrem creure que la seva interinitat seria llarga, com així ha estat. I ho ha estat per les dificultats del conseller Ruiz per trobar un candidat amb cara i ulls per assumir aquesta responsabilitat  però ho ha estat també per que coneixent Viñas, que és un acaparador de càrrecs, de ben segur hauria volgut continuar encara més temps exercint la presidència de l’Institut. Crec que és bo per l’ICS que Viñas ho deixi i agafi el relleu en Carles Constante.

El Dr. Constante ha adquirit una gran experiència de gestió en el sector sanitari. Ha estat director assistencial  del Parc Sanitari Pere Virgili, i Conseller Delegat dels Hospitals de la Creu Roja d’Hospitalet i del Dos de Maig. També va ser gerent de la Fundació Sant Antoni Abad de Vilanova i la Geltrú. A Andorra va ocupar el càrrec de director assistencial del Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), sota la dependència directa del ministre  de sanitat del govern Andorrà.

Josep Prat va deixar al Presidència de l'ICS al juny de
l'any passat; ara fa 10 mesos

A banda de la seva experiència en l’àmbit de la gestió, el Dr. Constante acumula també un historial exitós en l’administració pública, i en concret en el Departament de Salut. Els seus inicis van ser als anys 80 en el propi ICS, al Servei d’Hospitals col·laborant amb el Dr. Jaume Bergadà, i posteriorment va formar part de l’equip d’en Josep Maria Via amb qui van treballar en l’elaboració del primer Pla de Salut de Catalunya. Últimament Carles Constante era director general de Planificació i Recerca en Salut des d’on ha desenvolupat l’últim Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, que és sens dubte un dels  millors actius del mandat del conseller Ruiz. També cal destacar entre les seves aportacions el nou enfocament de la cronicitat, inclòs dins del Pla de Salut que ha de portar canvis profunds en l’organització de l’atenció als malalts crònics a Catalunya. Sens dubte, el balanç del Dr. Carles Constante en les diferents responsabilitats que ha anat assumint al llarg del temps, és molt positiu.

Ara, en aquesta nova responsabilitat Carles Constante haurà de moure’s entre els plantejaments trencadors de Josep Prat i l’immobilisme de Joan Viñas. Estic segur que sabrà trobar el punt d’equilibri entre les dues situacions tant i tant oposades.

Joan Viñas acompanyat en la foto de la Sra. Chacón
Queda clar que una de les primeres dificultats amb les que es trobarà serà el pressupost 2013, que si es presenta complicat per les entitats concertades, segur que és igual de dolent, o pitjor per l’ICS. Entre les reduccions salarials i les demandes dels diferents col·lectius i sindicats, està clar que a Carles Constante li espera una feinada important i difícil.  Cal desitjar-li el millor dels èxits en aquesta nova etapa que s’endegarà a partir de demà i que els seus èxits serveixin per animar  i donar una mica de “marxa” a aquest ICS que en els últims temps sembla una mica adormit. Tant de bo es recuperi la moral de tothom i l’ICS torni a ser el buc insígnia de la sanitat catalana. Professionals, coneixements i tecnologia hi són per poder-ho aconseguir. 



     

 
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada