dilluns, 18 de març del 2013

Xipre és la gota que fa vessar el got


Aquest cap de setmana hem conegut un fet sobre el que de cap manera s’hi pot passar de puntetes: la Unió Europea i el govern xipriota han acordat rescatar l'economia del país per un import de 10.000 milions d€. Com a conseqüència d'això  els ciutadans xipriotes han vist com un colla de lladres irresponsables han decidit imposar una taxa als seus dipòsits bancaris. I el pitjor és que aquests irresponsables no són altres que els dirigents polítics del país, el Banc Central Europeu i  de la pròpia Unió Europea. Sembla com si el govern alemany i el Fons Monetari Internacional haurien volgut un altre tipus de mesures.


Tanmateix  el cert és que pels dipòsits inferiors a 100.000€ la quita serà finalment del 3% (es pretenia que fos del 6,75%) i pels dipòsits superiors a 100.000€ aquesta quita pot ser del 12,5% quan inicialment s’havia dit d’un 9%. Un autèntic robatori perpetrat pel propi  govern Xipriota, per tal de poder pagar el rescat que Xipre ha demanat a l’UE per un valor de 10.000 milions d’€. Sembla també que els dipòsits que no arribin als 25.000€ podrien quedar exonerats de la mesura

Tot plegat em fa dir que ja n’hi ha prou, que aquesta colla de dirigents ineptes que ens governen a Xipre, a Espanya, a Alemanya i a tota Europa inclosa Catalunya haurien de ser jutjats i anar a la presó si s’escau. Tots aquests inútils que amb les seves decisions ens han portat fins aquí haurien de ser jutjats i castigats. Però no només els dirigents polítics; també els del bancs, els seus col·laboradors necessaris per dur a terme aquest atracament a la societat civil. Uns per que han actuat malament i han ficat la ma a la caixa, i altres els que no han ficat la ma a la caixa per que són una colla d’ineptes. Cal acabar amb aquesta plaga de vividors a compte aliena (mai millor dit) i això només s’aconsegueix amb mesures exemplars que deixin ben clar a tothom que “qui la fa, la paga” encara que siguis polític o banquer.
El Sr. Nicos Anastasiades encara no porta ni un
 mes com a nou president de Xipre

S’ha trencat un principi bàsic com és de la “garantia dels dipòsits” i això pot tenir unes conseqüències desastroses. La pèrdua de confiança dels dipositaris pot significar que els ciutadans decidim tenir els diners a casa, on només els lladres convencionals ens els puguin robar. Ara són els lladres de camisa blanca i corbata els que ens els prenen amb total impunitat. Si els ciutadans acabem actuant així està clar que els bancs tindran cada vegada menys recursos i en aquest cas, com es finançaran les empreses? Tot plegat pot significar el final del sistema econòmic tal com el coneixem fins ara.

Decisió errònia la que han pres els “savis” de la Unió Europea i del Banc Central Europeu. De fet entre els molts problemes que Europa té avui en dia n’hi ha un de nou molt preocupant: la Unió Europea s’ha dotat d’una estructura funcionarial d’elit, tecnòcrata “de la vella escola”, totalment sotmesa a la voluntat dels polítics i disposada a servir les seves directrius deixant de banda els interessos delsciutadans que som qui els paguem amb els nostres impostos.


Xipre, petita illa de no més de 700.000 habitants i 9.000 km2 està dividida en dos entitats polítiques diferenciades: la grega integrada a l’UE i que inclou aproximadament el 80% de la població i la turca. La seva capital Nicòsia està dividida com fa anys ho estava Berlin en dues parts la turca i la que pertany a l’UE. El Sr. Nicos Anastasiades és el President del Govern Xipriota des de fa aproximadament tres setmanes en que va substituir al comunista Dimitris Christofias que és el principal culpable d’haver portat a aquest país a la dramàtica situació econòmica en que es troba.
El comunista Dimitris Christofias és el principal
culpable de la situació actual a Xipre 
De fet la decisió final està en mans del Parlament xipriota que aquesta setmana ha de votar  si accepta les mesures pactades entre el govern de Xipre i la “troika” europea. Sembla que el govern xipriota preveu retornar als seus ciutadans una part d’aquesta “mordida” en els seus estalvis en un període de 2 anys. De tota manera hi ha una qüestió que per a mi és la més important en aquest moment. Es tracta de la legalitat d’aquesta mesura. En quina legislació es basa Europa per “confiscar” els comptes dels seus ciutadans? Algú s’ha parat a esbrinar si aquesta mesura és legal? Ètica ja se que no, però és legal? Amb quina llei s’empara?.

Està clar que han de canviar moltes coses; no podem continuar així de cap manera...S’han d’exigir responsabilitats a aquells que ens han portat on estem i als que prenen decisions arbitràries sense avaluar-ne les conseqüències. El problema no està només a Xipre: està a tota Europa

Informació d'última hora: Sembla que la Unió Europea s'ha adonat del disbarat immens que estava fent a Xipre i ha autoritzat al govern xipriota a no tocar els dipòsits per sota de 100.000€, atès el pànic que s'havia generalitazat a tota Europa en veure com la garantia dels dipòsits era aigua mullada en mans d'uns alts funcionaris europeus del tot ineptes. Ara, amb aquestes noves condicions si és que el govern xipriota les vol aplicar, (quedarien afectats només els dipòsits superiors a aquests 100.000€) s'ha de pronunciar el Parlament de Xipre.  En qualsevol cas, adoptin la proposta que adoptin la Unió Euopea vol que Xipre recapti més de 5.000 milions d'€ per aquest comcepte i poder retornar així el rescat. Veurem que hi diuen el senyors diputats.


4 comentaris:

  1. Benvolgut...desprès de llegir cronològicament els teus comentaris d'àmbit general al teu Blog, constato la teva indignació creixent que és la meva. La Alemanya ultraliberal i d'esperit luterà vol aplicar un càstig fonamentalista i catòlic!, digne de Torquemada, digne de la Santa Inquisició...torturar primer, si pot ser a foc lent i en carn viva...sol·licitar empenediment dels pecats comesos...per desprès, una vegada a la seva mercè...liquidar-nos sense remei ni compassió.I...quedar-se les nostres restes i les restes de les nostres possessions..per abonar amb elles , per a major glòria dels mercats, el substracte biològic de la Europa dels purs...la del ultraliberalisme que regeix el destí del mon..els nostres destins..que compta amb nosaltres i les nostres misèries com aliment fonamental per la seva supervivència...Ja sé que aixó sona a arcaic i tòpic, fins i tot a elucubració sobre les teories de la conspiració, però a mi em sembla senzill d'entendre i d'acceptar...res serà com era els darrers 50 anys...cal però, engegar camins que necessiten un treball previ de desbrossament...i si! un és el que jo ja deia en algun comentari antic...que cal alimentar fogueres amb alguns dels qui ens han portat a aquesta situació, malgrat es cremi algun just...per lo vist a Xipre, el Banc Central Europeu, la UE i el FMI de la "glomoureuse" Lagarde que incompleixen una vegada rera altra la seva comesa, preten que ens cremem tots...almenys i de moment a Xipre...i enlloc de castigar als "bonistes" ho fan amb els estalviadors per garantir el retorn del rescat...Cal que comencem a dir d'una vegada per totes que No i No i NO!. Cal fer-los fora a patades , començant pels governs locals que segueixen a peu de la lletra el dictat dels mafiosos formats a Goldman &Sachs i que avui ocupen moltes carteres als diferents governs europeus...Els EUA, amb dubtes, si, però han començart a ensenyar el cami...Les eleccions alemanyes estan condicionant el nostre dia a dia...i convé que la Sra, Merkel vagi a pastar fang...nosaltres a revisar els nostres pecats, però amb alguna esperança de redempció que avui sembla se'ns nega...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amic Gerard: veig que avui vas fort; quasi tant com jo...És que em sembla tan injusta aquesta mesura que crec que de cap manera ho hem de callar i mirar a un altre banda. Com sovint, tanmateix hi ha un però. No se si el culpable del que ha succeït a Xipre és el neoliberalisme; si que se que qui ha portat al país al desastre són els banquers i el govern del Sr. Christofias insigne comunista d'aquells als que tu els hi perdones tot. Es veu que també ñes mafies ruses hi tenen a veure amb el blanqueig de diners de procedèncie dubtosa en un país que es pot considerar una mena de paradís fiscal. El que també em costa entendre és que hi fa un paradís fiscal dins de l'UE.
      Tot plegat em sembla que hem de dir No, tal com tu dius i ja deia en Raimon fa forces anys. Però ho hem dir: NO!, jo dic NO... diguem NO!

      Elimina
  2. Jo no perdono ja res a ningú que hagi fet quelcom en contra de la majoria amb nocturnitat i alevosia.. i sobre tot estic en contra de l'absoluta impunitat en la que suren alguns...desprès de robar-nos. Lleis que avui no existeixen...amb caràcter retroactiu...posem per cas...per situar una data ..el 2007, any de començament oficial de la crisi...Lleis que permetin tancar per perillosos a tot un seguit de politics i banquers que han provocat aquest deastre. Lleis que permetin retrotreure els monstruosos sous que s'han distribuït alguns membres de consells d'administració de bancs en fallida...impostos especials amb caràcter retroactiu als bancs que varen enganyar a milers de persones amb les preferents...impostos especials i grillets, és clar! i a la presó...una tomatada general al Sr. Draghi ...podria seguir...Però, es que no veuen que aixó s'encendrà qualsevol d'aquests dies? I per damunt de tot....cal que sorgeixi una nova estirp de politics que mirin més enllà per i en nom de les persones, del seu futur, d'una societat que necessita horitzó i valors que mai, mai ens podran donar els dits mercats...i entre aquests els valors que preserven la dignitat dels individus en tant que aquest,l'individu, ser capaç de pronunciar-se sobre tot i per tant consultat i d'ésser respectat, de no ser enganyat per sistema.Els valors que tenen que preservar el be comú pel damunt del be individual. Podem tornar a parlar d'aixó...Adam Smith no ens resoldrà res...ell també es va formar a Goldman & Sachs...La llei dels homes, feta pels homes per regular els mercats del homes, no aquest saqueig sistemàtic d'un mon éticament empobrit...Avui, en un article a "El Pais", el professor d'ICADE Jose CArlos Diez, ens recordava que l'únic precedent a Europa del que ha passat a Xipre va ser a la Romania de Ceaucesu..i ell va acabar davant un pelotó de fusellament...a més, diu, es prodeuixen paradoxes...reprodueixo literalmet el que diu..."Desde el pasado verano los mercados viven bajo el velo de la ignorancia que provocó la oportuna intervención de Draghi. Berlusconi y Grillo parecen una excelente noticia ya que las bolsas suben y las primas de riesgo bajan. Que la Comisión Europea anticipe que sin nuevas medidas el déficit público español estará próximo al 7% también es una excelente noticia para los inversores. Un impago de deuda del gobierno irlandés al BCE es una excelente señal para comprar bonos a 10 años. Esto es lo que algunos economistas siguen denominando mercados eficientes...
    En mans de qui estem?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem en mans d'ineptes ambiciosos i de xoriços que tenen pressa per fer-se rics en 3 dies. Estem en mans de gent sense ètica ni cap mena de valors. Estem en mans de lladres d'alta volada que han aconseguit armes per la seva impunitat: el fer les lleis. Estem en mans d'un sistema que necessita urgentment una revisió profunda de les seves estructures. Estem en mans de persones que es serveixen de la societat civil, de la democràcia, de les lleis per fer el que els ve de gust. Aquesta és la realitat

      Elimina