divendres, 22 de març del 2013

TV3, quin desgavell!



Desgovern, excés de personal, tractes de favor...



Ahir TV3 va tornar a ser noticia: un altre dia de vaga.  Des de les 10 del matí fins les 10 de la nit els treballadors de TV3 van decidit fer vaga i deixar sense informació a tots aquells que amb els nostres impostos contribuïm a pagar els seus sous. Fins itot van deixar de fer els informatius tant del mig dia com de la nit, en una vaga en la que no hi han hagut serveis mínims; s’ha fet allò que el comitè d‘empresa ha decidit. Aquesta ha estat la resposta dels treballadors al conèixer la notícia difosa abans d’ahir, segons la qual les despeses de personal es retallarien un 17% en el pressupost d’aquest any 2013. El cost de la vaga, estimat per la direcció de l'emprea ha estat de 150.000€

L'equip de govern de la CCMA anunciant les mesures per
 reduir el pressupost 2013 de l'entitat
Des d’aquest bloc ja vaig criticar fa temps l’actitud dels treballadors de TV3.  I ho vaig criticar per les mateixes raons que ho critico ara: els treballadors de TV3 són uns privilegiats, i ho són per un doble motiu. El primer per que tenen un lloc de treball i avui en dia tenir un lloc de treball és un privilegi, i en segon lloc per que tenen un conveni que els atorga uns sous elevats, una jornada molt favorable, hores extres molt ben retribuïdes, etc. Amb aquestes condicions els treballadors de TV3 es senten “ofesos” per que davant dels, els volen baixar el pressupost del 2013  tot i els més de 665000 parats que hi a Catalunya  inscrits a les oficines d’ocupació. La manca de solidaritat dels treballadors de TV3 amb el país que els hi paga el sou és escandalosa i demostra l’esperit funcionarial i de classe que impregna a aquest col·lectiu de privilegiats. En certa mesura la seva actitud és comparable a la dels pilots d’Iberia o a la dels controladors aeris: són un col·lectiu que vol mantenir elsseus privilegis malgrat que en aquests moments a Catalunya hi ha una situació econòmica molt difícil i amb molts drames socials. Segurament aquest és el motiu que porta a la direcció de l’empresa a reduir aquesta despesa escandalosa de la massa salarial de TV3, per deixar-la al mateix nivell que la resta de funcionaris de la Generalitat, és a dir eliminant per dalt els greuges comparatius que avui existeixen en el si del sector públic de la Generalitat de Catalunya 

Tanmateix, i més enllà de la injusta reacció els treballadors davant la necessitat de reduir la despesa de personal a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), hi han altres factors que haurien de ser objecte d’un replantejament per part de la direcció de l’empresa. Em refereixo a la contractació de productores externes per fer els programes de TV3. Avui en dia la CCMA té més de 2.500 treballadors en plantilla. Amb aquesta força laboral TV3 ha de recórrer a productores externes per que li facin bona part dels seus programes?

Segons el diari digital e-notícies hi ha una sèrie de productores vinculades a accionistes del diari ARA que en 3 anys haurien cobrat quasi 53 milions d’€. Entre els periodistes implicats cal assenyalar als Srs., Toni Soler, Antoni Bassas, Xavier Bosch, Carles Capdevila, Oriol Soler i Albert Om i les productores  Royal Box SL,  Alguna Pregunta SL, Batabat SCCL, Dies Tontos SL, i Minoria Absoluta SL. No voldria fer cap insinuació d’actuacions inadequades ni per part d’aquestes persones, ni per part de les productores. Si que critico obertament que TV3 hagi de recorre a productores externes  quan té personal i mitjans per fer tots aquests programes a un cost notablement inferior. Per tant estic denunciant un problema de gestió de l’empresa que cal que sigui solucionat amb urgència. Són molts els milions d’€ que  estan en joc. En definitiva si programes com Zapping o APM,  o el Convidat entre altres, es deixen de fer no crec que s’ensorri el mon en una situació de crisis com la que estem vivint. Per altre banda em pregunto si és ètic que treballadors de la casa tinguin contractes amb la pròpia empresa a través de productores externes. I això també succeeix a la CCMA.

Un altre tema que em sembla criticable és la qüestió de les corresponsalies. Què hi fa un corresponsal de TV3 a la Xina? Per què els corresponsals de TV3 i els de Catalunya Ràdio han de ser diferents, pertanyent tots a la mateixa empresa mare? I les retransmissions d’esdeveniments esportius de l’estil del Dakar, o el campionat del mon de motociclisme o el d’automobilisme requereixen del seguit de periodistes i personal tècnic que s’hi desplaça?  Cal que ens retransmetin fins i tot els entrenaments? No sembla una mica rara aquesta situació?

A la CCMA li calen moltes reformes; segurament també li cal un ERO, però a banda necessita dotar-se d’una racionalitat que no té, i sobre tot reduir les seves despeses a  un nivell que els catalans ens puguem pagar. Avui la despesa que la CCMA comporta no pot ser assumida per un país que genera els recursos que està generant i que fins i tot són insuficients per mantenir els pilars bàsics de l’estat del benestar.

Tots aquests periodistes han rebut contractes de la CCMA a través
de les seves productores. Mitjançant concursos públics? 
I finalment un comentari pels treballadors que d’una manera demagògica volen defensar la “qualitat de la televisió pública catalana” quan ells mateixos ahir ens han deixat a tots sense telenotícies. Gràcies nois pel bon servei que ens doneu i la seva “alta” qualitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada