divendres, 8 de març del 2013

El Projecte “Essencial: afegint valor a la pràctica clínica”



Una inciativa interessant del Departament de Salut


Dijous 7 demarç s’ha presentat per part de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries deCatalunya (AQuAS) el projecte “Essencial: afegint valor a la pràctica clínica” Es tracta d’un treball que ha de permetre reduir la variabilitat de la pràctica clínica i garantir un millor ús dels recursos identificant pràctiques clíniques de poc valor i promoure recomanacions per tal d’evitar-ne la realització.


Bona inciativa del conseller Ruiz: el programa Essencial 

En la presentació, el Dr. Trilla que és el president del consell d’administració de l’Agència, ha afirmat que la raó del programa Essencial  és “promoure una pràctica assistencial que eviti la realització de pràctiques clíniques que no aportin valor a la salut de la ciutadania”.  Pretén  reduir la despesa inútil entre un 21 i un 34%, no per fer estalvis sinó per gastar aquestes quantitats en coses verdaderament útils per la salut dels ciutadans.

En la meva opinió el Dr. Trilla va quedar curt a l’hora d’explicar les conseqüències d’una despesa inútil. No és només un problema de professionalitatsinó a més un problema ètic tal com ha remarcat el Dr. Rodríguez Sendin president de l’Organització Mèdica Col·legial. Efectivament: en un context de recursos escassos i d’una crisi econòmica i social que afecta als segments de població més desprotegits i per tant més vulnerables de la societat, pensar que algú pugui malbaratar recursos és un contrasentit i un problema ètic greu.  Cal doncs poder assegurar que els recursos econòmics que es destinen a Salut, aportin valor als ciutadans. En essència, el projecte consisteix en això.    


Fins avui i en el dia de donar publicitat al Programa, en una primera fase  s'han identificat ja 9 pràctiques que no aporten valor i del les que el programa en fa recomanacions. Es tracta de:   

            Proves d'imatge en lumbàlgia

El Dr. Trilla va fer èmfasi en que no es
tractava d'una mesura per estalviar. En
tot cas l'estalvi era una conseqüència
afegida 
Cada mes s’intentarà afegir a la llista dues noves recomanacions en els diferents àmbits d’actuació que s’aniran explorant. Per dur a terme aquesta tasca l’AQuAS identifica  possibles pràctiques clíniques a través de diferents fonts d’informació. A partir d’aquest punt es coordina amb les societats científiques, L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, els Plans Directors del Departament de Salut, la comunitat professional i representants de les associacions de pacients, i elabora les corresponents recomanacions.

De fet el projecte té dos antecedents: al EEUU el Choosing Wisely de l’AMBI Foundation, i al Regne Unit el Do Not Recommendations  del National Institute for Health and Clinical Excellence.

Cal desitjar el millor dels èxits a iniciatives d’aquest tipus que compaginen l’ètica en l’ús eficient dels recursos escassos i una bona pràctica clínica i que tot plegat implica un millor nivell de salut per la població






2 comentaris:

  1. Es molt bona iniciativa, però cal que també es comuniqui de forma adequada als ciutadants i potencials pacients, perquè l`entenguin i no es deixessin influir per possibles demagògies sindicals que distorsionessin el veritable objectiu de les mesures. Cal molta pedagogia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem d'acord; però no només per evitar un ús demagògic per part de determinats sindicats, sinó també per determinats polítics i altres associacions depenents de partits polítics (associacions de defensa de la sanitat pública, associacions de malalts de determinades patologies, etc). Cadrà comunicar-ho no només als professionals sinó també a la societat en general.

      Elimina