divendres, 21 de desembre del 2012

Les patronals sanitàries mouen fitxa



Davant la situació tan crítica que estan patint totes les institucions proveïdores de serveis sanitaris del Servei Català de la Salut, les Patronals sanitàries han decidit per fi actuar. Han elaborat l’escrit que copio tot seguit i que han fet arribar als seus afiliats. És el següent: 


Benvolguts i benvolgudes,

Davant els continus retards, les dificultats en els pagaments de l’activitat concertada en l’àmbit sanitari i social i la greu situació de tresoreria en què deixa les entitats, les patronals UCH, CSC i ACES estem elaborant un estudi conjunt per tal d’analitzar l’impacte d’aquesta situació en ambdós àmbits. A partir d’una primera aproximació, es posa en evidència que durant el 2012 el CatSalut ha deixat de pagar 554 milions a les entitats sanitàries, el que suposa un 12% de l’activitat concertada, i a efectes de terminis, de 90 dies ha passat a pagar a 140. Així mateix, també s’ha vist afectat el pagament a tercers a quasi més del doble dels terminis que existien a principis d’any. Igualment, tant els increments de crèdits bancaris, com l’ajornament de la Seguretat Social, l’IRPF, i altres tributs, encareixen els fons disposats.

Per la seva banda, el Departament de Benestar i Família deu 280 milions d’euros pels retards a les entitats socials i a la part social de les entitats sanitàries, per l’activitat que se’ls va contractar en 2012.  D’aquesta xifra, 70 milions d’euros corresponen a l’ impagament del total de la factura de juliol.

Tot plegat minva greument la credibilitat i la confiança dels nostres professionals i proveïdors envers les nostres institucions.

Per tal de transmetre la nostra preocupació pel futur d’una manera efectiva estem analitzant les dades que caracteritzen aquesta situació. Per una banda en farem l’ús que pugui tenir més ressò un cop iniciada la legislatura. I per l’altra demanarem una reunió als nous consellers de Salut, Benestar Social i Família, i Economia i Coneixement, per tal de traslladar la situació de les entitats i exigir fórmules que ens permetin una mínima planificació de les tresoreries dels centres. També els hi posarem en coneixement que aquests àmbits ja han fet tots els esforços possibles d’estalvi sense perjudicar els paràmetres de qualitat establerts i que no disposen de marge d’ajustament.

Malgrat la difícil conjuntura des de les patronals treballem a favor de la sostenibilitat de les entitats associades i del conjunt d’ambdós àmbits que són motors de l’economia productiva, fonts d’ocupació qualificada i estímul de la innovació i la recerca.

Tan aviat siguin designats els corresponents interlocutors dels respectius àmbits, iniciarem els contactes per tal de traslladar el nostre missatge.


Cordialment,


 Helena Ris
 Directora general
 La Unió



Lluis Monset
Director general
ACES




Ramon Cunillera
Director general
CSC





Fins aquí el text enviat.

Cal dir que des del meu punt de vista l’escrit arriba tard; ja fa forces mesos que el CatSalut o el Departament d’Economia, que a aquests efectes és el mateix, està castigant als centres sanitaris pagant tard i malament. A banda de les dificultats existents en aquests moments per obtenir crèdits bancaris cal afegir-hi l’elevat cost dels mateixos. Tot plegat, cost del finançament i impagaments han portat a moltes organitzacions del sector a la mateixa vora del precipici financer de manera que només els cal un petit incident a la tresoreria per que hagin de deixar de pagar nòmines i proveïdors.


Helena Ris, directora general d'UCH  
Lluís Monset, director general d'ACES
A aquesta situació si ha arribat per unes tarifes que no s’han revisat en els últims 3 anys, que fins i tot s’han reduït, i per l’increment d’IVA, energies, comunicacions, etc., etc. A tots aquests increments s’hi ha afegit a més els impagaments de la pròpia administració catalana. Sistema sanitari d’excel·lència però sistema sanitari al límit de la fallida.

Ramón Cunillera, director general de CSC
El que no entenc és el silenci de les Patronals fins el dia d’avui. Han esperat a un moment en el que hi ha un govern en funcions per donar publicitat a la reclamació, quan ho haurien hagut de començar fa ja forces mesos. Perquè no ho han fet fins ara?  A qui volien protegir? Els interessos d’UCH i ACES de no voler posar en dificultats al conseller Ruiz és evident, però i el CSC? Perquè va callar? Temien potser ser fulminats dels seus llocs de treball si actuaven d’una manera incòmoda per l’Administració catalana? Perquè tots han mirat a un altre banda durant tots aquests mesos mentre es deteriorava fins a límits inacceptables la tresoreria dels centres

Independentment de les respostes a aquests interrogants un fet resulta evident: les patronals sanitàries catalanes no defensen els interessos dels seus associats. En lloc de ser els representants de les seves institucions davant de l’Administració, s’han convertit en els representants de l’Administració davant dels afiliats. Un autèntic despropòsit. Cal continuar pagant quotes no precisament baixes per mantenir a aquestes patronals i les seves estructures?

Benvingut sigui l'escrit de les patronals, però com diu la dita: "A buenas horas mangas verdes..."



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada