Unes lamentables notícies han estat protagonistes aquests dies, sobre uns fets ocorreguts a Catalunya i Madrid, relacionats amb la vacuna contra la Covid-19. Tanmateix, conegut el tarannà de molta gent d’aquest país, on aconseguir coses per recomanació o per “enchufe” alguns ho entenen com un mèrit, no seria d’estranyar que a més d’aquests cassos que s’han conegut n’hi pugui haver d’altres similars i que fins avui encara no siguin públics. Es tracta de dos fets succeïts a les comarques de Tarragona i d’un que ha passat a l’àrea de Madrid, on personal sanitari, sembla que infermeres, haurien vacunat a familiars i fins i tot a algun polític local.
Quan el 27 de desembre varen arribar les primeres vacunes a Espanya, em va sobtar llegir que el transport de les vacunes des de l’avió que les havia portades fins el lloc on havien de ser emmagatzemades, havia estat custodiat per l’exercit. Vaig pensar que en aquest país som molt exagerats. Doncs resulta que tot i que la mesura em va semblar molt de pel·lícula, la realitat ha demostrat que en aquest país nostre, no tothom és digne de ser dipositari de la confiança dels seus conciutadans. La ètica continua sent un valor escàs, que no abunda.
Fa dies es va saber que en un geriàtric de Valdemoro (Madrid), es varen desviar vacunes de la Covid-19 a familiars de treballadors del centre, vulnerant l’ordre de prioritats establert per vacunar als ciutadans. Però no és només a Madrid on passen aquestes coses. A Catalunya hem donat també mostres de manca d’honradesa i professionalitat i de solidaritat.
Va ser a les Terres de l’Ebre, a Tortosa, on tres infermeres varen citar a alguns parents seus per administrar-los-hi la vacuna. Una vegada coneguda la malifeta, sembla que l’ICS els ha obert un expedient informatiu i han estat apartades cautelarment del servei. Val a dir, que el sindicat Infermeres de Catalunya ha fet públic un comunicat en el que condemna l’actitud d’aquestes infermeres, i concretament diu “en el supòsit que la investigació iniciada corrobori aquests fets, condemnem qualsevol actitud que s’allunyi de la bona praxi”. Cal agrair al sindicat que lluny del corporativisme habitual, deixi clar que no s’alinea amb comportaments poc ètics. El sindicat continua dient en la seva nota que “Volem deixar clar que les males pràctiques que hagin pogut cometre aquestes tres infermeres, si es confirma, no poden eclipsar la feina que, amb professionalitat i responsabilitat, està fent la resta d’infermeres a Catalunya, tant en aquesta campanya de vacunació com durant tota la pandèmia”.
Aquesta actitud contrasta amb la de l’alcalde de Riudoms, població del Baix Camp tarragoní, que juntament amb un regidor del consistori ha estat vacunat en una residència de la localitat, en la que pel moment només poden vacunar-se els residents i el personal. En lloc d’admetre que haver-se vacunat ha estat un error, l’alcalde ha intentat justificar la seva vergonyosa actuació dient que si no els vacunaven a ells, les vacunes s’haurien perdut, com si en el poble no hi hagués persones molt més prioritàries a l’hora de ser vacunades que el Sr. Alcalde i el seu regidor. Un altre actuació indigna tot i que en aquest cas no hi ha ningú que els hagi obert cap expedient informatiu, ni els hagin apartat del servei. Sembla que la residència afectada, ha fet un comunicat sobre l’assumpte en el que insisteix en la caducitat de les vacunes si no eren administrades dintre del marge de temps dels 15 minuts, i justifica que fos l’alcalde un dels vacunats, per la seva “implicació” amb la residència. Certament impresentable, com a justificació i sobretot com a actitud personal d’un alcalde que no mereix cap consideració, per part dels seus veïns. És, malauradament, tan egoista i poc solidari com masses mortals.
Aquests fets posen en evidència una mancança organitzativa important a l’hora d’administrar les vacunes, relativa a quin us donar a les dosi sobrants després d’una sessió de vacunació. Sembla que cada unitat de vacuna conté 5 dosi, i que una vegada estan preparades per injectar ja no es poden regenerar, i han de ser administrades dins d’un marge de 15 minuts. Si això és així, caldria que algú estableixi que fer amb les dosi sobrants per evitar que es malmetin. Algú amb suficient responsabilitat hauria de decidir a qui s’apliquen aquestes dosi sobrants. El que no és defensable sota cap criteri es que es vacuni al mossèn, a l’alcalde o al caporal dels mossos d’esquadra, o a qui sigui sense un criteri preestablert, i tampoc és acceptable que les vacunes es perdin.
Ningú té dret a vulnerar l’ordre de prioritats establert per el govern a l’hora de ser vacunat: ni els parents del personal sanitari, ni els alcaldes, ni els polítics, ni ningú.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada