dilluns, 4 de gener del 2021

Ineficiència absoluta !


Catalunya estaria a la cua... felicitats als estrategues del Pla de vacunacions del departament de Salut. Per quan les primeres dimissions? Ja estan tardant...  

Fins el dia 2 de gener havien arribat a Catalunya 60.000 dosis de la vacuna contra la Covid-19, però només se n’han administrat 6.000. Aquesta gestió desastrosa del procés de vacunació té noms i cognoms i exigeix dimissions o cessaments immediats, al nivell que sigui, i toqui a qui toqui. 
És intolerable. 



 

El diumenge 27 de desembre arribaven les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 a Catalunya i el mateix dia s’iniciava l’administració de les mateixes a les residències d’avis. El govern català en ple es desplaçava aquell dia, a una residència de l’Hospitalet de Llobregat per “fer-se la foto” amb la primera persona vacunada a Catalunya. Des d’aquell acte propagandístic fins el dia 2 de gener només s’han administrat 5.999 vacunes més, a conseqüència del fracàs logístic de “l’operació vacuna” a Catalunya, responsabilitat de la consellera Vergés. 

 

Setmanes abans d’aquest fracàs logístic la consellera de Salut Alba Vergés havia presumit de la capacitat de vacunar del departament de Salut, quan explicava els objectius de vacunació que els seu departament estava preparant. Deia que “Catalunya estava preparada per vacunar contra la Covid-19 gràcies al rigor amb que estaven preparant l’estratègia de vacunació i a l’experiència en aquestes tasques” Doncs bé, a l’hora de la veritat, fracàs. Un nou bla, bla, bla de la consellera Vergés allunyat com quasi sempre de la tossuda realitat. 


Ara, quan els mitjans de comunicació han començat a posar el crit al cel veient l’absoluta ineficiència de Salut a l’hora d’administrar les vacunes, han començat a sorgir excuses de mal pagador: què si el col·lapse de la frontera de Calais ha retingut les neveres comprades, que si els manca personal, que si els tràmits perquè els familiars signin els consentiments per vacunar als seus avis, etc., com si tot això només tingués incidència a casa nostra. Qualsevol excusa val per intentar dissimular un fracàs de dimensions estratosfèriques, que ja té altres antecedents recents com amb la compra d’EPI quan la primera onada de la pandèmia, o amb la manca de mascaretes i tests diagnòstics també durant el mes de març. 

 

El cert és que a les potents neveres del Banc de Sang i Teixits hi ha 60.000 vacunes esperant per ser administrades, i a Catalunya hi ha 7,5 milions de ciutadans esperant ser vacunats. Tota una contradicció, i una mostra molt evident del nivell d’eficiència d’una administració pública plena de funcionaris amb carnet d’ERC, però buida de capacitat professional. Davant de la urgència de vacunar quan abans millor a una bona part de la població de risc, les ments pensants del departament de Salut han decidit que durant els festius, no es vacuna ningú; com si el virus entengués de calendaris. És el que succeeix quan un departament del govern es converteix en agència de col·locació, i la única condició que s’exigeix als que es contracten és el carnet del partit, deixant de banda la idoneïtat per ocupar el càrrec i la capacitat per assumir responsabilitats. La carta financera d’ERC té molt a veure amb la manca d’eficiència i professionalitat del departament de Salut.

 

Feia dies que la consellera Vergés explicava l’estratègia de vacunació que el departament de Salut estava preparant. Per dur-lo a terme es va demanar el concurs d’infermeres voluntàries i se’n van arribar a presentar unes 900, per 500 places que el departament estimava necessàries. Tanmateix i com a prova de la improvisació amb que s’actua, valgui l’exemple d’una infermera que va donar positiu per Covid-19 l’endemà mateix d’haver vacunat a uns avis en una residència de Lleida. 


El resultat de tot plegat és que amb 7 dies s’han vacunat 6000 persones. Facin el càlcul per saber quan es tardarà a vacunar als 7,5 milions de catalans si es continua a aquest ritme. Tanmateix, l’estratègia de vacunació preparada per Salut pretenia vacunar entre 450.000 i 470.000 persones en el primer trimestre del 2021. Al ritme actual caldria esperar gairebé un any per vacunar a les persones que el govern català volia vacunar en un trimestre. Tot plegat un desgavell de dimensions considerables que exigeix la dimissió dels responsables directes d’aquest nyap. Els que han organitzat aquest desastre no poden continuar ni un dia més a l’administració pública, per més que cotitzin un percentatge del seu sou a ERC, el partit que els ha col·locat en es seus càrrecs.      

 

Amb uns resultats tan negatius, fruit de la ineficiència més absoluta, ens hem de preguntar quina serà la pròxima residència a la que la consellera Vergés i el vicepresident Aragonès aniran a fer el pinxo?...                      

2 comentaris:

  1. Entenc que critiquis l'estratègia de vacunació del Departament de Salut en termes de resolució, però no acabo d'entendre amb exactitud què hi té a veure que una infermera resultés positiva per al SARS-CoV-2 com a exemple de la improvisació amb la que s'ha organitzat. Això només em pot fer pensar en el moralisme que et fa escriure un missatge similar al que van escriure molts mitjans, des del meu prisma bastant culpabilitzador. Culpabilitzador ja que en primer lloc desconeixem el comportament d'aquesta professional respecte al compliment de les mesures preventives en el seu àmbit laboral: d'entrada, convé pensar que treballa protegida, circumstància que la protegeix a ella i als residents a qui atén. No cal ni dir que, com totes les persones, té dret a la vida familiar, on pot produir-se la transmissió sense que ella en sigui coneixedora. En segon lloc, perquè no entenc què hagués estat per tu 'no improvisar'. Testejar-la de forma prèvia a l'acte assistencial, potser? És que no podia resultar negativa i positivitzar l'endemà, o el dia posterior a l'endemà? Com ens sentiríem si haguéssim estat nosaltres el professional positiu i se'n fes tant ressò als mitjans? Com a professionals sanitaris hauríem de tenir una mica de cura amb aquest tipus de missatges. Ella no és la primera professional que resulta positiva i en les darreres 48h ha estat en contacte amb pacients. Tampoc serà l'última. Fem el favor de cuidar-nos una mica entre tots...
    Per cert, els mitjans ja es van encarregar de puntualitzar que era una treballadora de la plantilla de la residència. Per tant, queda palès que la situació de risc sembla, si més no, separable de l'organització de la campanya vacunal.

    ResponElimina
  2. T'agraeixo molt el teu comentari. Sense voler discutir la teva argumentació, que respecto, deixa'm que jo valori com una manca de serietat el fet que qui ha d'administrar una vacuna doni positiu l'endemà. Més enllà de com ha pogut contraure la malaltia aquesta infermera, em sembla una manca de rigor que hagi pogut contagiar-se sense que això hagi estat detectat.
    La improvisació em sembla evident atès la manca de regularitat en l'administració de vacunes. Un sistema organitzat hauria de preveure un nombre similar de vacunacions diàries, festius inclosos.
    Salut i Bon Any !
    Ho veig així, tot i que el teu argument ho plantegi com un fet raonablement factible.

    ResponElimina