Bé perquè es disposa de més tests, bé perquè s’han incrementat les dotacions de personal per fer proves als ciutadans, bé perquè els tests ràpids faciliten la feina, el cert és que el departament de Salut ha començat a fer cribratges de manera generalitzada a molts territoris. Això permetrà eliminar de la circulació a ciutadans simptomàtics o asimptomàtics que, estant infectats, anaven escampant el virus de manera descontrolada. Aquesta mesura que ha tardat a arribar, ha estat repetidament demanada pels experts.
Ara, les presses per recuperar l'economia no ens poden portar a una nova onada; seria haver haver fet els esforços per no res, i posar en risc de nou la vida de les persones per una mala gestió de la pandèmia. Convé que el vicepresident Aragonès, i conseller de Salut a l'ombra, ho tingui molt present
El dia 20 de novembre la consellera de Salut Alba Vergés, va anunciar la intensificació dels cribratges massius per frenar l’expansió de la Covid-19 a Catalunya, utilitzant tant les proves PCR com els tests d’antígens amb l’objectiu “d’anar a buscar al virus” per evitar la seva expansió. Aquell dia la consellera va anunciar que l’inici d’aquesta nova estratègia es faria efectiva a Rubí i Terrassa.
Però no han estat només aquests dues localitats els llocs on el departament de Salut ha anat a buscar el virus, sinó que en el termini d’una setmana s’han anunciat tot un seguit d’intervencions en el mateix sentit. Des que la consellera Vergés va comunicar aquesta nova estratègia el passat dia 20 de novembre s’han succeït els anuncis de noves intervencions: Montcada i Reixac, Figueres, Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, La Llagosta, Mollet, Lleida, Guissona, Agramunt, Almacelles, Almenar, Ponts, Cervera, Tàrrega, Balaguer, Olot, Banyoles, Martorell, Cornellà, Sant Feliu, Sant Boi, El Prat, Els Monjos, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, Sant Sadurní, Masquefa, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Gavà, Viladecans, El Pont de Suert, La Pobla de Segur, Sort Tremp, La Seu d’Urgell, Oliana, Llavorsí, Vilaller, Senterada, La Pobla de Bellvei, Tírvia, Ribera de Cardós, Salàs de Pallàs, Barruera, Organyà, Isona, Esterri d’Àneu, Coll de Nargó, Rialb, Solsona, Manresa, Artés, Sallent, Navàs, Navarcles, Santpedor, Sant Fruitós, Berga, Puig-reig, Gironella, Moià, Igualada, Sta. Margarida de Montbui, Vic, Roda de Ter, Manlleu i Torelló. També diferents districtes de la ciutat de Barcelona són objecte d’aquests cribratges massius com Ciutat Vella, Eixample, nou Barris o Horta-Guinardó entre altres. Certament, això si que és anar a buscar el virus en aquells territoris en els que apareix qualsevol senyal de preocupació davant de la seva expansió.
Benvingut aquest canvi de criteri del departament de Salut, que sembla que ara va en la bona direcció. Dona la sensació que el conseller de Salut a l’ombra, s’hagi convençut finalment de què el millor per l’economia del país és que l’efecte del virus es dilueixi quan abans, i per aconseguir-ho cal actuar amb intensitat i amb criteri, generalitzant els tests allà on sigui necessari tal com els experts venen demanant des de fa temps. Finalment la consellera Vergés ha rebut el vist i plau d’Economia per poder comprar tants tests com siguin necessaris. Sembla doncs que les crítiques d’Oriol Mitjà i de molts altres experts a la política sanitària del vicepresident Aragonès i conseller de Salut a l’ombra, han sortit efecte. Més val tard, que mai.
Tot aquest esforç i aquest desplegament de mitjans en el territori mereix el millor dels resultats. És per això que per assegurar l’èxit cal que s’acompleixin algunes condicions:
- Els tests generalitzats s’han de continuar fent a tots els pobles que mostrin dades que generin preocupació. Lo ideal seria poder estendre’ls a tota la població.
- Cal que les persones que donin positiu i no requereixin hospitalització siguin sotmeses a una quarantena rigorosa i cal assegurar-se que aquest aïllament domiciliari es respectarà si o si. L’assistència primària ha d’exercir un control real d’aquests malalts que han de seguir el curs de la malaltia des dels seus domicilis.
- Cal que les mesures restrictives que afecten a tota la ciutadania no siguin objecte de cap mena de relaxació per part de les autoritats sanitàries, davant del pont de la Puríssima, i les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. Les estacions d’esquí poden esperar a una nova temporada.
- Cal que la ciutadania segueixi escrupolosament les indicacions del Govern de Catalunya, i que aquest es mantingui ferm davant les queixes i reclamacions de determinats col·lectius o gremis afectats.
- Cal que als polítics no els tremoli el pols a l’hora de prendre mesures estrictes. Han de pensar en la salut dels ciutadans i no pensar en els vots dels ciutadans. Si s’ha de ser estricte, cal ser estricte, sense més consideració.
Només actuant amb rigor, evitarem una tercera onada que alguns ja n’estan anunciant fins i tot el seu començament. Es tracta d’un simulador que funciona gràcies a algoritmes matemàtics, que s’ha mostrat del tot exacte en la previsió de l’evolució de la segona onada de la pandèmia. Avui, el simulador diu que la pandèmia a Espanya està perdent intensitat, però tanmateix situa l’inici de la tercera onada, després de Nadal, a principis del mes de gener amb un increment progressiu del nombre de contagis. Això mateix és el que diuen altres experts.
La tercer onada només s’evitarà actuant amb tot el rigor, sense cap mena de concessió a les celebracions d’aquestes festivitats tan properes. Ens cal una des-escalada lenta i segura, que els passos que es donin siguin ferms, sense precipitacions, analitzant bé les conseqüències de cada una de les decisions que es prenguin. Govern i ciutadans ens hem de mantenir ferms en la voluntat d’acabar amb aquest mal son que ha estat aquests virus. Si ho fem, ja trobarem l’ocasió de noves celebracions.
Què quedi ben clar: una tercera onada en un país seriós, hauria de comportar la dimissió immediata dels responsables polítics precursors de les decisions de relaxació de mesures, que es puguin prendre des del Procicat. Algú li hauria de fer entendre això al vicepresident Aragonès i conseller de Salut a l'ombra. La bona feina d'aquests últims dies no es pot malmetre per ineptitud de qui realment pren les decisions al departament de Salut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada