diumenge, 14 de setembre del 2014

Comissió de Salut al Parlament de Catalunya (I)


El dia 3 de setembre i a petició del conseller de Salut Boi Ruiz, es va convocar al Parlament, una comissió de Salut amb l’objectiu de fer balanç  dels resultats de l’atenció sanitària del primer semestre d’aquest any, del pla d’estiu 2014, i sobre l’atenció  als serveis d’urgències aquest estiu.


Per part de l’administració sanitària van comparèixer el conseller Ruiz, el director del CatSalut Josep Maria Padrosa,  i el Dr. Antoni Juan director assistencial de l’ICS. Aquest últim va alliçonar als Srs., i Sres., diputats sobre els serveis d’urgències i la seva dinàmica, el que passa, com estan organitzats, que és la saturació dels serveis, etc. Crec que aquesta aportació va ser molt oportuna; sens dubte hauria d’haver estat molt ben rebuda per part del Diputats.

En aquesta ocasió, en lloc d’explicar les intervencions del conseller, del director del CatSalut  o del director assistencial de l’ICS, intentaré resumir les intervencions de Diputats i Diputades, atès que les explicacions dels representants de l’Administració les venim escoltant repetidament des de fa ja alguns mesos.  


La primera intervinent va  ser la Diputada d’ERC la Sra. Alba Vergés. En la seva intervenció va fer un primer retret al conseller recordant-li que en la Diputació Permanent  s’havia demanat que aquesta compareixença es fes abans de l’1 d’agost. Després va explicar que no tots els grups “compartim el mateix Pla de Salut” i es va congratular que cada 6 mesos hi hagi una compareixença per retre comptes. Acte seguit va parlar del poc respecte a la dignitat de les persones en molts serveis d’urgències, que havien d’esperar en llocs sens cap intimitat i en sales no adequades.

Va afirmar també que hi ha saturació als serveis d’urgències, i va demanar que el Departament acompanyi als hospitals en l’aplicació de solucions. Va posar d’exemple les puntes d’urgències i les saturacions dels serveis d’urgències dels dilluns i va dir que si aquest fenomen passa cada dilluns com és que encara no s’hi ha posat remei.

Es va referir al CUAP d’Horta afirmant que està mal ubicat, i aquest és el motiu que fa que la gent continuï anant a urgències de Vall d’Hebron. També va criticar les urgències de l’Hospital del Mar on va explicar que hi ha llocs que haurien de ser utilitzats provisionalment i en canvi s’utilitzen d’una manera continuada i a
habitual.

Es va preguntar quines coses ha fet el Departament de Salut per millorar la situació existent al juliol, i ella mateixa es va contestar que la percepció de la gent era que no s’havien fet masses coses. Afegeix que el fet que les saturacions a urgències sempre hagin existit no justifica que hagin de continuar existint.

Va acabat aquesta primera intervenció oferint el seu recolzament  al conseller per que aquest continuï lluitant per aconseguir un millor finançament per a la sanitat pública del nostre país.


La segona intervinent va ser la Diputada del PSC Marina Geli, exconsellera de Salut en els dos governs tripartits. La Diputada Geli va començar felicitant al Departament de Salut per les actuacions que han tingut amb els possibles cassos d’Ebola i les precaucions preses. Va afegir que a Catalunya les emergències van bé, i que espera que el proper concurs de transport sanitari encara ho millori. Acte seguit va entrar en un conjunt de temes que intentaré resumir:

La Diputada Geli va explicar que en el període 2003-2013, hi ha un milió més de persones al sistema, mentre que en aquest mateix interval la càpita que a Catalunya es destina a Salut, ha baixat fins situar-se un 30% per sota de la mitjana europea, i el pressupost del departament de Salut s’ha reduït des del 2010 en 1.580 milions d’€. Amb aquests condicions estarem en condicions de mantenir el bon model d’atenció telefònica tot i el fort increment de les trucades?  Moltes qüestions a primària es resolen via telefònica.

El nou decret de compra de serveis, permet realment que la primària incrementi el seu nivell de resolució? Els malalts crònics complexes, podran derivar-se directament des de la primària als sociosanitaris? Si de veritat es vol reduir la pressió sobre les urgències hospitalàries cal reforçar els sociosanitaris: s’està fent realment? Per aconseguir aquesta reducció és fonamental reforçar els CUAP, CatSalut respon i aconseguir una major resolució de l’assistència primària.

Va compartir també que caldria fer més activitat quirúrgica i menys activitat mèdica però va advertir que per que això sigui possible, és del tot importat la potenciació de l’assistència primària i un reforçament dels llits sociosanitaris. També va proposar una revisió dels sistemes organitzatius de la Medicina Interna.

En quant a les urgències va assegurar que no només hi ha saturació dels serveis, sinó que a més hi ha fragilitat en el model d’atenció de les urgències i emergències a Catalunya.

En la seva segona intervenció la Diputada Geli va senyalar que Catalunya té el nombre de llits d’aguts dels més baixos del món, i que cal revisar les previsions de llits sociosanitaris de cara al futur, aconseguint que des de la primària es puguin derivar directament malalts a l’atenció sociosanitària

Va demanar un pressupost de Salut plurianual, pel període 2015-2020 i va manifestar que per primera vegada els ciutadans expressen, en la enquesta de satisfacció, la seva preocupació pel que fa a la capacitat de resolució del sistema sanitari públic conseqüència de la baixada dels recursos econòmics de que es disposa     


La tercera intervinent va ser la Diputada del PPC Eva Garcia. Haig de fer un aclariment abans de continuar: he estat a punt de no fer esment de la intervenció d’aquesta Diputada en la comissió de Salut.  Finalment he optat per fer-ne un resum tot i que a contracor. Sembla impossible que es puguin dir tantes barbaritats en tan poc temps 

La Sra. Diputada va començar criticant que un expert de l’ICS anés a la comissió dient que tenia la sensació d'estar en un col·legi i que “l’esforç pedagògic” no era el lloc adequat per fer-lo. (escoltant-la,  ningú diria que ella hi entén massa...). Les crítiques van continuar pel retard del departament en enviar les dades al Srs., diputats, i va fer seves les crítiques que havia fet la Diputada d’ERC pel que fa al fet que no es va acceptar la compareixença del conseller de Salut  al mes d’agost a la Diputació Permanent, tal com alguns grups parlamentaris havien demanat.

La Sra., diputada s’ho va fer venir bé per batejar la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) com la universitat independentista d’estiu, i va fer referència a la intervenció del conseller Ruiz en l’UCE dient que s’havia equivocat en la seva previsió de llits oberts per aquest estiu en els hospitals públics de Catalunya.

En lloc de recolzar la petició feta pel conseller Ruiz de demanar més diners a l’Estat per dedicar més recursos a sanitat, la Sra. diputada es va permetre referir-se al Born o a la celebració del Tri centenari, dient que si no es malbaratessin diners amb aquest tipus de coses, no caldria reclamar un millor finançament de la Sanitat a Catalunya. Va tenir la barra de dir que Espanya no ens roba, que el lladre el tenim a casa., en una clara al·lusió a l’afer Pujol i família, com si els cassos Gurtel o Bárcenas no hagin existit mai en el PP.


Després de posar diferents exemples del col·lapse de les urgències en els hospitals catalans (va parlar de Bellvitge, Vall d’Hebron i Viladecans) va reptar al conseller Ruiz a querellar-se contra metges, infermeres, malalts, associacions de veïns etc., per que aquests col·lectius asseguraven el contrari del que deia el conseller.

(continuarà…)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada