dilluns, 1 de setembre del 2014

Imminent posada en funcionament de l’Hospital de la Cerdanya



Els professionals mèdics estan decebuts pel fet que un dispositiu assistencial com aquest encara no s’hagi posat en funcionament  


De nou un polític assumeix un càrrec de gestió



En més d’una ocasió he manifestat el meu desacord amb les dimensions exagerades de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanaya, fruit d’una  etapa en la que es lligaven els gossos amb llonganisses i no venia d’un  metre quadrat de mes...ni de tres mil. En aquest sentit, el cas de Puigcerdà, no és massa diferent dels cassos de l’Hospital de Reus o del d’Olot.

El cert és que finalment sembla que l’hospital podria ser posat en funcionament el proper 19 de setembre. En l’últim consell d’Administració de la AECT-HC (Agrupació Europea de Cooperació Territorial- Hospital de la Cerdanya), s’havia acordat que la posada en funcionament del centre es faria entre el dies 2 i 10 de setembre a petició sobre tot de la part francesa. Tanmateix sembla que aquesta posada en funcionament s’haurà de posposar al 19 de setembre, decisió que segurament es prendrà en una reunió del consell d’administració que es farà aquesta mateixa setmana. Sembla que tots els dispositius del trasllat de pacients i de personal estan a punt per tal de garantir l’èxit de l’operació. Èxit que passa per una estreta col·laboració entre l’Hospital i la Fundació, del tot necessaria per que les coses es facin d’una manera ordenada i consensuada. En aquest sentit ha ajudat molt el relleu de l’antic gerent Victorià Peralta per Jordi Gassió. L’entesa entre Hospital i Fundació es bona, i això farà que l’operació de trasllat es pugui fer sense sobresalts.

Jordi Gassió, nou gerent de l'Hospital
Transfronterer de la Cerdanya
Val a dir que tant els metges de l’Hospital com el comitè d’empresa han manifestat el seu recolzament al nou gerent de l’Hospital de la Cerdanya per tal que aquest pugui organitzar el nou centre comptant amb el suport de la majoria de les forces vives de l’Hospital. De fet és gairebé una exigència dels professionals de l’hospital ceretà que aquest trasllat es faci d’una vegada, per que això els ha de permetre poder treballar en les noves instal·lacions d’una manera molt més còmoda per a ells i pels malalts. I certament tenen raó: costa d’entendre que un dispositiu sanitari que ha costat tants diners, porti tants mesos sense poder-se fer servir.

Un dels factors que ha contribuït a fer possible que finalment aquest nou dispositiu assistencial es posi en funcionament és el nou gerent Jordi Gassió. Aquest traumatòleg, metge de l’Hospital (havia arribat a ser cap de traumatologia) és un bon coneixedor de l’Hospital i del territori, i sens dubte això són factors importants al seu favor, a tenir en compte. A més té el suport de la gent del territori, i això també és positiu. Tanmateix hi ha un “però” i aquest no és altra que la seva significació política. Ja tenim un altre polític manant a un hospital. El Dr. Gassió ha estat president comarcal de Convergència Democràtica de Catalunya a la Cerdanya i etern candidat de CiU a l’alcaldia de Puigcerdà per la que mai fou elegit. En la seva carrera política ha ocupat també el càrrec de director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments  de la Generalitat de Catalunya. Haurem d’estar doncs atents a veure que és el que preval en la gestió del Dr. Gassió: la professionalitat que es fonamenta en els factors positius comentats abans, o la política. Ja ho he dit en altres ocasions i ho torno a repetir: el polítics a la política i els gestors  a la gestió.  Compatibilitzar les dues feines és molt difícil: un polític per definició gairebé mai diu No, i un gestor massa sovint ha de saber dir No. Jugar al mateix temps el dos papers em sembla un exercici complicat, sinó impossible.


L'Hospital de la Cerdanya que presumiblement es posarà
en servei el proper dia 19 de setembre  
I la Fundació que? Doncs la Fundació continuarà. Amb problemes, però continuarà. Cal entendre que la Fundació perdrà una part molt important dels seus ingressos, i que li caldrà adequar la seva estructura de despeses a la nova realitat. I aquesta nova realitat passa per gestionar una residència sociosanitària, una residència social i l’atenció primària de la comarca. Sembla que també es responsabilitzarà de tota la rehabilitació de la comarca, i podria assumir tota la pediatria tant de primària com la hospitalària (aquesta en el nou Hospital).  A veure si amb tots aquests ingredients es poden equilibrar ingressos i despeses. Em consta que el Dr. Jordi Valls amb el seu  equip ho estant intentant, però ho tenen complicat.


Em preocupa que una situació econòmicament sostenible com era abans la Fundació, esdevingui ara en dos centres amb problemes econòmics com a conseqüència de les “deseconomies d’escala” que es deriven de la divisió de les dues activitats. Tant de bo m’equivoqui… 


www.rbaestudisiprojectes.cat          

2 comentaris:

  1. Doncs ara farà un any...i no et vas equivocar gaire.L'edifici transfronterer un desastre, sobretot la gestió directiva, menys mal que l'equip humà que provenia de la fundació ho ha tirat endavant .
    Quina raò tenies... els gestors a la gestió i els polítics a la política el problema és quan no saps qui ets.
    Per altra banda la fundació acaba de perdre al Dr. Valls per raons, encara no del tot clares , i el nou hospital poc a poc va perden grans professionals ( l'ultima baixa la Dra. Angulo , gran traumatòloga ) degut a una gestió nefasta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et ben asseguro que no em fa gens feliç haver pronosticat una gestió si més no conflictiva. La sanitat catalana està plena de exemples que palesen uns resultats dolents quan al fron de la gestió s'hi posa un polític.
      Pel que fa al Dr. Valls, només comentar que treballar amb ell és un luxe. No se quins són els motius del seu canvi, però a vegades són molt senzills: treballar a prop de casa és quelcom que tots hem desitjat sempre.

      Elimina