diumenge, 19 de maig del 2013

Les EBA i els partits polítics



Aportacions a la Comissió de Salut del Parlament



Escrit per: Dr. Toni Iruela  (@airuelal)


EBA Vallcarca SLP.













El passat dijous 16 de maig va tenir lloc la sessió ordinària de la Comissió de Salut del Parlament presidida per Albert Batet (CiU). Un dels punts tractats va se la proposta de resolució sobre la conversió de l’equip d’atenció primària del CAP Martorell en una entitat de base associativa (EBA). Clicant aquí podeu veure la sessió complerta

Albert Batet, President de la
Comissió de Salut
Més enllà d’aquest CAP concret, la sessió va servir per tenir un posicionament actualitzat de tots els partits polítics catalans sobre les EBA. Intentaré en aquest post fer un resum d’aquests posicionaments així com algunes reflexions al respecte.

Josep Vendrell diputat
d'ICV
Intervenció de Josep Vendrell del grup Iniciativa per Catalunya Verds – EUiA. Aquest diputat va comentar que el model EBA, nascut a Vic l’any 1996 havia tingut un escàs seguiment pels professionals, que segons els pocs estudis sobre el mateix no presenta millores substancials i com a principal punt negatiu de la seva valoració va esmentar l’ànim de lucre. Segons ell això podia implicar riscos de selecció adversa dels pacients, la no implantació en barris deprimits per envelliment o per causes socials i sobretot era la porta d’entrada a formes més mercantilistes de gestió. Pel que respecta a aquest model va plantejar que no s’estengui, pel risc que representa, tot i que no va proposar la no continuïtat de les EBA ja existents. La seva aposta és només per l’autonomia de gestió.
La diputada Violant Cervera
A continuació Violant Cervera de CiU va fer un repàs del model sanitari català i va incloure dins de la normalitat que les EBA fossin contractades per CatSalut com a part de la diversitat de proveïdors. Va comentar que des del seu grup s’aposta per “escoltar” als professionals que vulguin optar per aquest model i que també estaven a favor de l’autonomia de gestió.

Alba Vergés, diputada d'ERC
Alba Vergés d’ERC va referir-se al grup de treball instat pel Parlament sobre contractes d’atenció sanitària i que el correcte seria esperar les conclusions d’aquest grup abans de propiciar qualssevol canvi de gestió en cap ABS. Va comentar que per definició el seu grup no està en contra de les EBA i va reconèixer les aportacions pel sistema de més autonomia de gestió dels professionals. En posicionaments futurs el seu grup tindrà en compte la fórmula jurídica de la EBA, els objectius de la mateixa i el nombre i estaments de professionals implicats en la mateixa.

L’ex-Consellera Marina Geli va dir que l’autogestió no estava renyida amb l’esquerra i que aquest era un debat pendent. Que no estava en contra de les EBA. Va recordar que des de el 2010 i amb l’aprovació de tots els partits polítics com es definia el sistema sanitari català amb independència de la seva titularitat i gestió i la garantia que exercia sobre el mateix el CatSalut.


L'exconsellera de Salut
Marina Geli
Va esmentar els diferents debats dins de l’atenció primària (APS) que passen des de l’autonomia de gestió dins ICS, l’autogestió dins de l’ICS i pròpiament les EBA amb diferents fórmules jurídiques entre les quals va recordar la Cooperativa dels Pediatres dels Pirineus (Alt Urgell amb Sant Joan de Déu). Es va referir a l’estudi de l’IES que apuntava a que com a mínim a igualtat de resultats assistencials, el model EBA oferia més satisfacció als professionals.

Finalment i en referència a l’ABS de Martorell pròpia de l’ICS es va plantejar si caldria un canvi en la llei de l’ICS per permetre aquest canvi de gestió. Va emplaçar a setembre en que des de el Parlament s’havia d’impulsar un gran acord respecte a l’APS.


El diputat del PPC, Rafa lopez
El diputat Rafa López del PPC va dir que es tractava d’argumentar més enllà del cas de Martorell perquè el model EBA no agradava a Iniciativa. Va comentar que el model EBA garantia la implicació dels professionals, uns bons resultats assistencials i de gestió, que comptava amb el suport del COMB i que donava més satisfacció als professionals tot afavorint el treball en equip. Finalment li va aconsellar al diputat d’Iniciativa que es llegís l’informe del Síndic de Greuges que avalava totalment el model, així com la resta d’avaluacions del CatSalut i del Departament de Salut.

Jose Manuel Villegas de C's
Jose Manuel Villegas de Ciutadans es va mostrar a favor de noves fórmules de gestió. Va expressar que no estaven en contra de les EBA i també a favor de l’autonomia de gestió.  Va introduir en el debat la necessitat que aquestes canvis de gestió fossin planificats (que no siguin casos puntuals) i que siguin motivats (pel benefici general).

Per finalitzar les compareixences Quim Arrufat va comentar que s’abstindria en les votacions ja que no tenien suficient opinió al respecte.


El diputat de les CUP Quim Arrufat
Voldria acabar aquest post amb algunes valoracions i reflexions més enllà del cas concret de Martorell que tant de bo tingui un final positiu i es pugui incorporar properament com una nova EBA.

Crec que els promotors de les EBA ens podem felicitar per l’amplíssim consens polític que hi ha sobre aquest model. És per això que caldria preguntar-se  quines són les raons profundes que en dificulten la seva expansió... 

I finalment recordar que en el termini de 3 mesos hauríem de disposar del les conclusions del grup de treball al que se li encarrega proposar la definició d’un nou marc normatiu de contractació d’empreses en el sector sanitari, així com disposar en els propers sis mesos d’un document de bases pel Pacte Nacional de Salut per a la sostenibilitat, qualitat i equitat del sistema sanitari públic i universal de Catalunya.

Per tant, seguirem conversant gràcies a l’espai que ens brinda aquest blog.


www.rbaestudisiprojectes.cat





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada