diumenge, 5 d’agost del 2012

El Conseller Mas Colell, o la paciència portada al límit



No vull amagar el respecte i admiració que sento per la persona del Conseller Mas Colell. Però situacions com les que va viure divendres passat al Parlament de Catalunya encara reforcen més l’alta valoració que tinc de la seva persona. Val a dir que l’anterior conseller de Finances de la Generalitat, el Sr. Castells tot i que va estar massa temps sotmès  a les barbaritats i contradiccions del tripartit encapçalat per l’inefable Sr. Montilla, també té el meu reconeixement: dec tenir una especial sensibilitat pels problemes econòmics i per les persones que han de treure les castanyes del foc en aquet camp.

Compareixença dels consellers Mas Colell i Cleries a la Diputació
Permanent del Parlament 
Torno a la sessió del Parlament a la que he fet referència al començament de l’escrit. Compareixien a la Diputació Permanent dos consellers (Mas Colell i Cleries) per donar comptes del perquè dels impagaments del mes de juliol a les entitats que operen en l’àmbit social dit “el tercer sector”. Val a dir que trobo molt bé que en una democràcia l’oposició davant de la situació produïda demani explicacions. Només faltaria!

El que passa és que una cosa és demanar explicacions, i un altre mol diferent és fer demagògia al més pur estil d’un país amb polítics sense valors i sense ètica. Per que no es poden qualificar de cap altre manera  algunes de les intervencions de l’oposició, per no dir totes. En particular em van semblar especialment hipòcrites les dels portaveus  dels tres partits del tripartit: PSC; ERC i ICV. Hipòcrites per que ells saben millor que ningú que és el que està passant i per que passa, i em sembla indigne d’un membre del Parlament  fer veure que amb ells no els va res en el tema i a sobre exigir responsabilitats als que estan intentant resoldre les conseqüències de les malvestats que des del tripartit es van fer.

Però no van ser només els del tripartit els que van quedar a l’alçada del betum, sinó que els del PPC també van demostrar que valors i ètica no formen part dels seu codi de conducta al Parlament. Sembla com si ignoressin que una bona part dels problemes que tenim a Catalunya venen donats pels impagaments del govern espanyol: fons de competitivitat, addicional tercera de l’Estatut que ja acumula dos anys sense pagar-se, etc. Sembla com si els del PPC siguin d’un altre planeta i els incompliments de Madrid amb Catalunya per ells no existeixin. Jo, d’aquesta manera de procedir n’hi dic cinisme...no sem acut cap altre expressió que hi escaigui  millor.

El conseller Mas Colell responent amb vehemència alguna
de les tonteries que va haver de suportar 
També el paper de Ciutadans em sembla impropi del Parlament de Catalunya, tot i que d’aquesta formació no m’estranya ja res. Tampoc SI em va semblar que trobava el seu lloc en el debat, seguint per oportunisme l’argumentació d’ERC sense cap altre valor afegit.

Però de totes les intervencions vull destacar en negatiu la de la Sra. Eva Granados del PSC, que al més pur estil kumbaià, i investida d’un progressisme de “xiruca” (em recorda molt per arguments, gestos i entonació  a un altre kumbaià del  Parlament, la Sra. Laia Ortiz d’ICV), va explicar quant sofrien i com ho passaven de malament les entitats que no havien cobrat la facturació de juliol; explicacions fetes només amb la intenció de guanyar-se les simpaties d’alguns representants d’aquestes entitats que van assistir a aquesta sessió com a públic per que de tothom és sabut com ho passa una empresa quan un client li deixa de pagar una factura.

Explicat tot això no hem puc estar d’oferir a qui ho vulgui llegir algunes de les respostes i explicacions més interessants del Conseller Mas Colell, que em van semblar d’una claredat meridiana, realistes, pedagògiques i sense cap mena de demagògia barata: Es tracta d'una transcripció de la intervenció del propi Conseller en resposta a les diferents intervencions de tots els grups parlamentaris. 

“...Quin és el problema? Quina és la seva natura? La natura del problema que avui ens porta aquí és la liquiditat i la tresoreria; és a dir la caixa està buida!... tenim 100 i hauríem  de tenir 120 per atendre les nostres obligacions mensuals...Per què tenim aquest problema? Perquè s’han tancat els mercats...no tenim altre banc que el Tresor del Regne d’Espanya, a qui emplenem   les arques i per tant tenim dret a rebre bon servei...i en aquests moments aquest únic banc que tenim proveeix els serveis imperfectament...no ens proveeix la liquiditat que necessitem per al nostre funcionament normal...”

Andreu Mas Colell amb cara d'enfadat...no t'hi esforcis conseller
no hi ha més sord que el que no vol sentir
“...Necessitem tresoreria per a tres finalitats:   Una és perquè ingressos i despeses no van coordinats i en moments puntuals es requereix tresoreria per sincronitzar ingressos i despeses. La segona és la necessitat de re negociar el venciment dels deutes i això té un cost addicional pel qual també manca tresoreria. I el tercer tema és que el nostre pressupost pel 2012 aprovat  per Madrid, Brussel·les i sobre tot pel nostre Parlament incorpora un dèficit de l’1,5%. Això són 3.000 milions, la qual cosa vol dir que el nostre banc ens ha d’aportar liquiditat per aquest valor, és a dir  uns 250 milions d’€ mensuals de mitjana...” 

“...Alguns ens demanen que acudim al fons de liquiditat però tinguem-ho clar! El fons de liquiditat no existeix encara!...no es pot demanar perquè no existeix...i tampoc en sabem les condicions...El que demano és que estigui disponible  quan abans millor...”

“...Em demanen un calendari...ho han demanat tots els grups...doncs no els puc donar cap calendari! no puc garantir res! Perquè això depèn que aquest banc que tenim funcioni, depèn que hi hagi fons de liquiditat, de que aquest fons tingui suficients diners, etc... però o el Govern d’Espanya -aquesta institució a la que contribuïm amb molts impostos- ens envia  liquiditat o aquest problema es repetirà, i es repetirà cada mes!...esperem que no passi...esperem que no passi...això és el que hi ha!, i a més ho saben tots vostès  ho saben perfectament bé ...”   


“...Ara, la qüestió de les prioritats...el primer que he dit és que es pagava el deute...és interessant veure que aquí  hi ha dues formacions polítiques que s’apunten a la via argentina o a la de Felip II, que és la de no pagar el deute sobirà...facin-s’ho mirar...facin-s’ho mirar...estant proposant fer quites a la brava! Això no és ni Grècia! Això és Argentina! Potser algun familiar seu ha comprat bons de la Generalitat..., no coneix ningú que n’hagi comprat? Digui’ls-ho que hem de fer una quita, digui’ls-ho...Hem pagat les nòmines...si vostès consideren que això no és prioritari...diguin-t’ho també...; s’han pagat també els concerts de sanitat...si vostès consideren que els concerts socials han d’anar per endavant dels educatius i dels sanitaris...diguin-t’ho també sisplau...”

“...També, per la seva informació els diré que hi ha coses que hem deixat de pagar...no me’n sento orgullós..però hem hagut de deixar de pagar les subvencions, proveïdors, no hem pagat els lloguers, ni la llum, la telefonia o la neteja, no hem pagat la vigilància tampoc hem pagat els peatges a l’ombra d’Abertis...això els agrada sentir-ho  oi...”

Tot i que ja en porta unes, el conseller Mas Colell comproba l'estat
 d'unes altres ulleres...la cara no és de bons  amics precisament 
“...ja ho vaig explicar al Parlament, però ho torno a explicar aquí per si algú no se’n ha assabentat. Amb un canvi legal recent, la penalització per retards en els pagaments de les quotes de la seguretat social ha passat del 3 al 20%! mensual, cada mes! i a més ja se’ns ha fet saber que això sinó era negociat –hi estem negociant- es descomptaria de les bestretes mensuals...No tenir caixa pròpia té aquesta mena d’efectes...”

Després d’unes explicacions tan clares, contundents, i entenedores...els polítics de l’oposició van fer com si no haguessin sentit res...cadascú amb el seu discurs inicial, com si el conseller Mas Colell, que els va fer una repassada amb tota regla no els hagués explicat res. Entenen millor les meves crítiques a la classe política?




www.rbaestudisiprojectes.cat
  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada