divendres, 9 de setembre del 2011

Fer-ho pitjor deu ser molt difícil




Aquests últims dies hem tingut notícies des dos nous ERO; l’un a l’Hospital d’Igualada i l’altre a l’Hospital de St. Pau, aquest últim pot afectar a més de 500 persones.

De fet des del mes de juny estem assistint a un degoteig de notícies al voltant dels diferents ERO plantejats als hospitals de Catalunya pertanyents a la XHUP. Que jo en tingui coneixement els ERO anunciats fins ara són els següents:

L'espectacular Torre del Relotge presidia l'entrada
 a l'Hospital de St. Pau.

Hospital de la Santa Creu de VIC: ERO aplicat
Hospital Plató: ERO aplicat
Consorci Hospitalari de Vic: ERO suspès després d’un acord empresa - treballadors
Consorci Sanitari de Terrassa: ERO suspès després d’un acord empresa - treballadors
Hospital de Berga: ERO suspès després d’un acord empresa - treballadors
Parc de Salut Mar: ERO suspès després d’un acord empresa - treballadors
Consorci Parc Taulí: ERO suspès després d’un acord empresa - treballadors
Corporació Sanitària Maresme i la Selva: ERO en fase de negociació empresa - treballadors
Mútua de Terrassa: ERO en curs a la conselleria de Treball i Empresa
Hospital de St. Pau: ERO en fase de negociació empresa - treballadors
Caldria afegir-hi a la llista el “pla de xoc” presentat pel Clínic ja fa uns mesos i del que pel moment no he tingut notícies i que proposava també una reducció de la plantilla. 

El nou Hospital d'Igualada, amb un ERO en curs

Estem parlant doncs de pràcticament dotze ERO,s a banda dels de les empreses d’ambulàncies que s’han conegut en el decurs d’aquests últims tres mesos i mig (juny, juliol, agost i setembre) i sens dubte aquest degoteig de males notícies produeix en la societat una alarma que al meu entendre s’hauria pogut evitar si les coses s’haguessin fet d’un altre manera des del Departament de Salut, on sembla que no n’encerten ni una.

Segurament, tots els ERO s’haurien pogut concentrar en un període de temps més curt, i així poder oferir alternatives als treballadors afectats a través de cursos de reciclatge o de perfeccionament en les seves especialitats de manera que quan les circumstàncies ho permetin es puguin reintegrar al mercat de treball més preparats. Tot plegat hauria produït molta menys alarma social.     

S’ha fet tan malament que abans de les vacances, la conselleria d’interior va decidir desallotjar alguns CAP,s al Vallès, que havien estat ocupats per associacions de veïns que no estaven d’acord amb les retallades. Doncs bé; una dies després dels desallotjaments els CAP,s tornaven a estar ocupats. Però no és només l’ocupació dels Centres Assistència Primària és que molts alcaldes de Catalunya han manifestat els seu mal estar per les retallades en els seus pobles.

L'alcalde Bustos, en qualitat de president de la federació de
 Municipis de Catalunya s'ha entrevistat amb el conseller Ruiz
 per fer-li avinent el malestar dels alcaldes amb les retallades

Ha faltat diàleg, explicar-se amb convenciment, anar poble per poble i alcalde per alcalde afectats per la retallada, a les associacions de veïns, i explicar primer els motius que justifiquen les mesures preses, i després les solucions alternatives que es proposaven per a cada situació. Segurament no tot haurien estat flors i violes, però l’espectacle dels CAP,s ocupats i dels alcaldes criticant al Departament de Salut s’hauria pogut estalviar en gran mesura així com l’alarma social de la majoria de ciutadans de Catalunya que amb la desinformació que pateixen alguns creuen que els serveis de salut s’han reduit molt més del que en realitat ho han fet.

Tanmateix hi ha en tot plegat una cosa que em sobta: on és l’ICS? Tothom s’està  estrenyent  el cinturó tan com pot, en especial els centres concertats, però i l’ICS? Continuarà com sempre sent el responsable directa d’una bona part del dèficit de la sanitat catalana? Els seus treballadors tenen patent de cors? Semblava que el seu flamant president havia de posar ordre en una casa que ja fa molts anys que malbarata el diner públic, però tant el seu gerent com el seu president sembla que continuïn de vacances com si això de l’estalvi no anés amb ells.

Seu de l'ICS a Barcelona a la cantonada
 de Gran Via i Balmes 

És cert que han reduït despeses en l’atenció primària, però dona tota la impressió que ho han fet forçats pel propi CatSalut, però en l’àmbit hospitalari llevat de no assolir el nivell de suplències d’altres anys, es que no han fet absolutament res per ajudar al país a retallar el dèficit. Fins quan? Cal entrar a l’ICS i acabar amb tanta ineficiència, i cal fer-ho ja.


1 comentari:

  1. L`ICS te moltissims directius i càrrecs intermitjos de formació mèdica o infermeria que els falta la tècnica de la gestió com ho faria un enginyer, economista o jurista, amb formació i experiència en empresa privada. Generen dubtes, indecicions i decisions equivocades.Podrien ésser uns excel.lents metges o ATS assistencials perquè el que s`ha de reforçar és l`assistència i la població no es quexeria de retallades. Reforçar l`atenció directa al pacient.

    ResponElimina