dimecres, 21 de setembre del 2011

Copagament versus tiquet moderador


 


En la darrera publicació al blog em feia ressò de les veus que s’han anat aixecant aquests dies en demanda del copagament en la sanitat. Allà deia que no seria gens estrany que en els dies i setmanes següents altres “veus autoritzades” recolzarien aquelles peticions. La veritat és que no ha calgut esperar massa.

El que jo no imaginava  és que fos el propi  President de la Generalitat Artur Mas qui s’afegís a la polèmica. En efecte en unes declaracions al Canal Català de televisió el Sr. Mas s’ha mostrat per primera vegada favorable a la implantació d’un “tiquet moderador” i no del copagament que sempre ha rebutjat.

El President de la Generalitat ha admès per primera
 vegada la possibilitat del tiquet  moderador
en decalraciosn fetes a Canal Català TV 
Tanmateix cal tenir en compte que el copagament ja fa molts anys que el tenim instaurat; de fet el tenim des que es va crear la seguretat social. És el que els treballadors actius paguen pels medicaments. Recordin que en els productes farmacèutics un 40% va a càrrec del treballador i un 60% a càrrec de la seguretat social, i fins i tot pels productes farmacèutics “fora de catàleg” l’usuari paga el 100% del seu cost.

A forces països europeus el copagament està instaurat des de fa ja alguns anys: Alemanya, França, Itàlia, etc., tenen diferents modalitats de copagament. 

Podem definir el copagament com aquella aportació econòmica que fa l’usuari d’un servei públic per fer front a una part del seu cost. A Alemanya per exemple, per cada urgència o per cada estada hospitalària es paguen 10 €. Una part relativament petita del  cost real.

El tiquet moderador en canvi, té un altre sentit. No es tracta de pagar una part del cost, si no que el que es pretén és que no utilitzis el servei si no el necessites. El tiquet moderador intenta actuar sobre la demanda dels serveis per reduir-la a allò que sigui estrictament necessari, eliminant els abusos que molta gent fem pel fet de ser un servei gratuït. Com diu el Dr. Broggi amb tota la raó, quan un servei és gratuït  hi ha persones que tendeixen a abusar-ne.

El Dr. Moisés Broggi, als seus 103 anys,
ple de sabiduria, alerta dels inconvenients
que comporten els serveis públics gratuits
Per posar un exemple, un tiquet moderador a urgències hauria de servir per fer pagar una quantitat a tots aquells que utilitzen el servei tot i no ser necessari per presentar patologies banals o sense gravetat (el nivell 5 del sistema de triatge andorrà). En canvi, el copagament a urgències implicaria el pagament d’una quantitat a tots els que utilitzin el servei independentment de la gravetat de la patologia que presenten.

Dit això, vull aclarir que el país (Catalunya) no està encara preparat per assumir ni el copagament ni el tiquet moderador i que molta gent s'oposa a aquest tipus de mesures.  

Crec que abans d’implantar aquestes mesures els ciutadans necessitem estar convençuts que el govern ha estalviat en tots el àmbits al seu abast abans de fer pagar als usuaris dels serveis. I avui per avui no ho estem, si més no, jo no ho estic.

Posaré alguns exemples del que vull dir:

Quan dius que faràs el govern dels millors, no et pots presentar a l’opinió pública dient que has reduït un 40% el nombre d’assessors del govern. Si realment has posat als millors, d’assessors no te’n fa falta cap, o per no ser tan radical, te’n fan falta molts poquets. La reducció hauria de ser del 90% com a mínim! 

A Grècia, per poder tirar endavant, el govern ha d’acomiadar un gran nombre de funcionaris i a més ha baixat el sou als que continuen. I aquí?  Fins quan?

Manifestació a Atenes contra les retallades
Els sona?
Quan fas pagar als ciutadans uns diners per se atesos per la sanitat pública, has d’estar convençut que totes els diners que et gastes estan perfectament justificats, que no hi han ineficiències, que no hi han vividors dels sistema que s’aprofiten de lo públic per fer més suculent el profit de lo privat, que tots els sous que pagues es paguen a persones que fan una aportació professional que es correspongui al sou que cobra, que tots els llocs de treball i les plantilles de l’administració estan perfectament adaptats a les necessitats, que no cobreixes les jubilacions, que has eliminat les prebendes, que no tens càrrecs públics que fan de comissaris polítics sense cap aportació al sistema, que el nombre d'alliberats sindicals es correspongui a una necessitat real i no a pactes amb els sindicats per tenir-los contents, que l’amiguisme, el nepotisme i el clientelisme han estat eradicats de l’administració pública, que...etc., etc.

Per tant, des del meu punt de vista, com que la majoria d’aquestes coses i altres de similars no s’han fet, pensar en implantar copagaments o tiquets moderadors és una injustícia social molt important.

Voldria poder arribar als nostres governants per fer entendre que el país necessita un rearmament moral, i que aquest rearmament moral passa indefectiblement per predicar amb l’exemple, però un exemple real, sòlid i fefaent. Mentre això no passi, continuarem sense un lideratge potent, amb les mediocritats habituals en els llocs de responsabilitat, i amb la manca d’un camí clar que ens porti a una solució per als nostres problemes.  





1 comentari:

  1. Ben d`acord que d`assessors apenes en farien falta si els càrrecs estessin ocupats per persones amb capacitat, coneixements i formació adequada a les competències que comporta el càrrec. Com que normalment no és així, malaurament,s`envolten d`assessors que dilueixen la responsabilitat, ententeixen les decicions, si és que les prenen i encareixen la despesa pública

    ResponElimina