En l’entrada anterior explicava l’intent fallit de situar a Jaume Raventós en la gerència de l’ICS. Semblava que en Josep Prat, president del consell d’administració de l’ICS havia quedat desautoritzat. I certament així va ser. Tanmateix la reacció d’en Prat ha estat fulminant. Pels rumors que arriben, semblen canvis de molta importància
Expliquem primerament que en Jaume Raventós, afortunadament per ell, ja té feina. Diuen que serà el proper gerent de Vall d’Hebron dins de pocs dies quan el seu actual gerent Jose Luís de Sancho es jubili. Ja deia l’altre dia que al Jaume Raventós l'ha substituit al Parc de Salut Mar l’Olga Pané, fins ara gerent del consorci sanitari de l’Anoia (Hospital d’Igualada)
Però no acaben aquí els canvis que en Josep Prat ha organitzat: A la Regió Metropolitana Nord (Badalona amb l’Hospital Germans Trias i Pujol) sembla que hi va en Pere Soley gerent fins ara de Mataró. A la Regió de Tarragona i Terres de l’Ebre el rumor apunta a Julio Garcia Prieto fins ara gerent del Pius Hospital de Valls, a la Regió de Girona diuen que hi va la Núria Serra, que fins ara era a l’ICO.
En Jaume Raventós, en bona companyia |
A les regions de Lleida i Alt Pirineu i Catalunya Central sembla que no hi han canvis, i seria desitjable que a la Regió Metropolitana Sud (Bellvitge) tampoc n’hi haguessin dons en Xavier Corbella és un magnífic gerent.
Per substituir a Pere Soley sona un mataroní: en Joaquim Esperalva, i per substituir a Esperalva en la seva macro direcció general es parla d’en Carles Constante. Com veuen una bona moguda dirigida i consensuada entre en Josep Prat i en Josep Maria Padrosa director del CatSalut i evidentment beneïda pel conseller Ruiz.
A aquests nomenaments cal afegir-hi el d’Enric Agustí com a gerent de la Regió Metropolitana de Barcelona del Servei Català de la Salut (no confondre amb la divisió territorial de l'ICS que és diferent), i que està pendent de que es pugui recuperar el càrrec atès que l’anterior director del CatSalut en Josep Maria Sabaté l’havia amortitzat per assumir-lo ell mateix evitant així que es consolidés un contrapoder important a la seva gestió.
De tot aquest seguit de noms, jo en voldria destacar especialment a 4: Agustí, Corbella, Raventós i Soley esmentats per estricte ordre alfabètic.
L'Enric Agustí a l'esquerra |
L’Enric Agustí és una persona experimentada en el sector. A banda de la seva tasca d’anys al Consorci Hospitalari de Catalunya, i el seu pas per la sots direcció general del CatSalut cal destacar que ha passat els darrers anys com a director general a GINSA del Grup SAGESA i en particular ha estat el responsable de la gestió de l’Hospital de Reus entre altres dispositius sanitaris dependents del grup. Es tracta d’un gran professional, dialogant, rigorós i eficient que coneix el funcionament de l’administració pública per una banda i les necessitats dels hospitals per l’altre.
En Xavier Corbella s’inicia en la gestió en el propi Hospital de Bellvitge; d’aquí s’integra en l’equip directiu de la Fundació Althaia de Manresa on ja havia mostrat les seves capacitats. Ha tingut dos bons mestres en l’àmbit professional de gestió: en Manel Jovells i en Pere Soley. A Bellvitge on va tornar l’any 2007, n’és l’actual gerent (gerent territorial metropolitana sud) i està fent una molt bona tasca i té la consideració de ser un home amb un talant dialogant i molt eficient.
En Xavier Corbella a Bellvitge |
En Jaume Raventós, entra en el mon de la gestió a Vall d’Hebron, després d’experiències professionals a Puigcerdà i Granollers. A Vall d’Hebron s’integra a l’equip d’en Pau Pla que era el gerent de l’Hospital General. Inquiet per que vol fer el salt a la gestió des de primera línia, deixa Vall d’Hebron per assumir la gerència de l’Hospital de Berga. D’aquí se’n va al Trueta de Girona com a gerent. A començaments del 2004, es cridat per ocupar la direcció general de Consultoria i Gestió, del Consorci Hospitalari de Catalunya, des d’on fa el salt a l’Hospital del Mar a començaments de l’any 2008. Ara el nomenaran gerent de la ciutat sanitària Vall d’Hebron. A banda de les seves qualitats professional en Raventós és un home amb una gran capacitat de convenciment que li seran molt necessàries en un centre com Vall d’Hebron. Com en el cas d’Enric Agustí en Raventós coneix molt bé com funciona l’administració, i quines són les necessitats dels hospitals.
En Pere Soley, s’inicia en el camp de la gestió a Vic, a l’Hospital d’aquesta localitat; d’allà passa a la gerència de l’Hospital de Traumatologia de la Vall d’Hebron i posteriorment és contractat com a gerent de l’antic Hospital de l’Aliança de Pare Claret a Barcelona. Viu la fusió amb l’Hospital del Sagrat Cor, i llavors el fitxa l’ICS per situar-lo de gerent de Bellvitge des d’on uns anys més tard (2005) passa a Mataró. Voldria centrar-me en la tasca que desenvolupa a Mataró, on hereta un hospital en la ruïna econòmica i en pocs anys, canvia totalment el signe de les xifres: l’hospital deixa de perdre diners. I ho aconsegueix amb un gran lideratge no només en el terreny econòmic si no també en l’assistencial desenvolupant un Pla Estratègic que és la clau de l’impuls extraordinari que ha viscut aquest hospital en l’època Soley. En aquests moments l’Hospital de Mataró ha passat de ser un hospital comarcal, a un Hospital de referència amb algunes especialitats de terciarisme.
En Pere Soley a la dreta de l'anterior alcalde de Mataró |
Ara en Pere Soley se’n va a Badalona. L’Hospital Germans Trias i Pujol, és un hospital que des de la sortida d’en José Jerónimo Navas i Palacios ha perdut molta empenta. En èpoques del Dr. Navas, l’Hospital de Can Ruti havia arribat a competir amb Vall d’Hebron robant-li especialistes reconeguts, i creant especialitats de terciarisme. L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona formava part del conjunt dels hospitals de més nivell de Catalunya: Badalona, Bellvitge, Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron. A partir de la sortida del Dr. Navas de l’Hospital, aquest ha anat perdent progressivament pes específic dins d’aquest selecte grup d’hospitals.
Tinc la certesa que en Pere Soley, tornarà a posar l’Hospital Germans Trias i Pujol al nivell que havia tingut, i ho farà amb la seva visió de futur, els seus coneixements professionals i sobre tot la seva capacitat de lideratge.
Estic convençut que amb aquestes 3 persones de primer nivell l’ICS (E. Agustí s’integra al CatSalut, no a l’ICS) es reforça d’una manera molt important pel que fa a lideratges, pel que fa a gestió i pel que fa a capacitat professional. Els desitjo a tots quatre el màxim encert.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada