Fa pocs dies, en una entrada al blog titulada “un exemple de responsabilitat“ comentàvem la notícia que al Parc Taulí treballadors i direcció de l’empresa havien arribat a un acord, gràcies al qual no hi hauria ERO a l’Hospital de Sabadell.
Doncs bé; l’exemple del Taulí ha tingut continuïtat al Consoci Sanitari de Terrassa on treballadors de l’Hospital Sant Llàtzer (centre sociosanitari pertanyent al consorci) i la direcció del consorci han arribat també a un acord similar al del Tauli consistent per part dels treballadors en renunciar per un període de 2 anys al cobrament de la part variable del sou i a canvi de treballar unes minuts més al dia, renunciar als festius entre setmana que els correspondria. Per la seva part, la direcció es compromet a no acomiadar a cap treballador fixe de la plantilla.
Pere Vallribera, gerent del Consorci Sanitari de Terrassa |
També a la Mútua de Terrassa hi ha bones notícies: tot indica que empresa i treballadors han arribat a un principi d’acord. En aquest cas un acord diferent als anteriors per que implica una reducció salarial del 12,5%, acompanyada d’una reducció equivalent de la jornada per tots els treballadors afectats per l’ERO. Aquest acord té una validesa d’un any al final de qual haurà de ser revisat de nou. Cal felicitar en aquest cas el gran esforç fet pels treballadors de la Mútua, si finalment acaben aprovant en assemblea aquest acord, sobre tot si considerem les notables diferències entre els ERO,s del Taulí i de la Mútua: amb facturacions al CatSalut similars, l’un (el Taulí) presentava un ERO per 130 persones mentre que l’altre (la Mútua) pretenia un ERO que afectava quasi a 900 treballadors... la gent opina que tot i el preacord continuen sense lligar les dues situacions, fins i tot hi ha qui diu que a la Mútua algú pretén “fer passar bou per bèstia grossa”...
Esteve Picola, director general del grup Mútua de Terrassa |
Però no són només aquests tres centres els que van assenyalant el camí a seguir. Hi ha tot un seguit de centres que han arribat també a acords de diferents tipus per fer front a les retallades. En aquest sentit és interessant la recopilació de mesures feta per la Unió Catalana d’Hospitals en la que es recullen aquestes actuacions encara que no especifiquen el centre al que fan referència. Aquestes mesures afecten a les retribucions fixes, amb diferents reduccions segons el cas, afecten també a les retribucions variables i al beneficis socials com ara la supressió del lot de Nadal, també afecten a altres polítiques de recursos humans com ara la reducció dels recursos destinats a formació, o la presència a congressos i altres esdeveniments similars, la reducció de les dietes, etc. Altres mesures afecten al temps de treball, com el gaudir de dies de lleure sempre que això no impliqui substitució, etc., etc.
Encara que no estigui del tot confirmat, sembla que el comitè d'empresa i la direcció del Parc de Salut Mar, han arribat també a un acord, pel qual l'empresa accepta no acomiadar ningú a canvi d'un ERO de reducció de sou i jornada que afectaria a tota la plantilla.
Encara que no estigui del tot confirmat, sembla que el comitè d'empresa i la direcció del Parc de Salut Mar, han arribat també a un acord, pel qual l'empresa accepta no acomiadar ningú a canvi d'un ERO de reducció de sou i jornada que afectaria a tota la plantilla.
Tanmateix no tot són flors i violes: per una banda tenim la vaga de les ambulàncies, que em sembla inacceptable, o la posició d’alguns comitès d’empresa que sembla que visquin en un altre mon com ara el de l’Hospital de Berga.
La vaga d’ambulàncies afectava en principi el transport no urgent, i a partir de demà s’havia de convertir en una vaga indefinida. Avui llegeixo que a aquesta vaga si ha afegit també el SEM. Em sembla del tot increïble! Jo he vist a treballadors del SEM, estar-se tot el sant dia sense fer res, amb el peus damunt d’una taula al més pur estil Aznar i mirant la tele tot el dia, esperant que es produeixi un accident....i ni els hi demanis col·laborar al servei d’urgències mentre no fan res...ni parlar-ne d’això! Aquest col·lectiu de les ambulàncies és un col·lectiu perillós, i em fa por que aquesta moguda que han organitzat no porti conseqüències greus. Tinc la sensació que aquests que avui manen, no coneixen bé el tarannà dels conductors d’ambulàncies. Només els diré que aquests dies a Figueres els “piquets informatius” s’han col·locat a la porta d’urgències de l’Hospital amb la “sana” intenció de col·lapsar-ne l’accés...
L'Hospital de Berga |
I que dir de l’Hospital de Berga? Sembla que el comitè es nega a negociar una reducció de jornada a una trentena de treballadors. A Berga pot passar de tot: des d’un patronat constituït per polítics joves i en general inexperts en el món sanitari que actuen exclusivament per interessos personals i polítics de curta volada, i en el que algun membre fins i tot gosa presentar-se a les reunions de patronat amb calça curta, fins a un comitè d’empresa totalment manipulat per polítics locals que han fracassat estrepitosament en la seva acció política i es dediquen en exclusiva a manipular a qui poden; un comitè que es creu que pot fer impunement tot allò que li vingui en gana, des d’insultar a directius, fins a exigir dimissions sense arguments, passant per la més escandalosa complicitat d’algun polític influent de la contrada. En fi, un panorama delicat, que no tinc massa clar com pot acabar.
Ampliació de l'Hospital de Berga que un any després d'estar enllestida encara no han pogut posar em marxa |
Tant de bo l’estiu serveixi per calmar ànims de gent que hauria d’entendre que l’època dels vividors s’està acabant, i que ara comença l’època dels que realment estiguin disposats a treballar, aportant, a canvi d’un sou, unes prestacions que facin que l’equilibri lloc de treball, sou, prestació laboral comporti un valor afegit vàlid per la societat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada