dijous, 7 de juliol del 2011

Va de mogudes, EROS i altres qüestions



Segons ha sortit publicat als mitjans, la moguda que anunciàvem la setmana passada a l’ICS s’ha confirmat llevat del cas de Girona, on ha estat nomenada gerent territorial de l’ICS la Sra. Sara Rodríguez, fins ara adjunta a gerència i directora d’atenció primària de l’ICS a Girona, en lloc de Núria Serra que segons uns ha preferit continuar al seu lloc de treball a l’IDI, i segons uns altres va ser ella que es va interessar per aquesta gerència però no ha estat la persona escollida. Pel que fa a Julio Garcia Prieto nou gerent territorial de l’ICS a Tarragona, el seu nomenament estava fet des de feia setmanes.

En qualsevol cas es tracta d’una renovació a fons dels equips directius de l’ICS, que en la majoria de cassos millora, crec, la potencialitat executiva de l’equip, tot i que n'hi ha algun que continua que s’hauria d’haver canviat atesa la seva reconeguda poca vàlua com a directiu.


L'Institut Català de la Salut

Cal desitjar tots els èxits a aquest nou equip, i confiar que la tantes vegades explicada descentralització de l’ICS es dugui a terme, i el procés de presa de decisions es pugui apropar tant com sigui possible al territori.

Tanmateix la notícia forta de la setmana passada va ser l’ERO que ha anunciat Mútua de Terrassa: un expedient de regulació que pot afectar quasi a 900 persones.



Des del desconeixement de les xifres de negoci reals de Mútua de Terrassa es fa molt difícil emetre una opinió al respecte. Tanmateix hi ha comentaris per tots els gustos. L’any passat, quan es van retallar els contractes amb el CatSalut en un 3,2%, la Mútua  va pressionar al comitè d’empresa anunciant un ERO que afectava a  30 persones. El comitè va acceptar rebaixar-se els sous, i no hi va haver ERO. És a dir, gràcies a l’esforç dels treballadors, la reducció del 3,2% no va tenir cap influència en els comptes de la Mútua: els efectes negatius en la facturació van ser compensats per la baixada de la massa salarial

Ara la retallada ha estat del voltant d’un 8% entre tarifa i activitat (2% tarifa, 6% activitat); si es vol si pot sumar un 3,4% de l’IPC no aplicat a les tarifes que en lloc de pujar han baixat i també se li podria afegir els efectes de l’increment de l’IVA del 16 al 18% tot i que aquest increment no afecta a les partides més significatives del pressupost i en tot cas ho fa a partir de l’1 de juliol de l’any passat. Acceptem que tot plegat arribés a un 15% de baixada dels ingressos.

La reflexió és molt senzilla: si un 3,2% de reducció dels ingressos comportava a l’any 2010 un ERO a 30 persones,  com pot ser que una reducció d’ingressos 5 vegades superior a la de l’any passat comporti ara un ERO 30 vegades superior al de l’any passat?



És evident que les xifres no acaben de casar, i això és precisament el que es comenta, fins el punt que hi ha qui es pregunta si la Mútua, aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, no estarà intentant recuperar-se dels efectes negatius d’alguna altre de les seves activitats.

Atesa l’opacitat habitual de Mútua de Terrassa, hi ha qui es demana si en unes circumstancies com les actuals una institució que centra les seves activitats amb major volum de negoci en el sector de la salut, cal que tingui l’estructura interna que té, tant a nivell directiu com a nivell de departaments com per exemple comunicació, imatge i relacions públiques, o la seva clínica privada, o la seva pròpia organització empresarial amb entitats del tot alienes a l’activitat sanitària, com ara més d'una empresa del sector immobiliàri. Tot plegat molt complicat i de difícil opinar però no s’haurien de descartar responsabilitats de l’equip directiu en tot aquest afer. Per tant més enllà dels rumors que corren i del que diuen els uns i els altres, tampoc es pot donar cap opinió mínimament fonamentada més enllà, diuen, d’un increment molt important de personal en aquests últims anys.



També corren comentaris relatius a que en aquest ERO la Mútua aprofitaria per eliminar el serveis d’endocrinologia, reumatologia i rehabilitació. Segons diuen, en aquests serveis només hi quedaria el cap de servei, sense ningú més. Jo no se si el Departament de Salut això ja ho ha beneït, o si el CatSalut accepta que els seus assegurats (els que cotitzen a la seguretat social) perdin aquests serveis atès que la Mútua no podrà atendre a la majoria de malalts d’aquestes especialitats només amb un cap de servei.

El cert és que aquesta situació ha generat mal estar institucional, i no cal dir-ho entre els treballadors 


COMUNICAT DE PREMSA:
LA SALUT DE LA POBLACIÓ DEL VALLÈS ESTÀ EN RISC
Atemptat contra la salut de la població del Vallès Occidental sense precedents.
El dia 30 de juny, la direcció de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que suposa l’eliminació dels serveis de Rehabilitació, Endocrinologia i Reumatologia, així com una reducció dramàtica de tots els serveis assistencials de l’hospital.
Si finalment l’ERO s’aplica, tindrà unes repercussions molt importants en l’atenció mèdica dels ciutadans. S’anul·laran visites i tractaments amb els especialistes de Reumatologia, Endocrinologia i Rehabilitació. En la resta d’especialitats, les llargues llistes d’espera encara ho seran més tant per consultes, proves com cirurgies. No som els metges els únics afectats: infermeres, fisioterapeutes, administratives, lliterers, auxiliars, treballadores socials, logopedes, psicòlegs, neuropsicòlegs, terapeutes ocupacionals, tècnics i d’altres també ho estan. Els polítics ens prometen que es garantirà la qualitat assistencial. Qui s’ho creu això?
Aquesta situació implica que en el cas que pateixi un accident de trànsit, una embòlia cerebral, una descompensació diabètica, una artritis invalidant, un atac de cor o moltes d’altres malalties agudes greus i cròniques discapacitants no podrà ser atès de manera adequada. La salut del Vallès està en risc.
Informem i alertem de la greu situació que afecta tant a la nostra població com als professionals que han fet créixer aquesta entitat. Volem seguir donant una atenció mèdica digna i de qualitat.
Si vol vetllar per la seva salut, informi’s i actuï.
Signat:
Associació Professional de Facultatius de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa

Una situació complexa que caldrà seguir per veure com es resol. 


1 comentari:

  1. L'APF està incitant a la alarma social, quan en cap moment el departament de salut a deixat de concertar cap serveis dels que anomenen.

    ResponElimina