La manca de pluralitat professional de les persones que l’integren genera les primeres crítiques a la composició d’aquest consell.
Com en tota llista d’aquestes característiques, junt a noms indiscutibles, n’hi ha d’altres de més difícil explicació. Tanmateix cal respectar la voluntat de la consellera de decidir per qui es vol deixar aconsellar. Com més experts siguin els consellers, més adequats seran els consells...
En la legislatura passada s’havia comentat molt la conveniència que el conseller Comin es dotés d’un consell assessor que li aportés una visió profunda del sistema sanitari català, de les seves virtuts i les seves mancances, atenen al fet que ell era una persona amb un coneixement molt superficial del nostre sistema de salut. Tanmateix, aquest consell no es va arribar a constituir mai, i el conseller va optar per confiar en les seves pròpies capacitats per assimilar el sistema, i en tot cas assessorar-se amb les opinions d’un reduït grup de persones de la seva confiança i entre elles i fonamentalment les de David Elvira. Amb la seva decisió el conseller Comin va estalviar-se una crítica en funció dels noms que hauria triat per integrar aquesta comissió. Ara, dos anys més tard, Alba Vergés, la nova consellera de Salut, ha decidit tirar endavant aquest consell assessor que presidirà el Dr. Manel Balcells. Curiosament, el nom del Dr. Balcells era el que els rumors ja situaven en la presidència del que hauria d’haver estat el consell assessor del conseller Comin.
Decidir les persones que han d’integrar un consell assessor d’aquesta característiques és una tasca si més no complicada. Triar a qui s’hi inclou i a qui s’hi exclou, sempre dona peu a les crítiques, i en aquesta ocasió no ha estat diferent. En aquesta llista hi ha noms indiscutibles com per exemple el propi Dr. Balcells, o David Elvira o Helena Ris entre d’altres, mentre que hi ha alguns noms que si els substituíssim per altres noms, no passaria res. Tot és opinable. Veiem qui integra la llista d’assessors de la consellera:
Manel Balcells (metge), Xavier Bonfill (metge), Joan Lluís Borràs (metge), Carme Borrell (metge), Pere Joan Cardona (metge), David Elvira (economista), Alicia Granados (metge), Ramon Pujol (metge), Helena Ris (metge) i Núria Terribas (advocada). Actuarà de secretaria del consell assessor la Sra., Maria Cristina Martínez (llevadora).
En paraules de la consellera, el consell assessor és “l’òrgan que ha de permetre repensar i reorientar quin és el model que volem en el futur d’acord amb les necessitats i canvis socials, demogràfics i tecnològics dels propers 20 anys; el Consell ha de permetre una reflexió serena, allunyada del dia a dia de la conselleria, i per tant, una eina que ens pot ajudar com a país per tenir el futur sanitari ben pensat i planificat”. Per la seva banda el Dr. Balcells que presidirà el consell ha manifestat que treballaran “amb l’objectiu d’actuar com a nucli de pensament del model necessari pels propers anys. Creiem que podem contribuir a donar resposta als reptes del sistema i constituir les bases de com s’ha de construir aquest model que ha de donar una resposta adequada a tota la ciutadania”.
Tanmateix una vegada coneguda la notícia les crítiques no s’han fet esperar, i en aquest sentit el col·lectiu d’infermeres i infermers de la sanitat catalana no s’han estalviat comentaris a les xarxes socials en contra de la composició d’aquest consell assessor de la consellera Vergés. El motiu fonamental de les queixes ve donat perquè entre els nou membres del consell assessor pròpiament dit, no hi ha cap representant del col·lectiu d’infermeres i infermers; només la secretària del consell és llevadora. Twitter ha estat l’escenari d’una crítica dura a la composició del consell, que fins i tot ha obligat a que la pròpia consellera respongués a les acusacions, dient que “Entenc i comparteixo les aportacions de la visió infermera respecte al Consell Assessor. Les persones que en formen part no hi són en representació de la professió ni ofereixen una visió restringida del seu àmbit. Però recullo el neguit per que aquest espai de reflexió sigui encara més obert”. Caldrà veure de quina manera la consellera recull el neguit, si amplia el membres del consell assessor, o en recanvia a alguns. De fet sembla que el compromís d’arreglar la “patinada” hi és. Veurem com. En el mateix sentit, altres col·lectius com els metges d’atenció primària, tampoc es veuen representats en aquests consell assessor.
Val a dir però, que fa ja uns anys vàrem tenir una mena de consell assessor no del conseller de Salut, sinó del propi president de la Generalitat. Va ser el poc efectiu CASOST del que poca gent en recorda la seva existència. De què va servir? Qui l’integrava? Que era el CASOST?
El CASOST depenia del president de la Generalitat i era el Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari. Estava integrat per 12 persones i un president. Com a curiositat voldria senyalar que entre els membres d’aquell CASOST ja hi figuraven el Dr. Balcells que avui presideix el consell assessor de la consellera, David Elvira i Núria Terribas, tots tres integrants avui del consell assessor de la consellera Vergés. Revisant els noms que integraven el CASOST, des del meu punt de vista, hi havia noms rellevants sobradament reconeguts pel sector sanitari: Antoni Bayés de Luna, Bonaventura Clotet, o Guillem López Casasnovas, entre d’altres. Cal assenyalar que en aquella ocasió en el consell hi havia una infermera, la Sra. Amèlia Guilera. La resta eren metges, advocats i economistes.
Tant de bo aquest consell sigui positiu pel reforçament del Sistema Nacional de Salut català
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada