dimarts, 25 d’octubre del 2016

Mercè Conesa planta cara al conseller Comin


“No es pot gestionar el sistema sanitari d’un país a cops de titular... No anem bé si el sistema sanitari públic està sotmès només a ideologia”


Contràriament al que va succeir a Sabadell, on un alcalde d’ERC va permetre que la ciutat perdés un dispositiu sanitari de la xarxa pública, a Sant Cugat el conseller Comin s’ha topat amb una alcaldessa que prioritza els interessos dels seus ciutadans pel davant dels de qualsevol partit. Inclòs el seu.       



Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, i presidenta
 de la Diputació de Barcelona
El Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat va aprovar dilluns passat una moció presentada per Convergència i que va comptar amb el suport de Ciutadans i Partit popular en la que es demana a la Generalitat que deixi sense efecte la decisió del conseller Comin d’excloure a l’Hospital General de Catalunya de la xarxa hospitalària pública. En el transcurs del ple representants del comitè d’empresa de l’Hospital varen entregar a l’alcaldessa un dossier amb 4.500 signatures demanant que no s’exclogui a l’HGC del sistema sanitari públic català. Per altre banda els treballadors del centre no descarten mobilitzacions si el conseller Comin no rectifica la seva decisió de deixar a l’HGC sense malalts públics a partir de l’1 de gener vinent. 

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat va fer una compareixença davant dels mitjans, en la que entre altres coses va dir:    

“...La sorpresa que ha comportat l'anunci del conseller ens fa pensar que no hi havia ni planificació   suficient ni treball previ amb el sector sanitari, ni amb els operadors, ni amb els ajuntaments afectats  .No es pot gestionar el sistema sanitari d’un país sense la complicitat del territori, sense la complicitat del sector sanitari i sense la complicitat dels alcaldes i alcaldesses. No es pot gestionar el sistema sanitari d’un país i les expectatives de la ciutadania a  cops de titular. Em sembla que no anem bé si el sistema sanitari públic està sotmès només a ideologia...”  

Paraules contundents que deixen en evidència les maneres del conseller Comin, que com es sabut va anunciar que havien fet una oferta de compra als propietaris de l’HGC que aquests han negat haver rebut, i que a més han afirmat que l’hospital no està en venda. No és la primera vegada que el conseller Comin es llança a la piscina i aquesta està pràcticament sense aigua. En altres ocasions ha fet afirmacions que després ha hagut matisar, com quan va acusar a l’expresident Mas d’haver privatitzat la sanitat i després va haver de rectificar i dir que fou el tripartit qui havia acceptat la venda dels centres de l’Aliança al grup que llavors s’anomenava Capio. 

L’alcaldessa de Sant Cugat va dir també en al seva compareixença que l’Ajuntament vol que aquesta operació anunciada pel conseller surti bé, però per això es requereix que sigui una acció planificada i treballada per part del departament amb el territori i amb el sector. En opinió de Mercè Conesa, ara per ara, l’anunci del conseller deixa massa interrogants oberts sense resposta sobretot quan l’empresa propietària de l’HGC nega haver rebut cap proposta formal de compra.

L'alcaldessa de Sant Cugat, mostrant la seva targeta sanitària
Davant de determinades acusacions sorgides des de sectors d’ERC, Mercè Conesa ha afirmat que ella no és deslleial amb ningú, i que en primer lloc ella es deu als interessos dels ciutadans de Sant Cugat, i aquesta és la seva primera prioritat. En segon lloc hi situa a Catalunya, i només en tercer lloc hi col·loca els interessos del seu partit. En un moment de la seva intervenció Conesa va mostrar la seva targeta sanitària, i va dir que el que la ciutadania vol és que amb aquesta targeta se l’atengui i li donin el servei que requereixi, independentment que qui presti el servei sigui un funcionari, un laboral o un professional. “La gent només vol que se li asseguri que tindrà el servei sanitari públic que necessita”. Des de l'Ajuntament creuen que la millor opció és comprar o llogar una de les ales buides del centre  i no tot l'hospital.  

Per la seva banda el comitè d’empresa expressa la seva inquietud per l’estabilitat laboral dels 1.200 treballadors del centre, 900 dels quals tenen un contracte indefinit. La presidenta ha lamentat que no tenen cap mena d’informació: “El conseller no ens diu res i l’empresa no té notícies de l’oferta de compra”. La presidenta del comitè també ha expressat els seus temors de que els treballadors de l’HGC puguin integrar-se a la plantilla d’un centre públic, sense una convocatòria púbica de places, fet que vulneraria els principis de mèrit i capacitat.

A mesura que van passant els dies, sembla cada vegada més clar que amb aquest plantejament, el departament de Salut persegueix dos possibles objectius: D’una banda intentar rebaixar la intensitat de les accions que el comitè d’empresa de l’HGC tenia previstes, i per altre banda tenir un culpable per poder aplicar el que en realitat ha estat sempre el seu objectiu: eliminar el contracte amb l’HGC.

Només el temps ens ho aclarirà. 


www.rbaestudisiprojectes.cat             


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada