diumenge, 15 de novembre del 2015

Els guardons Best in Class reconeixen els mèrits de la sanitat catalana


El conseller Boi Ruiz recull a Madrid un premi atorgat al Departament de Salut  que reconeix el fet que Catalunya aglutina el major nombre de premis al millor hospital entre 2006 i 2015.


Una noticia positiva per la sanitat catalana que no ha recollit cap mitjà de comunicació.



Fa pocs dies a Madrid es van atorgar els premis “Best in Class” promoguts per “Gaceta Médica” i la Càtedra d’innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rei Joan Carles.  Aquest premis es venen organitzant regularment des de l’any 2006 i en aquests 10 anys transcorreguts els promotors han apreciat que els hospitals catalans han estat els més guardonats de tot l’Estat. Per això i en commemoració  d’aquest desè aniversari han creat un guardó especial, que han atorgat al Departament de Salut. Els premis Best in Class reconeixen cada any el millor hospital, el millor centre d’assistència primària, i els millors serveis i unitats del territori de l’Estat, tant públics com privats, que busquen l’excel·lència en l’atenció que presten als seus malalts. Els premis s’atorguen d’acord a la puntuació obtinguda pels candidats amb l’Índex de Qualitat Assistencial al Pacient (ICAP), que s’estableix a partir de l’anàlisi multivariable de les dades recollides en els qüestionaris d’autoavaluació complimentats pels hospitals i centres d’atenció primària.  Els premis Best in Class pretenen servir de motivació i estímul per millorar el Sistema Nacional de Salut.   

El guardó va ser recollit pel conseller de Salut Boi Ruiz, i reconeix aquesta reiteració dels centres catalans en l’obtenció del premis. En aquest desè aniversari, el jurat del premi va destacar l’alt grau de coneixement i de gestió dels recursos del Departament de Salut per, en un entorn de contenció de la despesa, haver garantit la qualitat assistencial i haver obtingut resultats excel·lents, coma fruit de la feina feta pels professionals del sistema sanitari.  En la seva intervenció, el conseller Ruiz va dir que “no hauria estat possible mantenir el model públic si no fos per la vocació pública de tot aquells que treballen en el sistema”

A banda del reconeixement al Departament de Salut, aquest any han quedat finalistes en diferents categories els centres catalans següents: El CAP Igualada Nord,  el Servei de Diabetis de l’Hospital Clínic, el de Farmàcia de l’Hospital General d’Igualada, el de Medicina Interna de l’Hospital de Mataró i el BC Natal (Centre de medicina matern-fetal i neonatal,  conseqüència de la aliança estratègica entre els Hospitals Sant Joan de Déu  d’Esplugues i Clínic de Barcelona

Fins aquí la notícia. Ara voldria fer una reflexió al voltant d’aquesta informació. Fa tot just dos mesos, al mes de setembre exactament, es van donar a conèixer els resultats d’un informe elaborat per la “Federación de Asociaciones para la Defensa de la Sanidad Pública” en la que la sanitat pública catalana quedava la tercera per la cua. Aquesta informació ve ser recollida pels mitjans de comunicació estatals, però també pels catalans, i amb titulars cridaners explicaven que Catalunya estava a la cua dels sistemes de salut de l’Estat espanyol.  


Entre d’altres exemples, La Vanguardia titulava: “Catalunya, entre les comunitats amb pitjors serveis sanitaris” i El Periódico deia “Un estudi situa Catalunya a la cua en sanitat”. Remarco aquests titulars per que cap d’aquests diaris, ni cap altre mitjà, ha fet ara la més mínima menció al reconeixement que acaba de rebre el Departament de Salut. Van destacar la notícia “escandalosa” de que la sanitat catalana era la tercera per la cua en un Informe fet sense cap mena de rigor tècnic, i en canvi passen per alt un guardó que reconeix els mèrits dels centres sanitaris catalans basat en un mètode formal, tot i la contenció econòmica que han patit. A això se n’hi diu “rigor informatiu”. Felicitats a qui correspongui, senyors periodistes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada