dissabte, 7 de febrer del 2015

Millora la comunicació al Servei Català de la Salut (I)


El Dr. Josep Maria Padrosa director del CatSalut va ser entrevistat a "La Xarxa" sobre qüestions d’actualitat


Els concursos de l’Escala i Alcover, en un mes o mes i mig, es tornaran a convocar 


El Dr.  Padrosa va ser entrevistat a La Xarxa de comunicació local per Mónica Hernández. Atès l’interès general de la majoria de temes tractats, crec que val la pena oferir-ne un resum.
    
El primer que se li va preguntar al Dr. Padrosa va ser al voltant de la grip i la campanya de vacunacions. Més enllà de donar a conèixer dades sobre la propagació de la grip aquestes últimes setmanes i de dir que estem encara per sota de les afectacions per 100.000 habitants que ens situarien en situació d’epidèmia, el Dr. Padrosa va assenyalar que aquest any "s’han vacunat a Catalunya al voltant de 1.200.000 persones, que sens dubte és una xifra baixa". La punta més alta de vacunacions es va donar l’any 2012 coincidint amb aquella situació de grip aviar, on es va arribar al 1.800.000 persones vacunades. És evident que de les paraules del Dt. Padrosa se’n deriva que la campanya de conscienciació sobre la vacunació de la grip no és prou efectiva a casa nostra. Caldrà millorar-ho força de cara al futur.

A continuació se li va preguntar sobre les queixes dels professionals del Trueta al voltant dels col·lapses a urgències i demanen més pressupost per afrontar la situació. El Dr. Padrosa va dir que des del CatSalut segueixen constantment la situació de les urgències, i d’una banda el PIUC és una bona eina per contribuir a donar sortida a aquests situacions i ampliar els dispositius, però de l’altre va assegurar que si el Trueta requereix que en aquest àmbit es faci un esforç, aquest s’ha de fer. Va explicar que el Pla d’Hivern contempla una aportació de recursos addicionals pel qual es poden comprar per part del CatSalut fins a 12.000 altes anuals més, les quals alguns anys es gasten i altres no. En qualsevol cas "els gerents dels hospitals tenen a les seves mans les eines per donar respostes a les situacions puntuals que es puguin plantejar i decidir que és el que han de fer quan es presenten les necessitats". 

També se li va demanar si l’anul·lació dels concursos de l’Escala i Alcover dona la raó a la Fundació Salut Empordà. El Dr. Padrosa va explicar els motius que van portar a la primera a anul·lació del concurs atès que l’OARCC va entendre que hi havia una manca d’objectivitat en les clàusules, i això ja es va resoldre, i sobre la segona anul·lació  ha estat com a conseqüència d’una petició de la fundació Salut Empordà però també del Parlament, per la que es demanava que en quant a la solvència tècnica l’experiència que han d’acreditar els licitadors ha d’estar relacionada amb l’objectiu del contracte. Segons el Dr. Padrosa aquest aspecte també es modificarà, i per tant es demanarà una experiència en gestió en assistència primària. El Dr. Padrosa aclareix tanmateix que "si aquesta condició s’hagés demanat ara fa 14 anys quan la Fundació Salut Empordà va guanyar el concurs de l’Escala, no se li hauria pogut adjudicar el concurs per que en aquella època, l’Hospital de Figueres no tenia cap experiència en gestió de la primària. Malgrat això i atès que el propi Parlament ho demana, es modificaran els requisits de solvència tècnica i en un mes o mes i mig, es tornarà  a publicar el concurs".

El Dr. Padrosa va ser preguntat sobre la suficiència dels pressupostos del 2015. Va explicar que “tant jo com el conseller Ruiz constantment diem que de diners a la Sanitat sempre en manquen oi en mancaran. Ens fem més grans i volem viure més i millor,  apareixen noves tecnologies i nous aparellatges, nous fàrmacs cada vegada més efectius i tot plegat per tant incrementa les necessitats dels sistema sanitari. Avui en dia a Sanitat disposem del 40% del pressupost de la Generalitat i  aquets són els diners que tenim i cal gestionar-ho de la millor manera possible. Hem de continuar cercant eficiències, i hem de ser capaços d’introduir els nous fàrmacs que apareixen, com els de l’hepatitis C, això encara que ara ens costi diners, segurament en el futur disminuirà el nombre de transplantaments”.

En la línia de les previsions econòmiques dels pressupostos, se li va preguntar per les queixes dels treballadors de l’Hospital de Terrassa que a més de retallades suplementaries, es temen més acomiadaments. En aquest sentit el Dr. Padrosa respon que les retallades d’aquests últims anys han afectat bàsicament als salaris dels professionals i a les llistes d’espera. "El pressupost d’aquest any preveu que els funcionaris recuperin la paga extra que se’ls va manllevar, i com que també intentarem recuperar una mica els ajustaments que es van fer a les tarifes, els centres podran disposar d’una mica més de diners", i per tant no veu que això hagi d’implicar més acomiadaments més enllà de que algun centre en particular pugui tenir alguna borsa d’ineficiència en la seva organització i que ho vulgui endreçar, però en cap cas si n’hi ha, els acomiadaments tindran cap mena de relació amb les retallades  

Continuarà…  





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada