dijous, 19 de febrer del 2015

El Parlament aprova una moció per aturar l’activitat a BarnaClínic



Gràcies a BarnaClínic, l’Hospital Clínic disposa de més diners per satisfer les necessitats de la sanitat pública



El món al revés: els partits d’esquerra afavoreixen, amb aquesta moció, els interessos  de la sanitat privada



Fa uns dies, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció de Ciutadans, i en particular de la diputada Carme Pérez, per la qual s’instava al govern a suspendre l’activitat de BarnaClínic mentre es fa una inspecció perdetectar possibles irregularitats tals com que alguns professionals puguin tenir una retribució complementaria  dins de la seva jornada laboral, fet que segons la Sra. diputada “infringeix la normativa de la seguretat social”. La moció va ser recolzada per tots el grups parlamentaris, llevat del de CiU. En aquest sentit el conseller Ruiz ha anunciat que obriran una investigació al respecte, però que en cap cas paralitzaran l’activitat del centre mentre dura la inspecció.  Val a dir però que la Sra., diputada malgrat el que afirma, deu saber que a l’Hospital Clínic no li són d’aplicació les normatives de la seguretat social, atès que no en forma part de la seva estructura.  

La diputada Carme Pérez de Ciutadans
Sense obviar la possibilitat de que a BarnaClínic hi pugui  haver alguna situació de tipus administratiu que s’hagi de millorar, voldria aportar algunes reflexions a la polèmica suscitada.

La primera d’elles és relativa a la personalitat de la Sra. diputada de Ciutadans. Com és sabut ella va ser presidenta del comitè d’empresa de l’Hospital de Sant Pau, abans d’ocupar l’escó de diputada. La seva etapa en el comitè d’empresa d’aquest gran hospital català fou sens dubte una de les pitjors que li ha tocat viure al centre. Van ser uns anys de “judicialització” de la vida laboral de l’Hospital, amb constants denúncies contra la direcció del centre per qualsevol mesura de gestió que s’endegués, fins el punt que alguns excel·lents directius van decidir deixar la gestió, per no tenir que conviure amb aquell infern de denúncies permanents. Tant és així, que ara a l’Hospital de Sant Pau, des que la Sra. Carme Pérez va signar l’acta de diputada i per tant va deixar l’Hospital, ha tornat a aflorar un clima de diàleg i de col·laboració entre uns i altres.

Dona la impressió que la Sra. Pérez, basant-se en “l’experiència” adquirida a Sant Pau, ara vol que es generin conflictes a l’Hospital Clínic, a veure si aconsegueix perjudicar el funcionament del centre i generar divergències entre els professionals. Sembla com si la funció de la política fos la de crear problemes i posar dificultats en lloc de facilitar la vida als ciutadans.

Per que sobre BarnaClínic cal entendre una realitat inqüestionable que comporta dues veritats difícilment rebatibles. La primera és que els malalts privats que s’atenen a BarnaClínic, deixen d’atendre’s en centre privats, on sens dubte anirien si BarnaClínic no existís. La segona és conseqüència de l’anterior, i és que gràcies a això, l’Hospital Clínic rep uns recursos econòmics addicionals que pot destinar a la sanitat pública que d’altre manera no rebria. Aquestes afirmacions queden del tot justificades si tenim present que ACES (la patronal sanitària dels centres privats de Catalunya) va interposar una demanda contra BarnaClínic  fa només uns mesos, i que ràpidament, en conèixer la notícia de la moció a provada al Parlament, si ha mostrat del tot favorable.

Accés a BarnaClínic
El que més em costa d’entendre és que alguns partits polítics hagin caigut tan fàcilment en al trampa que els hi parat Ciutadans. Em refereixo en concret a PSC, ERC i ICV-EUiA. Aquests tres partits van formar part del govern de Catalunya des de l’any 2003 fins a l’any 2010. BarnaClínic es va crear a l’any 2000 de manera que el tripartit  va tenir 7 anys per aturar l’activitat del centre i no ho va fer. I no només no ho va fer, sinó que fins i tot va treure pit quan al maig de 2010 hi van tenir ingressat al llavors Rei Joan Carles I. S’han adonat els membres del tripartit, que recolzant aquesta moció, el que fan és afavorir els interessos de la sanitat privada?. Com s’explica que ara  donin suport a la moció seguint-li el joc a Ciutadans?. Com es pot demanar que s’aturi l’activitat d’allò que ells mateixos van consentir durant 7 anys ? Això és la política? A mi em sembla que no, que la política és molt més noble que aquest joc de contradiccions permanents; segurament el problema no és tant de la política sinó d’alguns dels personatges que l’exerceixen, que l’entenen com la defensa dels seus interessos per sobre de la defensa de la veritat, dels comportaments ètics i del sentit comú. I a això els ciutadans hem de dir prou!

Prou a convertir el Clínic amb un Sant Pau 2; Prou a crear conflictes en lloc de solucionar-los; Prou a seguir el joc a segons qui per tal de sortir a la foto; Prou de voler manipular als ciutadans.


I a partir d’aquí, si cal millorar alguna cosa per tal d’afavorir la transparència de tots els processos de BarnaClínic, que es faci, però deixem que l’Hospital Clínic pugui disposar de més diners per donar respostes adequades a les necessitats de la sanitat pública.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada