dimecres, 20 de juny del 2012

La sanitat catalana esquitxada



La decisió de posar a Josep Prat al capdavant de l’ICS està passant factura al departament de Salut. Al començament van ser els problemes derivats dels deutes del holding  d’empreses municipals INNOVA de Reus que van ser imputats a la gestió de Prat. Posteriorment va continuar la polèmica amb l’alta retribució que Josep Prat percebia com a director general d’INNOVA. Aquesta polèmica va continuar amb les possibles incompatibilitats en que incorria Prat com a president de l’ICS, coma director general d’INNOVA i com a membre del consell d’administració (va arribar a ser vicepresident) d’USP.  Tots aquests càrrecs desenvolupats al mateix temps van comportar que Prat hagués de dimitir dels dos últims per dedicar-se exclusivament a l’ICS, atès que era materialment impossible poder-ho assumir tot.

Aquesta és la trama que denuncia el diari El País

La gestió de Prat a l’ICS ha continuat sent polèmica per diferents raons. Pels conflictes generats amb les centrals sindicals,  per la centralització absoluta de totes les decisions que passen si o si pel seu despatx sense utilitzar les capacitats  que una organització com l’ICS sens dubte té i finalment per l’intent de dividir l’ICS en 22 empreses públiques, que ha estat rebutjat de ple pels sindicats i treballadors i que tampoc sembla que hagi agradat massa al Departament d’Economia.

Tot plegat havia posat la figura de Prat en entredit fins el punt que el sector anava (i va) ple de noms sobre la seva substitució. En les habituals quinieles no hi mancaven noms com el Dr. Vilardell o el Dr. Piqué o el Dr. Jaume Padrós entre d’altres.   Val a dir que el Dr. Vilardell té la rara habilitat d’aconseguir entrar sempre en totes les quinieles. Jo l’he conegut en diferents èpoques com a  nominat per ser director del CatSalut, Conseller de Salut, Gerent de l’ICS, President de l’ICS, etc., etc.

La situació semblava estar en un cert equilibri inestable que en dèiem quan estudiàvem física, de manera que qualsevol petit canvi o moviment que es pugues produir acabés amb aquests situació d’equilibri. Doncs bé, sembla que aquesta situació s’acaba de produir, quan el diari El País ha denunciat una situació que de ser certa seria veritablement molt greu. Sembla ser que Carles Manté, històric alt directiu del Consorci Hospitalari de Catalunya i ex Director del CatSalut, quan va ser cessat en aquesta funció per la llavors consellera Marina Geli  va passar a percebre d’INNOVA (quan en Prat encara n’era el director general)  13.000€ mensuals per suposades col·laboracions de suport i consell estratègic, a través d’una empresa que diuen que en Manté havia constituït amb al seva dona.

Carles Manté, professional presitigiat del sector Salut, ha
quedat en entredit després de la informació publicada per
 El País. Esperem que la justícia posi les coses al seu lloc
Fa molts anys que conec a Carles Manté, un home prestigiat en el sector, que ha fet moltes aportacions positives a la sanitat catalana, honest i professionalment reconegut. No puc posar la ma al foc per ell per que el meu coneixement tampoc arriba tant enllà, però em costa molt d’acceptar que això sigui exactament així. Sembla ser que el tema està en mans de la fiscalia   que està estudiant la possibilitat d’encausar a Carles Manté per aquest tema, però jo sóc partidari d’esperar i veure com es van produint els esdeveniments i poder-ne treure l’aigua clara de tot plegat sense prejutjar a ningú.

El problema és que tot això ve a continuació d’una altre situació semblant que es va descobrir a l’Hospital de Sant Pau i que afectava a dos ex alts càrrecs de sanitat, ambdós del PSC, que en deixar els seus càrrecs polítics sembla que van ser retribuïts mensualment des de Sant Pau sense que aquesta retribució es correspongués amb cap feina real en l’organigrama de l’Hospital. L’ex gerent de Sant Pau, en Jordi Varela ha intentat justificar aquests cassos davant del jutge; caldrà doncs veure quina interpretació en fa el jutge de tot plegat.

Josep Prat president del consell d'adminsitració de l'ICS
sembla que té tots els números per deixar el càrrec. 
Las sanitat catalana des de les transferències a l’any 1981mai havia estat en el punt de mira per aquests tipus de denúncies com els que últimament estant sortint a la llum. Sobta constatar com la majoria de persones presumptament implicades en aquests afers tenen o han tingut alguna mena de relació amb el PSC uns, i d’altres també denunciats per altres qüestions amb Convergència com els fets que també han estat objecte de denúncies al Consorci de Salut del Maresme i La Selva. Tot plegat sembla com si la sociovergència  que tan bé ha funcionat a sanitat durant anys, hagi servit per generar un  determinat nucli de possibles corrupteles.  

Esperem a veure que hi diu la justícia, però en qualsevol cas la continuïtat de Prat a la presidència de l’ICS, ara si, intueixo que està arribant al seu final


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada