diumenge, 1 d’octubre del 2017

La UE dona a conèixer l’avaluació tècnica de les candidatures per albergar la seu de l’EMA


El conseller Comin resta importància a haver posposat la presentació per promocionar la candidatura de Barcelona, i afirma que la decisió de fer-la més endavant va ser consensuada entre el ministeri de Sanitat, l’Ajuntament de Barcelona i el departament de Salut de la Generalitat.


Segons el conseller, un informe intern de l’EMA situa la candidatura de Barcelona entre les tres  millors. Ara caldrà veure, quina avaluació final n’acaben fet de tot plegat els representants dels 27 països que al novembre hauran de decidir quina ciutat acull finalment la seu de l’EMA.




Fa pocs dies el conseller Comin va ser entrevistat als Matins de TV3, i allà va desvelar que l’ajornament de la presentació de la candidatura de Barcelona a la Comissió Europea va ser una decisió consensuada i de mutu acord entre la ministre Dolors Montserrat, l’Ajuntament de Barcelona i ell mateix, en base al fet que a les portes del referèndum d’autodeterminació “no era el moment més oportú per anar a Brussel·les”. Després d’explicar que la candidatura de Barcelona és la única cosa que s’ha pogut aïllar de la mala relació entres els dos governs, el conseller va afegir que “quan les coses entrin en una dinàmica pròpia d’una democràcia decidirem si hem de continuar treballant amb el govern espanyol per promocionar la candidatura”. El conseller va refermar la voluntat que la EMA s’ubiqui a Barcelona, i va afegir que segons la seva opinió, si Barcelona és la candidatura ideal, que la ciutat estigui dins d’una república o dins d’un estat no té res a veure amb la decisió.

Sobre aquest “comú acord” per l’ajornament de la presentació de la candidatura de Barcelona entre la ministra Dolors Montserrat, el conseller Comin i l’Ajuntament de Barcelona, voldria fer una observació. Si la situació política i el referèndum aconsellava aquest ajornament, com és que el “ministerio” va informar que el motiu de l’ajornament eren els problemes d’agenda de la ministra? Se senten comentaris sobre una possible marxa enrere de l’Estat espanyol sobre la candidatura de Barcelona, no només per la situació política. Sembla que a Madrid tampoc no ha agradat massa que Catalunya hagi decidit crear la seva pròpia agència del medicament.         

Aquell mateix dia, en unes declaracions prèvies a l’Agència Catalana de Notícies, el conseller Comin havia explicat que va tenir coneixement de l’existència d’un informe intern de la pròpia EMA en el que la candidatura de Barcelona estava en la “pole position” valorada entre les tres millors de les 19 candidatures presentades. “Tenim una bona candidatura i tenim opcions reals de tenir la EMA però tenim rivals difícils i entre ells Amsterdam que té l’inconvenient de no disposar d’un edifici definitiu com la torre Agbar; per la candidatura de Barcelona això és un avantatge comparatiu”.

Més enllà de totes aquestes especulacions, la Comissió Europea fidel al calendari establert, el 30 de setembre ha donat a conèixer el resultat de l’avaluació del les 19 candidatures. La de Barcelona està entre les que acompleix tots els requisits exigits a les ciutats candidates. Es tracta d’una avaluació que no estableix un rànquing de candidatures sinó que es limita a analitzar el compliment dels criteris prèviament establerts, i en aquest sentit la valoració de Barcelona determina que la candidatura compleix amb els sis criteris estipulats i que es poden veure a l'esquerra de la imatge que s'adjunta.

Hi han alguns punts en els que la candidatura de Barcelona té una clara avantatge respecte a les seves competidores, com per exemple la idoneïtat de l’edifici Agbar que està en condicions de ser utilitzat immediatament i que conté tots els elements necessaris per assegurar des del primer moment, el bon funcionament de l’Agència. També es valora molt positivament la capacitat hotelera de la ciutat i la disponibilitat d’habitatges per els treballadors de l’EMA o l’existència d’un mercat de treball potent que pot facilitar la integració al món laboral als conjugues dels treballadors de l’Agència. L’aeroport del Prat permet una connexió d’un màxim de 3 hores amb les capitals europees, i aquest fet també es tingut analitzat

Però hi ha també algun element que jugaria en contra de l’elecció de Barcelona com el fet que Espanya disposa ja de tres agències europees, a Vigo (la de pesca) a Bilbao (seguretat i salut en el treball) i a Alacant (propietat intel·lectual) mentre que alguns països de l’Est entrats darrerament de la UE no en tenen cap com és el cas de Romania, Croàcia, Bulgària i Eslovàquia.


La decisió definitiva es prendrà durant el proper mes de novembre. Caldrà veure si la candidatura de Barcelona continua disposant del suport del govern espanyol, o si tal com ha insinuat el conseller Comin, la Generalitat i l’Ajuntament de la ciutat han d’afrontar en solitari la resta del procés de selecció.             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada